Hlavní obsah

Dohoda o brexitu se vzdaluje. Říjnový termín v ohrožení

Video: Jolana Humpálová, AP, Reuters

 

Reklama

Vyjednávání podle zástupců Bruselu stagnuje, zastavila se na důležitých bodech. Především proto, že se vláda britské premiérky Theresy Mayové nemůže shodnout, co od brexitu očekává.

Článek

Konec vyjednávání o brexitu je v nedohlednu, zástupci Evropské unie už ani nedoufají, že by byla dohoda o odchodu Velké Británie z EU podepsána na říjnovém summitu Evropské rady. Dalším možným termínem je prosinec. Informaci z bruselského summitu šéfů států a vlád Evropského unie přinesl britský server The Independent.

Vyjednávání podle zástupců Bruselu stagnuje, zastavila se na důležitých bodech. Především proto, že se vláda britské premiérky Theresy Mayové nemůže shodnout, co od brexitu očekává. To je pro EU klíčovým problémem, který brzdí další jednání.

„Velká Británie se nejprve musí rozhodnout, co chce. Potom je nutná diskuze, a i kdyby byl její výsledek přijatelný, pořád jsou tu kroky, které je třeba vykonat, než se dohodneme na posunu vpřed,” uvedl pro The Independent zástupce Bruselu.

Nyní je na Mayové, aby stagnaci prolomila. Příležitost bude mít britská předsedkyně vlády příští pátek, kdy se sejde celá její vláda ve venkovském sídle britských premiérů Chequers. Očekává se, že se schůze, jež by měla přinést odpovědi na otázku postbrexitových vztahů Británie a EU, protáhne dlouho do noci.

Reklama

Doporučované