Hlavní obsah

Milion, který lidé poslali Vrabelovi na demonstrace, má jít na dluhy

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Ladislav Vrabel na demonstraci.

Reklama

Pořadatel demonstrací Ladislav Vrabel se chtěl vyhnout splacení svých dluhů, a proto příspěvky od podporovatelů sbíral na účet své srbské ženy. Soud jí ale – zatím nepravomocně – přikázal, aby více než milion odevzdala.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Když se loni v září podařilo aktivistovi Ladislavu Vrabelovi svolat na demonstraci 70 tisíc nespokojených lidí, reportéři rozkryli, že příspěvky na činnost vybírá na účet své ženy a  sám dluží na 2,7 milionu korun. A že tvrdí, že nemůže splácet, protože je bez příjmů.

Insolvenčnímu soudu se jako dlužník zavázal, že výměnou za ochranu před exekutory všechny své příjmy přizná a vydá je na splacení dluhů, a tak po odhalení reportérů insolvenční správce vyzval Vrabelovu manželku, aby mu peníze vydala.

A ve středu jí to nakázal i Okresní soud v Českých Budějovicích. Více než 1,2 milionu korun tak má z jeho rozhodnutí skutečně poslat insolvenčnímu správci, který je následně vynaloží na alespoň částečné splacení Vrabelových dluhů.

Seznam Zprávám tento rozsudek potvrdil insolvenční správce Vrabela Martin Koubek. „Ano, rozsudek skutečně padl. Zatím je nepravomocný,“ řekl Koubek s tím, že pravomocný verdikt by zároveň opravňoval k exekuci financí.

Vrabel mluví o likvidaci

Ještě před rokem Vrabel uklidňoval na sociálních sítích své podporovatele, že finanční dary zaslané na účty jeho manželky jsou pro sbírku bezpečné a že mohou posílat další.

„Jsou to dva účty mojí manželky. Jsou to bezpečné účty. Už to zkusil insolvenční správce přes všechno možné a všichni mu řekli, že nemá právo na účty sahat,“ uvedl Vrabel ve videu, které tehdy zhlédly desítky tisíc lidí.

Když teď glosoval soudní rozhodnutí na facebooku, psal o likvidaci.

„Takto se v Čechách likvidují režimu nepohodlní lidé,“ tvrdil Vrabel, který však zároveň mluví o pořádání tribunálů, jež budou po blíže neupřesněné změně režimu soudit jeho odpůrce.

Nyní založil nové hnutí a hledá zájemce, kteří by mu každý rok platili členské příspěvky.

Vrabelovy kličky před dluhy

  • Vrabel dluží 2,7 milionu korun. Ještě předtím, než vstoupil do insolvence, měl 27 exekucí. Mezi věřiteli je i stát, protože Vrabel například dvacet let neplatí pojištění, z něhož Česko lidem vyplácí důchody.
  • VZP neplatil zdravotní pojištění od roku 2000. Neuhradil ani pokuty za jízdu načerno českobudějovickou hromadnou dopravou, některé ještě z roku 1999. Nesplatil úvěr od Komerční banky, nehradil poplatky za popelnice nebo elektřinu.
  • 200 tisíc dluží i miliardáři Karlu Janečkovi, který dluh postoupil své nadaci. I s úroky a pokutami se částka vyšplhala přes 400 tisíc.
  • Krajský soud v Českých Budějovicích už v lednu zrušil Vrabelovi insolvenci a konstatoval, že sledoval nepoctivý záměr a před věřiteli tajil majetek, o němž opět prohlašoval, že je jeho ženy.
  • Před měsícem pak soud rozhodl, že se Vrabel musí vzdát zlatých slitků, které nakoupil před pořádáním demonstrací. Soud odmítl Vrabelovo tvrzení, že to bylo pro srbskou tchyni a za její peníze.
  • Policie také rozplétá, za jakých okolností Vrabel, který se vymezoval proti covidovým opatřením, zároveň získal dotace na covid. Seznam Zprávy dříve popsaly, že covidovou podporu si nechal vyplácet i na stánek u Vltavy postavený načerno. Podpora pak odešla na účet jeho ženy, kde Vrabel vybíral i dary na demonstrace.

Reklama

Doporučované