Hlavní obsah
Online

Dopisy na rozloučenou byly dva. Policie řekla novinky k vraždě 14 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Tisková konference policie ke střelbě na Filozofické fakultě UK.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

V online reportáži jsme sledovali tiskovou konferenci policie. Vyšetřovatelé na ní slibovali sdělit nové informace k případu střelby na Filozofické fakultě UK, při níž vrah zabil 14 lidí.

Článek

Po téměř třech týdnech od tragické střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy slibovala policie veřejnosti nové informace z vyšetřování jednoho z nejtragičtějších zločinů historie.

Základní informace o tom, že vrah v budově školy na náměstí Jana Palacha zabil 14 lidí a řadu dalších vážně zranil a že má na svědomí také předchozí dvojnásobnou vraždu v Klánovicích, jsou známy, nyní další otázky směřují zejména k době, kdy se na své zločiny připravoval.

Z policie už krátce po události unikl 21. prosince interní záznam prvních poznatků, který popisuje zhruba čtyři hodiny od chvíle, kdy se policie o vrahovi dozvěděla a kdy ho v posledním patře fakultní budovy zneškodnila. Z tohoto dokumentu vyplývají podrobnější otázky, které by dnes mohla policie zodpovědět.

Patří mezi ně to, proč budovu fakulty nestřežila policejní hlídka, když měla policie informace, že podezřelý je tamním studentem, jak si mohl vrah jako student pořídit velké množství zbraní, munice a střeleckého vybavení v hodnotě stovek tisíc korun či kudy vedla jeho cesta na místo činu.

Tiskovou konferenci jsme sledovali online.

  • Šéf policie: To je naše noční můra

    Policejní prezident Martin Vondrášek uvedl, že v policejních evidencích o muži neměli jediný záznam. „To je naše noční můra. Osamělý vlk, nepopsaný list,“ řekl Vondrášek.

  • Tisková konference skončila

    Po necelých dvou hodinách skončila tisková konference policie ke střelbě na filozofické fakultě.

  • Střelec zranil tři lidi

    Policisté dále uvedli, že střelec z ochozu budovy zranil tři lidi. Dále uvedli, že jeho dopis na rozloučenou našli v domě ve stejný den kolem 18. hodiny.

  • Policejní záznam ukazuje, jak honili vraha

    Co 21. prosince 2023 předcházelo vraždě 14 lidí na filozofické fakultě v Praze? A co dělala desítky minut před tím policie? Vodítkem pro tuto rekonstrukci může být policejní dokument, který unikl na veřejnost a jehož autenticitu nyní Seznam Zprávám potvrdilo policejní prezidium.

  • Šéf pražské policie odmítl pochybnosti

    Ředitel pražské policie Petr Matějček dále odmítl, že by policisté při pátrání po střelci chybovali. Zopakoval, že měli informace, podle které měl být muž krátce před střelbou v okolí Pařížské ulice. Policisté podle něho tak po muži pátrali tam, v okolí Staroměstského náměstí nebo stanice metra. Před tím, než začal střílet v budově filozofické fakulty, ho nakonec nezadrželi.

  • Policie neřekla, jak si muž zbraně převezl

    Na další dotaz novinářů, jak a kdy si muž zbraně do budovy filozofické fakultě převezl, nechtěla policie komentovat.

    Foto: Seznam Zprávy

    Zbraně střelce nalezené ve filozofické fakultě.

  • Pohyb pachatele máme zmapovaný, řekl šéf policie

    Šéf policie Martin Vondrášek začal odpovídat na dotazy novinářů. „Pohyb pachatele jsme řešili se žalobci. Informovali jsme, že cestoval městskou hromadnou dopravou,“ uvedl Vondrášek. „Máme zmapovaný pohyb pachatele, ale nemáme svolení k tomu říkat více,“ doplnil.

  • Musíme vytvořit nový registr zbraní, řekl šéf policie

    Šéf policie Martin Vondrášek dále řekl, že úkolem policie je vytvořit nový centrální registr zbraní. „Chceme monitorovat podezřelý pohyb zbraní a střeliva,“ řekl Vondrášek.

    Podle něho je současný registr už deset let starý. A objevují se v něm v některých případech chybné informace.

  • Šéf policie: Situaci jsme řešili po Vánocích

    Policejní prezident Martin Vondrášek uvedl, že se kvůli střelbě vedení policie mimořádně setkalo i po vánočních svátcích. „Sepsal jsem ucelený koncept opatření,“ řekl Vondrášek.

  • K fatálnímu selhání nedošlo, řekl šéf pražské policie

    Šéf pražské policie Petr Matějček během svého proslovu odmítl, že by policisté během zásahu proti střelci z filozofické fakulty fatálně selhali.

