Hlavní obsah

„Nelegální hnus,“ zastal se Blažek politika ANO. Policie ho ale znovu obvinila

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Pavel Blažek odmítá, že by kvůli brněnské bytové kauze byl ve střetu zájmů. A tedy neodstoupí, což po něm chtějí protikorupční organizace.

Reklama

Když nadřízená instance zrušila stíhání politika ANO v brněnské bytové kauze, ministr spravedlnosti Pavel Blažek začal tvrdit, že se proti muži spikla policie s novináři. Nyní NCOZ člena Babišova hnutí začala stíhat znovu.

Článek

Po loňských komunálních volbách ještě Radim Suchánek slavil vznik nové koalice. Jako jednička kandidátky ANO v městské části Brno-Černovice se mohl těšit na post místostarosty. Krátce potom ho však při rozsáhlé akci zadrželi detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu.

Radima Suchánka následně policisté obvinili, že jako úředník radnice jiné brněnské městské části Brno-střed pomáhal manipulovat privatizace městských bytů. Za zlomek tržní ceny je tak podle obvinění nedostali potřební, pro které jsou určeny. Ale lidé, kteří uplatili politiky.

Jednou z hlav organizované skupiny, které podle policistů Suchánek pomáhal, byl podle detektivů i občanský demokrat Otakar Bradáč, někdejší advokátní koncipient Pavla Blažka, ministra spravedlnosti a šéfa jihomoravské ODS.

Právě ministr Blažek na žalobce a policisty, kteří bytovou kauzu vyšetřují, opakovaně tlačí. A když letos v únoru Suchánkovo stíhání nadřízené nejvyšší státní zastupitelství zrušilo, napsal, že Suchánka „sejmula“ policie s reportéry, a označil to za „nelegální, mnoho let zavedený hnus“.

A to i přesto, že například sám nejvyšší žalobce Igor Stříž upozorňuje, že zrušení stíhání není důkazem neviny a policie ho může kdykoliv obnovit, jakmile text sdělení obvinění upraví.

Přesně to se nyní stalo. A to u Suchánka i u další osoby, jejíž stíhání Střížův úřad zrušil.

„Trestní stíhání bylo aktuálně zahájeno pro totožné skutky. V případě jedné osoby s nezměněnou právní kvalifikací, u druhé osoby došlo k nepatrnému upřesnění právní kvalifikace,“ okomentovala to obecně dozorující státní zástupkyně bytové kauzy Petra Lastovecká.

Podle dvou zdrojů Seznam Zpráv je jednou z opětovně stíhaných osob právě Suchánek. Druhou je Kateřina Pospíšilová, dle policie další spolupracovnice skupiny. Suchánkovi se právní kvalifikace nezměnila. V případě odsouzení mu hrozí až deset let vězení.

Blažkovu reakci na nový vývoj v případu se reportéři pokoušejí získat.

ANO: důkaz neviny, policie: Přiznal se

Podobně jako Blažek reagovala na informace o únorovém zrušení Suchánkova stíhání i jihomoravská buňka hnutí ANO.

„Jsme rádi, že se prokázalo, že Radim Suchánek je nevinný. Abychom mohli po volbách pokračovat, vzdal se členství v ANO a odstoupil z kandidátky. Ve světle současných důkazů zbytečně, ale my děkujeme, že se k tomu postavil čelem, abychom mohli v Černovicích sestavit koalici a pracovat pro vás,“ napsali tehdy Suchánkovi kolegové na facebooku.

Sám Suchánek mluvil o účelovém obvinění, zničené kariéře a chtěl požadovat náhradu škody.

V Černovicích hnutí ANO sestavilo koalici, v níž jsou mimo jiné i s ODS. Blažkova další koncipientka a primátorka Markéta Vaňková přibrala hnutí ANO do koalice i na brněnském magistrátu.

Reportéři už předtím informovali, že Suchánkovu práci pro možnou organizovanou skupinu na vlastní oči dokumentoval i policejní agent a v odposleších o ní mluví obviněný Otakar Bradáč. Suchánek se navíc po zadržení policií podle zjištění Seznam Zpráv částečně přiznal.

Foto: Facebook buňky ANO v Černovicích, Seznam Zprávy

Takto se Radim Suchánek (třetí zleva) radoval po komunálních volbách. Pak přišla policie.

Úplatky jsem nebral, až na 20 tisíc

Na Suchánkově roli, jak ji zdokumentovali policisté, lze dobře ilustrovat fungování celého systému, který podle policie směřoval stamilionový majetek ke korupčníkům.

Suchánek byl zaměstnaný jako pracovník Správy nemovitostí Brno-střed. Spolupracovníci mu přezdívali Rajmen. Jeho rolí bylo podle policie zajistit, aby si zájemci o úplatek byty mohli prohlédnout, i když k tomu neměli žádné oprávnění. V prosinci 2020 takto například dle důkazů zajistil prohlídku i nastrčenému policejnímu agentovi. A to i když prohlídky pro legitimní zájemce radnice kvůli covidové pandemii v té době nedělala.

Foto: anocernovice.cz

Takto kandidoval loni Radim Suchánek na starostu brněnských Černovic.

