Hlavní obsah

Korupce, nebo špinavý mocenský handl? Co ve skutečnosti sledovala BIS

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Proč ředitel Michal Koudelka a jeho úřad s oznámením na policii tolik otáleli? To BIS nevysvětluje.

Reklama

Tento týden jsme do světa pustili výsledky hned dvou dlouhodobých investigací. Přetahovali jsme se totiž s kontrarozvědkou BIS i s hradní kanceláří.

Článek

Čtete ukázku z newsletteru Kauzy Seznam Zpráv, ve kterém každý pátek reportéři z našeho investigativního týmu shrnují podrobnosti a zákulisí nových kauz z vysoké politiky i byznysu. Pokud vás newsletter zaujme, přihlaste se k odběru!

Kolega Janek Kroupa se několik měsíců zabýval rolí BIS v kauzách spjatých s někdejším osazenstvem hradní kanceláře. Jedna z odboček jej zavedla až ke korupční aféře na Ministerstvu zemědělství. Že vstupuje na území zpravodajských her, nevyjasněných zájmů a motivů, bylo zřejmé od prvního okamžiku. Samotná kontrarozvědka se navíc snažila, co mohla, aby skandál předem neutralizovala.

Kroupa poslal své dotazy do BIS už minulý týden. Odpovědí mu bylo, že ředitel Michal Koudelka není v úřadu a na reakci je potřeba počkat až do pondělí. V pondělí ale BIS, ještě než nám odpověděla, vydala tiskovou zprávu. Dovolím si malý rozbor.

„BIS v těchto dnech zaznamenala únik účelově zmanipulovaných informací z vyšetřování trestné činnosti na Ministerstvu zemědělství,“ píše se v ní. Jak už jsme si řekli, onen únik zaznamenala tak, že jsme jim poslali otázky.

Nebudeme se pitvat v tom, jestli má sousloví „únik účelově zmanipulovaných informací“ vnitřní logiku, pokud nechceme připustit, že spisy ke kauze obsahují zmanipulované informace.

„BIS odhalila v roce 2021 rozsáhlou korupci na Ministerstvu zemědělství,“ stojí v titulku zprávy, kterou nekriticky převzala téhož dne i část médií. „Postupně se za použití zákonných zpravodajských prostředků podařilo detailně zmapovat a rozkrýt, kdo a jakým způsobem se na korupčním jednání podílel,“ pokračuje komuniké BIS.

Co už sdělení neuvádí, je, že policie se s onou rozsáhlou korupcí potýká už rok a půl a zatím nikoho ani neobvinila. A Janek Kroupa nyní zjistil proč.

BIS v čele s Koudelkou zalarmovala policii až poté, co údajná korupce proběhla a podezřelí si pomalu vyklízeli kanceláře na ministerstvu. Pro policejní vyšetřovatele to byla víc než obtížná startovní pozice: Nemohli nikoho chytit za ruku a použít důkazy BIS pro trestní řízení ze zákona nelze.

Proč Koudelka a jeho úřad s oznámením na policii tolik otáleli? To BIS nevysvětluje. Místo toho uzavřela svou pondělní „preventivní“ tiskovku výhrůžkou, která míří na všechny, kdo by chtěli aféru rozklíčovat: „BIS bude další postup týkající se cílených úniků informací koordinovat s orgány činnými v trestním řízení.“

Moc se přimlouvám za to, aby BIS se stejnou vervou začala vysvětlovat, jaké zájmy ve věci upřednostnila. Jednoho by totiž mohlo napadnout, že za vším mohla být hodně špinavá mocenská hra.

Tehdejšímu premiérovi Andreji Babišovi, který svou vládu označoval za protikorupční, by úplatkářský skandál zkazil šance na slušný volební zisk. Když si zpětně uvědomíme, že právě Babiš v té době Koudelku bránil před prezidentem Milošem Zemanem, nezní ta konstrukce o mocenském handlu až tak nepředstavitelně.

Co jsme také zjistili

Na začátku týdne jsme odpálili ještě jedno třaskavé téma – dary, jimiž bývalý hradní kancléř Vratislav Mynář obdarovával vysoce postavené úředníky, zahraniční delegace či celebrity.