  • Obvinění kvůli schvalování útoků nebo vyhrožování

    Po útoku střelce na filozofické fakultě vyšetřuje policie 165 případů, které souvisí s různými výroky na sociálních sítích. V 93 případech již zahájili úkony trestního řízení. Obviněni jsou kvůli schvalování činu nebo kvůli vyhrožování. Čtyři lidi převezli policisté k psychiatrickému vyšetření.

  • Policie vyloučila vztahový motiv

    V souvislosti s vraždou v Klánovickém lese, v němž byl zastřelen muž a malé dítě, policie vyloučila vztahový motiv. Z jejich zabití je podezřelý stejný muž, který vraždil na filozofické fakultě.

  • Výslechů už byly desítky

    Podle náměstka ředitele pražské policie Vojtěcha Motyky už v tomto případě proběhly desítky výslechů. A tím to zatím nekončí.

  • Střelec nechal dopisy na rozloučenou

    Náměstek ředitele pražské policie Vojtěch Motyka řekl, že co bylo motivem muže, není stále jasné. „Je to stále ve fázi vyšetřování,“ uvedl Motyka.

    Střelec nechal podle Motyky dopisy na rozloučenou. Jeden byl v domě v obci Hostouň, kde žil. Druhý nechal v budově filozofické fakulty. Co bylo jeho obsahem, ale nechtěl komentovat.

    Zbraň získal legálně. „Nakoupil si je během roku 2023. Je otázka, kde na ně vzal peníze. Pracujeme s verzí, že si na ně pořídil půjčku,“ doplnil Motyka.

  • Policisté se starali o zraněné

    Dále je na videu, které policie pustila na tiskové konferenci, vidět, jak se policisté poté starali o některé zraněné. Asi deset minut poté, co se muž zastřelil, bylo za budovou Rudolfina záchrannou službou vytvořeno místo pro ošetření všech zraněných.

  • Policista měl střelce „na mušce“

    Policista Josef Jeřábek dále uvedl, že policie využila kolem 15:15 hodin prostory vedlejšího hotelu. Čekali, než se muž přiblížil k ochozu. „Když ho měl jeden policista takzvaně na mušce, tak muž odhodil zbraň a vzdal se,“ doplnil Jeřábek. Poté muž spáchal sebevraždu.

  • Střelec byl na střeše

    V 15:11 hodin se střelec nacházel na ochozu budovy filozofické fakulty. Ve videu, které pustila policie na tiskové konferenci, je vidět, jak policisté, kteří byli venku, předali tuto informaci kolegům, kteří byli uvnitř.

    Pražský policista Josef Jeřábek následně řekl, že bylo velice složité - v době, kdy byl na ochozu - střelce zasáhnout. Policisté od něj byli zhruba devadesát až sto metrů.

  • Video ze zásahu

    Pražský policista Josef Jeřábek z pohotovostní motorizované jednotky právě pustil veřejnosti jedno video ze zásahu.

    Na počátku záznamu policie v budově filozofické fakulty volá: „Všichni ven“ nebo „Ven z budovy“. V další části videa je vidět, že policista nenechal zastavit v zastávce před budovou fakulty řidiče tramvaje. Podle Jeřábka hrozilo, že by muž na tramvaj střílel.

  • Střelba policie po vrahovi

    Tikovský dále uvedl, že když se muž nacházel v blízkosti ochozu na budově filozofické fakulty, tak jeden policista zhruba třikrát ze vzdálenosti sto metrů vystřelil. Jenže muže netrefil.

    Následně po něm chtěl vystřelit i další policista. Bylo to už v době, kdy se střelec vzdal a odhodil zbraň na ulici. V 15:19 hodin se muž zastřelil.

    „Zásah proti aktivnímu střelci byl aktivní, rychlý a profesionální,“ doplnil Tikovský. Podle něho však policie měla aktivněji komunikovat s vedením filozofické fakulty.

  • Jak policie pátrala po střelci

    Šéf Úřadu vnitřní kontroly Policejního prezidia Michal Tikovský opakuje detaily o tom, jak policisté po střelci pátrali v den, kdy ke střelbě došlo.

    Tikovský uvedl, že policisté měli informace pouze o rozvrhu muže, který studoval na filozofické fakultě. Hodinu měl mít v budově na Celetné ulici.

    Podle něho se policie snažila zjistit, kde muž je. Sledovala jeho mobilní telefon. Nejprve zjistila, že je krátce po 12. hodině v obci Hostouň, kde bydlel. Poté si muž vypnul mobilní telefon. Opět se podařilo zjistit jeho polohu až ve 14:38 hodin, kdy byl v okolí Pařížské ulice.

    „Postup policie nebyl laxní nebo nedbalý,“ uvedl Tikovský.

Reklama

Hlavní zprávy