Hlavní obsah

Dva výstřely do břicha. Šéf policie popsal smrt Čecha u Kyjeva

Foto: facebook Andrije Něbytova

„Byl jsem u toho, když tělo exhumovali,“ řekl Seznam Zprávám šéf policie Kyjevské oblasti Andrij Něbytov.

Reklama

„Byl zabit dvěma výstřely do břicha. Poblíž hrobu byla past, kterou tam ruští vojáci nastražili.“ Šéf policie Kyjevské oblasti Andrij Něbytov v rozhovoru pro Seznam Zprávy popisuje objevení těla pohřešovaného Čecha.

Článek

Šéf policie Kyjevské oblasti Andrij Něbytov je přesvědčen, že devětačtyřicetiletého Čecha zavraždili ruští vojáci a pohřbili ho s dalšími dvěma muži. Seznam Zprávám řekl, že okupanti se těl chtěli narychlo zbavit a u jámy nastražili past v podobě granátu.

Řidič z povolání Tomáš se na Ukrajinu vydal zkraje konfliktu pomáhat civilistům prchajícím před útočící ruskou armádou. Jeho tělo objevili nedaleko Kyjeva.

Kdy a kde jste objevili hromadný hrob s tělem českého občana?

Těla jsme nalezli 9. května v jámě u krajnice dálnice blízko města Makariv. Byli tam pohřbeni tři muži. Všichni byli zavražděni. Dva měli prostřelenou hlavu, třetí břicho. U toho třetího jsme našli doklady. Jednalo se o Tomáše, občana České republiky. V blízkosti hromadného hrobu byl zamaskován granát typu F1, což znamená, že lidé, kteří to udělali, tedy ruská armáda, doufali, že ti, co těla najdou, na granát šlápnou a zemřou nebo budou zraněni.

Lze tedy s jistotou říci, že se jedná o pohřešovaného devětačtyřicetiletého Čecha?

Doklady, které jsme našli na místě, se shodovaly s těmi, o kterých nás informoval Interpol a naši kolegové z Česka. Informace jsme ověřili a jedná se o občana ČR, ročník narození 1972. Podle našich informací dorazil Tomáš na Ukrajinu 28. února, měl červené auto značky Renault. Ukrajinu navštěvoval už dříve. Byl to kamioňák, který se zajímal o Ukrajinu, naši kulturu a věděl o válce na Donbasu. Poté, co Rusko napadlo Ukrajinu, se rozhodl pomáhat Ukrajincům a stal se dobrovolníkem. Druhého března ještě komunikoval, o den později se ale odmlčel. Nemáme svědky, kteří by nám přesně řekli, jak Tomáš zemřel, ale snažíme se je najít. Provádíme histologická vyšetření, abychom zjistili přesné datum úmrtí.

Jak zemřel?

Byl zabit dvěma výstřely do břicha.

Má policie informace o tom, kdo pohřešovaného Čecha zabil a následně zakopal?

Chtěl bych zdůraznit, že muži nebyli pohřbeni „křesťanským způsobem“, šlo o rychlou operaci, jak se zbavit jejich těl. Nevíme, kdo byl přímým vykonavatelem, ale mohu říci, že z obou stran se nacházela ruská armáda. Zhruba 50 metrů od lesa měli ruští vojáci zákopy a všude kolem rozmístěnou techniku. Všechno nasvědčuje tomu, že na tomto místě operovaly jejich jednotky.

Víte něco o ruské jednotce, která v daném místě působila?

Víme, že na tomto místě se nacházel oddíl Národní gardy Ruské federace a také čečenské jednotky. V tomto regionu jsme zaznamenali několik rotací. Otázkou, kdo přesně se tam v danou chvíli nacházel, se zabývá Ústřední zpravodajská služba, Ministerstvo obrany Ukrajiny a také Bezpečnostní služba Ukrajiny.

Kde je tělo teď a co bude následovat?

Tělo zesnulého se momentálně nachází v márnici. Máme informace o tom, že Tomáš má v České republice bratra a manželku. Zástupci české strany jednají o jeho pohřbu. V případě potřeby usnadníme vývoz těla do vlasti.

S jakými českými úřady je kyjevská policie v kontaktu?

Jsme v kontaktu s českou policií, konkrétně s oddělením mezinárodní spolupráce.

Bude tento případ kvalifikován jako důkaz v připravované žalobě válečných zločinů?

O této skutečnosti je vedeno trestní řízení a to podle druhé části článku 438 trestního zákoníku (Porušení zákonů války – pozn. red.), který stanoví sankce s až doživotním odnětím svobody. Tento případ je vyšetřován dle norem trestního řádu bezpečnostní služby Ukrajiny, který se bude případem zabývat. Potřebují ale čas.

Reklama

Doporučované