Když jsme hradní sklad podrobili inventuře (dokumenty jsme po počátečních trablech získali s pomocí zákona o svobodném přístupu k informacím), záhy se ukázalo, že rozdávání prezentů nemělo žádná pravidla a ani náznak logiky. Jednou zlatou brož dostala chorvatská prezidentka, podruhé putovala k Mynářově manželce. Jednou manžetové knoflíky míří za prezidentem Nejvyššího kontrolního úřadu, podruhé za katarským emírem.

Jen připomenu, že dříve protokolární dárky dostávaly jen zahraniční delegace. Na druhou stranu se nelze příliš divit. Mynář dělal podle všeho to, co mu vždy šlo nejlíp. Říká se tomu toxický networking. Navazoval a zavazoval si kontakty, které se mu mohly hodit. Třebas v byznysu (šéf antimonopolního úřadu) nebo v úřadě (šéf Nejvyššího kontrolního úřadu, jehož podřízení kontrolovali Mynářovo hospodaření na Hradě).

Kolegové Adéla Jelínková a Lukáš Valášek přitom nezůstali jen u zkoumání seznamu obdarovaných. Sami nakonec přišli na nesrovnalosti, které nepřehlédl i slovutný Nejvyšší kontrolní úřad.

Některé záhady ale nejspíš zůstanou navždy nevyřešeny. Například: Kdo nosí troje náušnice s perlami, které ve skladu mezi vánočními svátky v roce 2020 vyzvedl přímo kancléř Mynář? A co když to není Alex Mynářová?

Velká domů na Ředitelství silnic a dálnic? Policie tento týden začala úřadovat na Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). Vedle rutinního zpravodajství o stavu vyšetřování jsme ale nabídli mnohem víc. Kolega Vojta Blažek sám vypátral, že hlavní podezřelý, exmanažer ŘSD, přihrával zakázky firmě, která měla silné vazby na jeho blízké. Stačilo se podívat do katastru nemovitostí či na vlastnictví webové domény. Nápověda: družka.

Po stopách vinného lobbingu. Když se vinařům podařilo odvrátit spotřební daň na tiché víno, rozhodli jsme se prozkoumat, kdo výjimku zařídil. Do nátlaku na vládu se zapojili i významní jihomoravští producenti vína, zjistil kolega Jiří Pšenička a doplnil jména i vazby na konkrétní politiky.

Když soudce nesoudí. Už třetím rokem se u soudů odehrává tichý boj o to, jestli se státu vrátí miliardové pozemky, o které přišel kvůli laxním úředníkům. O novinkách v největším restitučním skandálu v historii reportuje zasvěceně Vojtěch Blažek.

Platy rektorů odemčeny. Před půl rokem jsme požádali o přehled platů a odměn bývalých rektorů na Mendelově univerzitě. Ano, zajímala nás tehdy především kandidující Danuše Nerudová. Ze standardního novinářského dotazu se stala – poněkud nepochopitelně – několikaměsíční přetahovaná s úřady. Zapovězená data odemkla až novela informačního zákona, která jednoznačně říká, že příjmy šéfů veřejných institucí není možné zatajovat.

Politika v advokátní komoře. Aktuálně nejviditelnější postava protivládních hnutí Jindřich Rajchl je nejen aktivista s politickými ambicemi, ale také advokát. Kvůli jeho výrokům přišlo hned několik podnětů České advokátní komoře. Zjistili jsme, jestli s ním kolegové zahájí kárné řízení. Odpověď se dala předvídat.

Babišovi noví soudci. Zhruba 36 tisíc stran spisu k dotační kauze Andreje Babiše začali kvůli odvolacímu procesu studovat soudci pražského vrchního soudu. Přečtěte si, kdo konkrétně zasedá v senátu a co mají za sebou.

Pokud vás týdenní report toho nejdůležitějšího z naší investigativní dílny zaujal, určitě se přihlaste k odběru a newsletter také doporučte svým známým. Příští pátek se na vás opět těšíme u dalšího vydání!

Reklama

Doporučované