Hlavní obsah

Učitelka před dětmi popírala, že Kyjev hoří. Soud ji osvobodil

Video, jak Martina Bednářová přišla k soudu. Popírala před dětmi záběry hořícího Kyjeva, které viděl celý svět, a přece je z obžaloby „konsternovaná“.Video: Jan Pospíšil, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Bývalá učitelka pražské základní školy Martina Bednářová čelila u soudu obžalobě kvůli tomu, že při výuce popírala válku na Ukrajině. Tvrdí, že jde o politický proces, a dál šíří na veřejnost ruské dezinformace.

Článek

Obvodní soud pro Prahu 6 projednal případ, na který upozornily Seznam Zprávy loni v dubnu v publicistickém pořadu Terén Kristiny Cirokové.

Žáci osmé třídy Základní školy Na Dlouhém lánu v Praze 6 nahráli svoji češtinářku Martinu Bednářovou, jak popírá ruskou okupaci na Ukrajině a zároveň ruský útok obhajuje.

„V Kyjevě se nic neděje,“ tvrdila podle nahrávky učitelka při hodině slohu.

Když děti namítaly, že ve zprávách České televize viděli hořící město, kontrovala, že veřejnoprávní televize je zaujatá. „ČT1 patří do skupiny médií, která jsou vázána na miliardáře Sorose. A o tom víme přesně, komu je poplatný,“ vykládala.

Učitelka dostala kvůli šíření těchto dezinformací výpověď, ve čtvrtek ji však samosoudkyně Klára Jantošová zprostila obžaloby.

„Nevhodnými metodami ovlivňovala žáky, ale za toto už byla postižena tím, že dostala výpověď v práci. Soud tedy má za to, že za toto selhání již byla postižena prostředky mimo oblast trestního práva,“ zdůvodnila samosoudkyně verdikt.

Uvedla, že samotné výroky z vyučování, „jsou směsicí výroků pravdivých, ale i výroků nepravdivých, překrucujících historická fakta, záměrně spojujících věci, které probíhaly v různých časových obdobích“, ale soudkyně přesto nedošla k závěru, „že by se jednalo o explicitní popírání, ospravedlňování závažných zločinů“.

Žalobce přitom navrhoval za trestný čin popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidy podmíněně odložené vězení na osm měsíců se zkušební dobou na dva roky. A na pět let zákaz učitelského povolání.

„Rozhodla se dětem sdělit pouze svůj názor, který sesbírala na proruských dezinformačních webech, případně z přepisu projevu prezidenta Ruské federace Putina,“ uvedl v závěrečné řeči státní zástupce Richard Petrásek. Za společensky nebezpečné označil především to, že tak učnila před dětmi ve škole.

„Neshledávám u obžalované žádnou sebereflexi za to, že zneužila hodinu pro ruskou masáž dětí,“ uzavřel žalobce.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Žádnou sebereflexi neučinila.

Že žádnou sebereflexi neučinila, potvrdila sama Martina Bednářová, když ve čtvrtek přišla do soudní budovy. „Necítím se vinna,“ uvedla. A když promluvila v soudní síni, doplnila, že je obžalobou „konsternovaná“, protože jejím cílem je „zlikvidovat zaslouženého kantora“.

Později tuto linku doplnila, když uvedla, že společenství PRAK (Proti represi a kriminalizaci občanů za jejich svobodné názory) zřídilo transparentní účet, na který jí lidé finančně přispívají. Z účtu plyne, že od konce května vybrala takřka 450 tisíc korun. Peníze z účtu si vybírá třeba na živobytí, na splácení hypotéky, ale i na „splátku dluhu“. Dohromady už takto použila více než 270 tisíc korun.

Obhájce učitelky Josef Kulhavý v závěrečné řeči řekl, že případ „nepatří před trestní soud“. Podle něj Martina Bednářová „nic nepopírala, ani neospravedlňovala“, ale jen se snažila žákům vysvětlit, co předcházelo napadení Ukrajiny.

„Úlohu učitele splnila,“ prohlásil Kulhavý o výkladu učitelky, který během vyšetřování zpochybnili najatí znalci i mezinárodní organizace (viz infobox).

Martina Bednářová po soudu odmítla rozsudek komentovat. „Vyjádření dám jen nezávislým médiím,“ prohlásila a odešla s kameramanem proruské Raptor-TV.

Případ „genocida“

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Rusové byli zabíjeni, vykládala dětem učitelka.

V rozhovoru pro Protiproud se Martina Bednářová pouští do polemiky se znalcem, který zkoumal její výroky.

