Hlavní obsah

Trumpovo prezidentství nemusí být takový průšvih, říká bývalý velvyslanec v USA

Bude to netradiční prezidentování, říká bývalý velvyslanec v USA.

 

Reklama

Držme palce prezidentu Zemanovi, aby byl přijat v Bílém domě, říká v rozhovoru pro Seznam bývalý velvyslanec v USA Petr Kolář.

Článek

Jako český velvyslanec ve Washingtonu zažil Petr Kolář v letech 2005 - 2010 dva americké prezidenty: republikána George W. Bushe a demokrata Baracka Obamu. Jeho inauguraci sledoval v lednu 2009 z blízkosti několika metrů.

A teď míní, že nastupující prezident Donald Trump bude úplně jiný než všechno, co jsme v Bílém domě zažili.

„Bude to netradiční prezidentování v mnoha ohledech, ale nemusí to vůbec být jenom takový průšvih, jak se na začátku jevilo," říká Kolář, který před odchodem do soukromého byznysu před čtyřmi lety patřil k nejzkušenějším českým diplomatům.

Vedle Washingtonu byl také velvyslancem ve Švédsku, Irsku a Rusku, radil prezidentu Václavu Havlovi a působil také jako náměstek ministra zahraničí Cyrila Svobody.

„Podle některých nominací do jeho týmu to vypadá, že to nakonec může být v mnoha ohledech i docela produktivní prezidentství," tvrdí Kolář.

Přeji Zemanovi návštěvu v Bílém domě

Kolářova nástupce ve Washingtonu, kterým by měl být dlouholetý poradce prezidenta Zemana Hynek Kmoníček, čeká v tomto roce prvotřídní diplomatická událost: státní návštěva českého prezidenta v Bílém domě. Posledním prezidentem, jemuž se takového přijetí dostalo, byl před patnácti lety Václav Havel.

Klausovy vztahy s Washingtonem: Došlo k fatálnímu neporozumění, říká Kolář.

„Prezident Klaus se tam dostal, ale nedostal se tam nikdy jako oficiální státní návštěva s poctami, které k tomu patří," popisuje Kolář. „Tam opravdu došlo k jakémusi fatálnímu neporozumění hned na začátku administrativy prezidenta Bushe. Táhlo se to vlastně celou dobu," dodává.

Prezident Zeman na Donalda Trumpa ale vsadil už v průběhu kampaně a odměnou mu bude přijetí v Bílém domě, jež poznal jako premiér v roce 1999 u prezidenta Clintona po bombardování Jugoslávie. A také v roce 2001, kdy slíbil prezidentu Georgi W. Bushovi podporu Česka v boji proti terorismu a při útoku na Afghánistán.

„Třeba to nemusí být v dubnu, ale držme palce, ať to dopadne. Přeju to jak prezidentovi Zemanovi, tak prezidentu Trumpovi. Docela bych u toho setkání rád byl, moc by mě to zajímalo,"  říká Kolář.

Větší problém než Rusko byla Clintonová

V době Zemanovy cesty do Washingtonu ale téměř jistě ještě neutichnou ve Spojených státech debaty, jak to opravdu bylo se snahou Ruska o ovlivnění podzimních voleb. V nich outsider Trump senzačně - a jak tvrdí americké tajné služby i za pomoci ruských hackerů - porazil Hillary Clintonovou.

Clintonová se stala symbolem povýšenosti, říká bývalý velvyslanec v USA:

„Myslím, že hlavní problém demokratů byla špatná volba kádrů," říká ale Kolář, jenž sám několikrát zopakoval, že by volil právě Clintonovou. A který také často o snaze Ruska ovlivňovat pomocí vypouštěných dezinformací veřejně hovoří. Přesto tvrdí: „Myslím si, že to skutečně nebyl ten hlavní důvod. Dnes se tím jenom část demokratů trošku snaží omluvit svoje fatální selhání. To, že se snaží různé vlády ovlivnit volby v jiných zemích, není nic neobvyklého. Děje se to mnoha možnými způsoby. Třeba i prostřednictvím diplomacie, to je ten nejkorektnější a nejtransparentnější způsob. Sám jsem 20 let působil jako diplomat, takže vím, o čem mluvím."

Reklama

Doporučované