Hlavní obsah

Do arény v Liberci přišlo na veletrh práce a vzdělávání za tři dny 16 tisíc lidí

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Do multifunkční arény v Liberci přišlo na 15. ročník veletrhu práce a vzdělávání Educa za tři dny 16 tisíc lidí. Od čtvrtka do soboty se tam prezentovalo přes 50 středních škol a více než 40 firem.

Článek

Loni kvůli koronavirové pandemii mohla být Educa jen on-line, před dvěma lety do Home credit areny přišlo na tento veletrh 18 tisíc lidí.

Tradičním účastníkem byla i tentokrát jedna z nejstarších průmyslových škol v zemi, liberecká strojní a elektrotechnická (SPŠSE). „Je potřeba dělat PR školy a oslovovat mladé lidi všemi formami, nejen on-line, ale i prezenčně. I proto jsme nejen na Educe, ale i na ostatních výstavách, které se konají tady v okolí,“ řekl zástupce ředitele školy Radek Havlík. SPŠSE je výběrovou školu, kde počet přihlášek ke studii v posledních letech dvojnásobně překračuje kapacitu školy, podle zástupce ředitele je ale i tak nutné se dál prezentovat veřejnosti. „Možná rok, dva by se to nepoznalo, ale jsme přesvědčeni o tom, že by se to nepříznivě projevilo v následujících letech,“ uvedl.

Na Educe se podle něj zájemci o studium u jejich stánku nejčastěji zajímali, jakým způsobem budou probíhat přijímací zkoušky, s jakými technologiemi se během studia setkají i jaká je náplň jednotlivých oborů. Letos bude škola přijímat 210 žáků do prvního ročníku. „Máme tři obory, strojírenství, tam přijímáme 60 žáků, elektrotechnika 90 žáků a informační technologie 60 žáků,“ dodal Havlík. Od letošního roku rozšířila škola výuku informačních technologií a nově se zaměřuje na kybernetickou bezpečnost.

Educa patří k největším akcím svého druhu v Česku. Letos má jiné pojetí než v předchozích letech a třídenní veletrh v aréně byl jen jednou z její součástí. Různé akce organizátoři připravili na každý den v tomto týdnu. Konaly se na téměř 30 místech, například na univerzitě, v knihovně, muzeu nebo galerii a exkurze pro školáka připravily i některé firmy. Díky dalším akcím tak celková letošní návštěvnost Educy přesáhne hranici 22.000 návštěvníků. „Nový formát Educy se ukázal jako správný krok. Návštěvnost překonala naše očekávání,“ uvedl ředitel pořadatelské společnosti SFM Liberec Lukáš Přinda. Některé akce se konají ještě v neděli, zlevněné vstupné bude mít liberecký Dinopark, iQLandie a Technické muzeum.

Za krok správným směrem považuje Přinda, že studenti měli v rámci veletrhu možnost nahlédnout přímo do zázemí vybraných firem a získat představu o konkrétních pracovních pozicích nebo o nárocích a požadavcích ze stran firem. „Průmysl v regionu se neskutečně vyvíjí a to pohledem zvenčí na fabriku prostě nezaregistrujete, proto vznikla Educa Visit,“ dodal. Na webu veletrhu budou informace k přijímacích zkouškám i pracovním příležitostem do 1. března 2022.

Reklama

Související témata:

Doporučované