„Ti Rusové byli v té oblasti Doněcka a Luhaňska zabíjeni, likvidováni jenom proto, že to byli Rusové. A byli likvidováni vlastně opravdu ukrajinskými nacistickými skupinami tak, že se zatloukly dveře do baráku, ten barák se zapálil, stáhli se ti lidé zaživa z kůže, vraždily se děti atd. A probíhalo to neustále od roku 2014,“ tvrdila například dětem učitelka.

Znalec – politolog Jan Šír z Institutu mezinárodních studií při Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy – však ve znaleckém posudku napsal, že k tomuto tvrzení nejsou žádné důkazy.

Podle Bednářové tento závěr „popírá závěry světových humanitárních a politických organizací“. Jmenovitě zmiňuje Amnesty International. „Ta opakovaně konstatuje, že při genocidě na východě Ukrajiny přišlo od roku 2014 o život (rovněž umučením a brutálním utýráním) 14 tisíc obyvatel, 8 tisíc obyvatel bylo doživotně zmrzačeno.“

Amnesty International se proti tomu ohrazuje. „Tvrzení Ruska o genocidě ruskojazyčného obyvatelstva na Ukrajině jsou zjevně nepravdivá,“ reagovala mluvčí české pobočky této světové organizace Lucie Gregorová.

Podle ní čísla mrtvých a věty o genocidě ruského obyvatelstva vypouštějí do světa přímo ruské státní instituce. Realita je ale jiná. 14 tisíc mrtvých je podle mluvčí Gregorové „celkový počet těch, kteří podle odhadů OSN zemřeli (v konfliktu) na východní Ukrajině (v Donbasu) v letech 2014–2021“. „Amnesty od počátku tohoto konfliktu konstatovala, že Rusko v něm hrálo vojenskou, ale i politickou, ekonomickou (atd.) roli a že ruská podpora separatistických sil podněcovala porušování lidských práv.“

V Protiproudu

Při obhajobě ruské agrese se obžalovaná učitelka před žáky odvolávala na informce webu Protiproud. Jde o titul, který na doporučení zpravodajských služeb nechala vláda s několika dalšími po napadení Ukrajiny Ruskem zablokovat.

Letos v květnu pak učitelka poskytla tomuto webu rozhovor. Popisuje se v něm jako oběť. „Politické procesy jsou prostě zpátky. Je potřeba zastrašit lid, umlčet nepohodlné,“ tvrdí v rozhovoru Bednářová. A prohlašuje, že svou nevinu prokáže, protože v její prospěch hovoří „fakta, pravda, důkazy, Ústava“.

V Protiproudu zaútočila také na člověka, který na ni podal kvůli stíhaným tvrzením před žáky trestní oznámení. „Zde se prezentuje jako psychiatrický pacient, což rozhodně nebudu rozporovat,“ prohlásila Martina Bednářová a pokračovala: „Zajímavé však je, že tento pán, moralista č. 1, vlastní na Praze 6 jakýsi menší objekt bývalé prádelny, neobyvatelný, v němž má fiktivní sídlo řada tzv. kaslíkových firem.“

Učitelka obžalovaná z popírání války na Ukrajině

Na to, co se loni na jaře stalo v hodině slohu na jedné z pražských základních škol, upozornily jako první Seznam Zprávy. Od té doby případ sledujeme.

Nemůže útočit na děti

Michal Krajčírovič, jemuž byla slova dezinformátorky určena, odpovídá na útok klidně.

„Myslím si, že dezinformační scéna funguje tak, že se snaží svoje protivníky nějakým způsobem dehonestovat,“ uvedl pro Seznam Zprávy.

Co jsou takzvané „kaslíkové firmy“, prý netuší. „Respektive není to nic. V domě má formální sídlo (tj. nikoli provozovnu ani kancelář) několik firem, které převážně nevyvíjejí žádnou činnost,“ vysvětlil Michal Krajčírovič s tím, že se zakládáním společností k dalšímu prodeji zabývá, a tak většina firem sídlících na adrese je jeho.

Michal Krajčírovič je právník a učitelku osobně nezná, říká, že trestním oznámením reagoval na reportáž pořadu Terén. „Jsem velký odpůrce stíhání relativně jakýchkoliv verbálních projevů, ale toto i mně připadalo poměrně za čarou. Připadalo mi, že z pozice autority není v pořádku, aby učitel tímhle způsobem doslova útočil na děti a tlačil je do nějaké situace, ve které nemají rovnocenné postavení,“ uvedl.

Martina Bednářová vede ještě soudní spor se školou, kde učila. Žalobou napadla výpověď, kterou po zveřejnění nahrávky dostala. U první instance s ní neuspěla.

Reklama

Doporučované