Policistům Suchánek později na výslechu přiznal, že za každé půjčení městských klíčů od městských bytů dostal tisíc korun. To policisté potvrdili i za pomoci odposlechů mezi obviněným politikem ODS Bradáčem, tehdejším šéfem bytové komise, a dalším z obviněných - realitním agentem Zdeňkem Červinkou.

„Červinka Bradáčovi sdělil, že Suchánkovi za klíče vždy dává tácek (tisíc korun), a Bradáč na toto sdělení reagoval, že on mu tolik nedává, že tácek je moc. Červinka na to reagoval, že mu vždy dává tácek,“ přepsali hovory detektivové.

Suchánek se na výslechu bránil tím, že až „loni si uvědomil, že to, co dělá, není úplně čisté, i když mu to šéf radniční bytové komise Bradáč přikázal“. Prohlásil, že členem organizované skupiny se být necítí.

„Cítím, že jsem nepřekročil žádnou hranici, a myslím, že žádné úplatky od těchto osob jsem nepobíral, kromě inkriminovaných asi 20 tisíc, které se nastřádaly v průběhu tohoto období,“ vypověděl.

Falšované žádosti o levné byty

  • Policisté sledovali, jak výměnou za úplatek skupina zmanipulovala přidělení bytu i pro policejního agenta „Janečka“. Policisté přitom vyfabulovali takovou identitu, která podmínky pro přidělení bytu nemohla ve velké konkurenci splnit.
  • Skupina kvůli tomu „Janečkovi“ do žádosti lživě vyplnila, že pracuje jako řidič záchranky v Ústí nad Labem a má zájem své povolání vykonávat v Brně. Ve skutečnosti se jim představil jako nezaměstnaný. Zfalšovali i to, že výdělek má.
  • Pak mu zřídili e-mail pod jeho jménem, kterým ovšem nekomunikoval s úředníky Brna-střed on, ale výhradně členové skupiny. Od „Janečka“ si nechali podepsat i prázdné papíry, aby na nich stvořili motivační dopis.
  • Reportéři ho získali. Skupina v něm „Janečka“ prohlásila za řidiče sanitky, který se uprostřed pandemie přeškoluje na převoz nemocných covidem. A potřebuje byt v Brně se svou přítelkyní, která se stará o nemocné rakovinou.
  • Podobné manipulace byly běžné. Z dalšího žadatele například skupina udělala otce dcery po úrazu páteře, který se stará o tříletou neteř, jejíž matka má rakovinu. Jinému muži zase skupina „přidělila“ družku s dítětem, s níž vztah vůbec neměl.

Byl to poplatek za zprostředkování

Bradáč, který ho dle detektivů řídil, podle dostupných informací dosud před policisty nevypovídal. Zachytily ho ale odposlechy. „Prostředník se Bradáče ptá, zda žije. Bradáč mu odpovídá, že nežije již dlouhodobě, a žije, jen když před sebou vidí peníze. (…) Jakmile ho posype prostředník padesátikorunami nebo dá před Bradáče očuchat pětistovku, ožívá,“ přepsali jeden z telefonních hovorů detektivové.

Zato – jak plyne z obvinění – další vysoce postavený člen skupiny Červinka se přiznal a požádal o status spolupracujícího obviněného.

Úplatky, které za to podle detektivů od zájemců vybírali, nejprve Červinka na výslechu označil za poplatek za zprostředkování. „Já jsem to tak bral, ale asi to bylo ve skutečnosti něco jiného,“ připustil, když mu státní zástupkyně Petra Lastovecká připomněla status spolupracujícího obviněného. „Přibližně 50 tisíc bylo z každého úplatku pro mě, zbytek dostal pan Bradáč,“ uvedl.

Detektivové přitom neskončili. V bytové kauze udělali už tři razie. A jdou i po prominentních brněnských politicích. I k nim část původně městských bytů během let levně doputovala. O jejich pronájmech a privatizacích zároveň hlasovali.

Podezření kolem tří blízkých Blažka

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Pavel Blažek.

Žalobci z olomouckého vrchního zastupitelství dozorují vyšetřování možných machinací s městskými nemovitostmi, z nichž už NCOZ obvinila Blažkova někdejšího koncipienta a spolustraníka. A účast dalších členů jihomoravské ODS v privatizaci bytového fondu detektivové podle zjištění Seznam Zpráv prověřují. Oč jde konkrétně:

  • V bytové kauze už detektivové do vazby poslali Blažkova někdejšího advokátního koncipienta Otakara Bradáče (ODS), který podle obvinění zmanipuloval přidělení bytu i policejnímu agentovi.
  • Další Blažkovu bývalou koncipientku Markétu Vaňkovou (ODS) policisté prověřují. Reportéři v minulosti doložili, že dva rozsáhlé prostory dostal přidělené její švagr a jeho přítelkyně. Detektivové prověřují verzi, že reálně v nich měla bydlet Vaňková.
  • U rodiny třetího ministrova exkoncipienta Roberta Kerndla (ODS) dle pátrání Seznam Zpráv skončila více než desítka původně městských nemovitostí.

Reklama

Doporučované