Hlavní obsah

Diskriminace, zlobí se Francie na Londýn kvůli novým pravidlům pro cestovatele

Foto: Profimedia.cz

Cestující na londýnském letišti Heathrow (ilustrační obrázek).

Reklama

Plně očkovaní cestující z USA a Evropské unie už nebudou muset po příjezdu do Anglie, Skotska a Walesu do desetidenní karantény. Týkat se to bude i všech oranžově zbarvených zemí, tedy kromě Francie. Paříž se zlobí.

Článek

Britští ministři včera schválili plány na znovuotevření hranic pro zahraniční cestovatele. Plně naočkovaní pasažéři ze Spojených států amerických a členských zemí Evropské unie, včetně států na tzv. oranžovém seznamu, budou moct vstoupit do Anglie, Skotska a Walesu bez nutnosti absolvování desetidenní karantény. I nadále ale budou muset podstoupit antigenní nebo PCR test před odjezdem do země a PCR test druhý den po příjezdu.

Vláda tak rozhodla navzdory varování mnohých vysokých úředníků a expertů, podle kterých se jedná o „jasné riziko pro veřejné zdraví“. Domnívají se totiž, že volný vstup do země by mohl zvýšit riziko, že méně kvalitní vakcíny oslabí britskou imunitu vůči koronaviru. Jde například o čínskou látku Sinopharm, která se využívá v Maďarsku, ale v Anglii schválená není. Obavy panují také ohledně falšování papírových certifikátů o očkování, které se vydávají v USA.

Podle úřadů ale rozvolnění pravidel podpoří odvětví cestovního ruchu i širší ekonomiku a pomůže ke znovushledání rodin a přátel. Na Francii, která je také na oranžovém seznamu, se ovšem změny nevztahují.

Místní proti novým opatřením varují, Francouzi se bouří

Zatímco pro cestující ze zbytku Evropy se opatření uvolnila, pro Francii zůstávají pravidla stále přísná. Pasažéry přijíždějící do Velké Británie z Francie neuchrání od desetidenní karantény ani dvojité očkování.

„Není to založeno na vědeckých poznatcích a je to vůči Francouzům diskriminační,“ uvedl francouzský ministr pro evropské záležitosti Clément Beaune pro televizní stanici LCI. Pravidla pro Francii jsou dle něj přehnaná a ze zdravotního hlediska nepochopitelná. Britskou vláda nabádá, aby zapojila zdravý rozum a věc, co nejrychleji přehodnotila.

Britští ministři tvrdí, že opatření pro cestující z Francie jsou i nadále v platnosti, protože v zemi převažuje varianta koronaviru beta.

Další změny se ve Velké Británii očekávají příští týden. Londýnská vláda potvrdí, zda se pravidla pro příjezdy z Francie zruší nebo budou v platnosti ponechána i nadále. Předpokládá se, že v příštích měsících budou podmínky uvolněny i pro cestující z dalších zemí.

Reklama

Související témata:

Doporučované