Hlavní obsah

Politik, který před novináři prchl oknem na záchodě, rezignoval. Ale jen částečně

Foto: Profimedia.cz

Antonín Stanislav.

Reklama

Náměstek Pavla Blažka už nebude dojíždět řídit domov důchodců. Na post rezignoval. Stalo se tak potom, co Seznam Zprávy rozkryly, že Stanislav v domově porcuje zakázky, které posílá podporovatelům ODS, či udělal manažera z otce.

Článek

Náměstek ministra spravedlnosti Antonín Stanislav (ODS) naplnil ultimátum královehradeckého hejtmana a spolustraníka Martina Červíčka. Ten mu po zjištěních Seznam Zpráv pohrozil, že buď Stanislav odejde z Ministerstva spravedlnosti, nebo ho hejtman odvolá z postu ředitele krajského domova pro seniory v Tmavém Dole.

Stanislav si ovšem vybral, že zůstane na ministerstvu. „Rozhodl jsem se z časových a rodinných důvodů dnešního dne požádat hejtmana Martina Červíčka ke dni 31. ledna 2024 o uvolnění z funkce,“ oznámil na sociální síti X.

Stanislav do zařízení dvě hodiny vzdáleného od Prahy dojíždí ministerským autem s řidičem. Za ředitelování nepobírá žádný plat.

Seznam Zprávy rozkryly, že jako ředitel v Tmavém Dole porcoval zakázky, které zadával i firmám sponzorujícím ODS či svému zástupci. V domově také udělal manažera ze svého otce či spřáteleného spolustraníka. V reakci na to Červíček nařídil i audit domova, který ještě neskončil.

Stanislav v rezignačním prohlášení texty Seznam Zpráv označil za „účelové kroky vedoucí k pošpinění jeho jména“. „Vnímám, že jsem některé kroky mohl učinit pod neustálým tlakem špatně, ale zásadně odmítám takto rozsáhlé poškozování mého jména, po tolika letech dobré práce ve prospěch Královehradeckého kraje,“ dodal Stanislav.

Kontrolu zařízení, které vede, by krajští auditoři měli mít hotovou do konce ledna. Stanislav například doteď nevysvětlil, proč loni 31. prosince, což byla sobota, uzavřel více než desítku smluv s podporovateli ODS. Rozdělil je tak, aby zakázky nemusel soutěžit. A neobjasnil ani, proč po dotazech reportérů začal krátce před vydáním článků smlouvy přepisovat.

Náměstkem ministra Stanislav zůstává

Stanislav nereflektoval, že Červíček ho vyzval i k veřejné omluvě za to, že před dotazy reportérů před Vánoci utekl okénkem ze záchoda po jednání zastupitelstva ve Rtyni.

„Vždy jsem se stavěl a stavím k problémům čelem, ale po dobu trvání kontroly je dána povinnost mlčenlivosti a nemohl jsem se jakkoliv konkrétněji vyjadřovat k předmětu kontroly a právě toho zneužívají redaktoři Seznam Zpráv,“ tvrdí Stanislav.

Sám hejtman ale jeho verzi popírá. „Jeho chování, jímž se vyhýbal komunikaci s novináři, je pro mne u kteréhokoli představitele kraje či jeho organizace nepřijatelné,“ uvedl s tím, že s novináři komunikovat má.

Stanislav také zůstává náměstkem Pavla Blažka. Ten se ho opakovaně zastává a ministerstvo na obranu Stanislava zveřejnilo sérii tiskových zpráv, které obsahují nepravdy. Na Stanislava v listopadu podal protikorupční podnět ředitel insolvenčního odboru ministerstva Jan Benýšek, což rozpoutalo kauzu, která trvá doteď.

Aféra kolem insolvencí

  • V roce 2016 odešel Antonín Stanislav z Ministerstva spravedlnosti, kde působil jako pověřený ředitel insolvenčního odboru. Stalo se tak po odhalení podezřelých zkoušek insolvenčních správců.
  • Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) přesto udělal ze Stanislava předloni v lednu svého politického náměstka.
  • Na Stanislava loni v listopadu podal protikorupční podnět dosavadní ředitel insolvenčního odboru Ministerstva spravedlnosti Jan Benýšek. Stal se tak historicky prvním známým oznamovatelem podezření na korupci, který využil nového zákona na ochranu whistleblowerů.
  • Benýšek varoval, že člověk, v jehož éře se děly na Ministerstvu spravedlnosti manipulace zkoušek, se pokouší znovu ovládnout agendu insolvencí a jeho donutit k rezignaci. Vláda na to ale nedbala a Benýškovi krátce nato zrušila na návrh Ministerstva spravedlnosti místo.
  • Nic na tom nezměnilo ani to, že protikorupční ředitel ministerstva Jiří Kapras dal v prosinci Benýškovi za pravdu, že manipulace se v éře Stanislava na ministerstvu děly, a označil ho za whistleblowera. Podle nového zákona, který prosadilo Ministerstvo spravedlnosti, by tak Benýškovi měla náležet ochrana proti mstě.

Reklama

Doporučované