Hlavní obsah

Piráti slibují zastavit byznys s dětmi. Sepíší proti němu zákon

Foto: Piráti

Buď předloží návrh zákona pirátští poslanci, nebo některé ministerstvo, říká místopředsedkyně Sněmovny Olga Richterová.

Reklama

Praha je centrem byznysu s náhradním mateřstvím. Je to i kvůli tomu, že chybějí jasná pravidla, ty je třeba podle policie sepsat.

Článek

První politici slíbili, že zastaví obchodování s dětmi, pro které se stala základnou Praha.

Seznam Zprávy v úterý podrobně popsaly případ, jak do českého hlavního města přijíždějí najaté ukrajinské ženy – náhradní matky porodit dítě klientům kliniky z Charkova a jak si klienti z Prahy odvážejí „na klíč“ vyrobená miminka. Je to možné i díky tomu, že v Česku chybějí pravidla pro náhradní mateřství.

Místopředsedkyně Sněmovny Olga Richterová (Piráti) nyní uvedla, že se její strana zasadí, aby vznikl zákon, který tuto mezeru v legislativě zacelí.

„Naši odborníci nyní analyzují možná řešení, návrhy pak předložíme koaličním partnerům a dohodneme se, zda podáme za Piráty poslanecký návrh, nebo půjdeme resortní cestou,“ řekla Richterová pro Seznam Zprávy.

V kauze, na níž už tři roky pracují čeští policisté společně se zahraničními kolegy, slouží Praha jako jakési logistické centrum celého obchodu.

Zákazníci, výhradně homosexuální páry nebo muži žijící bez partnerky, si děti objednávají na klinice profesora Alexandera Feskova z ukrajinského Charkova. Dodají sperma, klinika podle požadavků klienta vybere dárkyni vajíčka – a dítě pak odnosí za 10 tisíc dolarů náhradní matka. Většinou chudá ukrajinská žena.

Klienti za děti zaplatí od 60 do 70 tisíců eur.

Co je náhradní rodičovství

Jde o případy, kdy žena „odnosí“ dítě skutečným biologickým rodičům, kteří například ze zdravotních důvodů nemohou mít dítě přirozenou cestou. V Česku není zakázané, chybí pro něj však jasná pravidla. Náhradní matka za tuto službu nesmí dostat odměnu, jen úhradu nezbytných nákladů. Nejprve náhradní matka úředně uzná otcovství biologického otce, poté musí proběhnout klasický proces osvojení – tak, aby se oficiální matkou stala i žena z objednatelského páru.

Právě na toto narazili policisté vyšetřující kauzu ukrajinské kliniky: Tím, že ukrajinské náhradní matky rodí v Praze a otcové jsou cizinci z různých koutů světa, celý proces se vyhýbá jakémukoli dohledu českých úřadů. Dítě si tak může touto cestou koupit kdokoli – i pedofil nebo nezralý člověk, kterého potomek přestane po nějaké chvíli bavit. Stejně tak chybí cílený dohled, jak děti prospívají a jestli se o ně otcové dobře starají.

Porod a zapsání nových otců do matriky pak probíhá v Praze. To proto, aby se klinika vyhnula ukrajinským zákonům. Na Ukrajině se dítě z náhradního mateřství smí dostat pouze k manželům, kteří nemohou mít vlastní děti. Ne ke stejnopohlavním párům či takzvaným singles.

Nad Českem se ale rozprostírá šedá zóna, zákony tady náhradní mateřství podrobně neřeší.

„Je třeba zajistit, aby se předešlo zneužívání žen ve složité finanční situaci jako náhradních matek a byla nastavená jasná pravidla i procesy výběru. Aby bylo zajištěno bezpečí a práva dítěte a případní noví rodiče splňovali potřebná kritéria a nebyli v právní nejistotě,“ dodala místopředsedkyně Sněmovny Richterová.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) uvedl, že tenhle problém bude řešit na jednáních s dalšími ministry. „Určitě budeme prosazovat, aby co nejdříve legislativní řešení bylo nalezeno a k podobným případům v budoucnu vůbec nemohlo dojít,“ prohlásil Jurečka.

Čeští detektivové zmapovali třicet případů dětí, které se takhle narodily v Praze a odtud putovaly do různých evropských zemí nebo například i do Číny. Hlavní problém je v tom, že se děti dostaly mimo jakýkoli dohled úřadů nebo soudů. Otce – zákazníky kliniky nikdo neprověřoval, jestli jsou schopni se o kojence postarat nebo zda si dítě někdo „nekoupil“ třeba k natáčení pornografie.

Alexander Michailovič Feskov (63)

Foto: www.feskov.ua, Seznam Zprávy

Alexander Michailovič Feskov – zakladatel sítě reprodukčních klinik.

  • Je ukrajinský lékař a vědec, specialista na léčbu neplodnosti. V Charkově založil kliniku, která se zaměřuje na poskytování služeb náhradního mateřství. Tedy na případy, kdy embryo biologických rodičů donosí jiná žena. Pobočky má i v dalších evropských městech.
  • Koncem loňského roku oznámilo ukrajinské ministerstvo vnitra, že policie obvinila šest zaměstnanců kliniky kvůli obchodu s lidmi. Podle vyšetřovatelů klinika vozila náhradní matky rodit do Prahy, kam si pro děti létali budoucí otcové z celého světa. Podle ukrajinských zákonů je to zločin se sazbou až 15 let.

Takový případ sice vyšetřovatelé neobjevili, přesto ale prosazují, aby politici tohle právní vakuum zaplnili.

„Není možné, aby dítě bylo skutečně pouze komoditou, kterou je možné si pořídit v případě, že mám dostatek financí. Současně je z našeho pohledu neakceptovatelné, aby, pokud daná země má naprosto přesně vymezené podmínky pro aplikaci náhradního mateřství, bylo toto jednoduše možné obejít tím způsobem, že matka je vyslána k porodu do České republiky, kde se pro všechny zúčastněné tento proces posvětí a zlegalizuje,“ řekl Jaroslav Ibehej, mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu.

Na Ukrajině policisté v této kauze obvinili šest lidí kvůli obchodování s lidmi, podle policistů si tím vydělali nejméně 1,2 milionu eur. Mohou za to dostat až 15 let.

Mezi vyšetřovanými je i zakladatel sítě klinik Feskov. Jeho advokát Marek Eichler řekl, že Feskov v Česku stíhaný není (což je pravda – žije na Ukrajině, a tudíž spadá pod pravomoc tamních detektivů, i když se značná část kauzy odehrává v Praze).

„Skutečnost, že policie či české úřady mají s danou věcí nějaké etické či morální problémy, sama o sobě neznamená, že je provozování náhradního mateřství nelegální,“ dodal advokát Eichler.

Reklama

Doporučované