Hlavní obsah

Dokument o malíři Muchovi slavnostně zahájil festival Finále

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Předpremiéra dokumentu Romana Vávry Svět podle Muchy slavnostně zahájila dnes večer v Plzni 33. ročník filmového festivalu Finále. Až do 30. září nabídne projekce zhruba 110 snímků.

Článek

V pěti kategoriích bude o hlavní cenu Zlatého ledňáčka bojovat 38 filmů. Festival se měl konat v tradičním termínu na jaře, pořadatelé ho ale kvůli koronavirové pandemii přeložili na podzim. Vzhledem k narůstajícímu počtu nákaz se festival koná s řadou bezpečnostních a hygienických opatření, řekla ČTK jeho ředitelka Eva Veruňková Košařová.

Každý festivalový den nabídne alespoň jednu filmovou novinku, která vznikla v České republice.

Svět podle Muchy je kombinací hraného a dokumentárního snímku. Podle Vávry přináší překvapivý a v mnohém nový pohled na život slavného secesního malíře Alfonse Muchy, který měl vztah i k Plzeňskému kraji. Na zámku ve Zbirohu vzniklo jedno z nejslavnějších Muchových děl Slovanská epopej. Natáčení dokumentu zavedlo štáb kromě Prahy například i do Francie, Německa, Ameriky nebo Japonska.

Před tvůrci stál úkol najít jiný pohled na Muchu, o němž vzniklo v minulosti mnoho dokumentárních filmů. Zvolili vyprávění prostřednictvím vnitřního dialogu Muchova syna Jiřího s otcem. Klíčem se stal přes vnuka Alfonse Muchy Johna, jenž je nyní držitelem dědických práv, unikátně dochovaný hradčanský byt. Alfons Mucha v něm sice nežil, ale jeho syn Jiří tam po válce přestěhoval vybavení a pozůstalost.

„Takový prostor nemá obdoby, John Mucha tam dosud filmaře na větší projekty nepouštěl. Jsou tam Muchovy práce i třeba originály od jeho přítele Toulouse-Lautreca. Jedním z hrdinů našeho filmu je i ten byt,“ řekl už dříve ČTK Vávra. Mucha byl podle něj sběratelem a obklopoval se mnoha věcmi. „Otevírali jsme Muchovy balíky, které sto let nikdo neotevřel, studovali jsme dosud nezveřejněné vzpomínky, osobní zápisky psané na malých lístcích a i jejich prostřednictvím jsme Muchu oživili. Bylo to dobrodružství,“ popsal Vávra. Díky množství cenných archivních materiálů je podle tvůrců dokument nejkomplexnějším dílem, které o Muchovi za poslední dvě desetiletí vzniklo.

Snímek bude do kin uveden 1. října.

Reklama

Doporučované