Hlavní obsah

Kauza Čapí hnízdo přežije u žalobce Šarocha další rok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Půjde Andrej Babiš za Čapí hnízdo k soudu? Počkejte si, co přinese příští rok.

Reklama

V úterý přijde do Poslanecké sněmovny spis kauzy Čapí hnízdo, v níž policie už potřetí žádá o vydání poslance Babiše. Spis má přes 34 tisíc stran, poslanci ho budou studovat skoro až do konce roku.

Článek

Pražský státní zástupce Jaroslav Šaroch nedokáže ani v roce 2021 dotáhnout k zásadnímu rozhodnutí kauzu Čapí hnízdo, v níž je obviněn končící premiér a letos opět nově zvolený poslanec hnutí ANO Andrej Babiš.

Případ, v němž policie a žalobce vyšetřují podezření z 50 milionového dotačního podvodu, se táhne už několik let. Poslední rok měl Jaroslav Šaroch na to, aby kauzu podle pokynů nejvyššího státního zástupce dovyšetřil a rozhodl, zda pošle Andreje Babiše před soud, nebo ne.

Místo toho však v úterý přivezou pod dozorem do Poslanecké sněmovny spis případu, který čítá 34 tisíc stran a poslanci ho budou tři neděle studovat.

Vyžádala si to předsedkyně mandátového a imunitního výboru Helena Válková (ANO), aby mohli poslanci a členové výboru dát (historicky už potřetí) doporučení, zda má Poslanecká sněmovna vydat Andreje Babiše k trestnímu stíhání. Anebo ne.

„Členům mandátového a imunitního výboru bude spis poskytnut. Členům výboru bylo prostřednictvím paní předsedkyně výboru dáno i poučení o zákonných mantinelech nakládání s informacemi, se kterými se seznámí,“ uvedl mluvčí pražského městského státního zastupitelství Aleš Cimbala.

Ustanovení trestního řádu například uvádí, že ten, kdo se seznámí s informacemi ze spisu, je nesmí poskytnout další osobě a ani je nesmí sám zveřejnit.

Už jen vzhledem k tomu, že poslanci budou mít spis k dispozici až do 29. prosince, je zřejmé, že letos už o vydání Babiše rozhodovat nebudou.

„Určitě se tím po svátcích zabývat už nebudeme, ono to počká, když se to řeší už tolik let,“ řekl člen mandátového výboru a poslanec Marek Benda (ODS). Mimoděk tak připomněl, že první vydání Andreje Babiše k trestnímu stíhání přišlo do Sněmovny už v srpnu 2017.

„Vzhledem ke lhůtě pro nahlížení do obsáhlého spisu prakticky do konce prosince, nenastane doba pro rozhodnutí dříve než po Novém roce,“ potvrdila také další členka imunitního výboru Lucie Potůčková (Starostové), že v roce 2021 se už o osudu dalšího Babišova stíhání nerozhodne.

Jak se v roce 2021 odkládalo rozhodnutí v kauze Čapí hnízdo?

Státní zástupce Jaroslav Šaroch na konci srpna oznámil, že policii vrátil spis k dalšímu došetření. Důvodem bylo vyslechnutí dvou svědků: syna premiéra Andreje Babiše mladšího a bývalého manažera společnosti Farma Čapí hnízdo. Vrchní státní zastupitelství v Praze později žalobce Šarocha zkritizovalo, že tento krok měl udělat o několik týdnů dříve.

Ve druhé polovině září vrátila policie spis státnímu zástupci. Následně městský státní zástupce Martin Erazím zkrátil Šarochovi lhůtu pro rozhodnutí na jeden měsíc.

Státní zástupce Šaroch přesto do říjnových voleb nerozhodl. A když se Andrej Babiš stal znovu poslancem, musel žalobce Šaroch opět požádat o vydání k trestnímu stíhání. Udělal to 10. listopadu.

Žalobce Šaroch si zároveň nechal v říjnu vypracovat nový důkaz. Soudní znalec zjišťuje, zda byl podpis Andreje Babiše mladšího na smlouvě ke koupi akcií společnosti Farma Čapí hnízdo zfalšován. Doba, do kdy měl znalec posudek odevzdat, se však již dvakrát odsunula.

Až bude v úterý spis dopraven do Sněmovny, uloží ho ve speciálně zabezpečené místnosti imunitního výboru.

„Jak uložení spisu, tak nahlížení do něj bude patřičně zabezpečeno,“ napsal redakci ředitel tiskového oddělení Sněmovny Roman Žamboch.

Poslanci pak dostanou pokyny, jak se budou moci s policejními dokumenty seznámit.

„Až na místě máme být poučeni o podmínkách prostudování. Osobně předpokládám, že mobily ani fotoaparáty není možné mít s sebou,“ uvedl poslanec Pavel Svoboda (TOP 09), další člen mandátového a imunitního výboru.

„V místnosti nebude možné mít s sebou žádné záznamové zařízení,“ uvedla i jeho poslanecká kolegyně Potůčková ze STAN.

To, že se vyšetřovací spisy kvůli vydávacímu řízení poskytují poslancům přímo ve Sněmovně, není v poslední době zcela obvyklá praxe. A to od exponované kauzy někdejšího středočeského hejtmana Davida Ratha, kdy do Sněmovny v roce 2012 přišel spis a v médiích se začaly objevovat přepisy některých odposlechů uvedených ve spisu.

„Na poslance bylo nahlíženo jako na ty, kvůli nimž unikají informace ze spisu,“ popsal poslanec Benda, který je členem imunitního výboru (s přestávkou v období mezi lety 2014–2016) už od roku 2006.

Spíše tedy potom platilo, že když se s dokumenty chtěli seznámit, museli poslanci většinou přijít na služebnu policie.

V kauze Čapí hnízdo detektivové už několik let prověřují podezření, že přidělení dotace ve výši téměř 50 milionů korun na stavbu rekreačního a kongresového komplexu u Olbramovic na Benešovsku nebylo oprávněné.

Farma Čapí hnízdo ji inkasovala, ale podle policie na ni neměla nárok. Nešlo o malý a střední podnik, jimž byla dotace určena. Podle verze vyšetřovatelů byla Farma Čapí hnízdo účelově vyvedena z holdingu Agrofert, aby na podporu dosáhla.

Reklama

Doporučované