Hlavní obsah

Redlův komplic přivedl policii k manažerovi patřícímu k Metrostavu

Foto: Seznam Zprávy

Skupina kolem Michala Redla (na snímku) je vyšetřována i v souvislosti se zakázkami na středočeských silnicích.

Reklama

Obchodního šéfa firmy, která získává silniční zakázky, podle informací Seznam Zpráv také vyslýchali detektivové. A byli u něj na domovní prohlídce. Důvodem jsou kontakty se Zakaríou Nemrahem stíhaným v úplatkářské kauze Dozimetr.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

V úplatkářské kauze bývalého pražského primátorského náměstka Petra Hlubučka (STAN) a podnikatele Michala Redla zajímá policii role firmy, která je součástí stavebního gigantu Metrostav.

Na firmu BES ze středočeského Benešova přivedly policisty odposlechy telefonátů mezi manažerem této firmy a obviněným podnikatelem Zakaríou Nemrahem. Mužem, jenž byl podle vyšetřovatelů kauzy Dozimetr jednou z hlavních postav Redlovy skupiny.

Seznam Zprávy zjistily, že už v polovině června – při velké vlně zatýkání Hlubučka, Redla a spol. – udělali policisté domovní prohlídku také u Jakuba Ryšavého, obchodního ředitele stavební společnosti BES. Zásah trval celý den a celou noc.

Minulý týden pak musel Ryšavý na výslech znovu.

„Pro mě je to celé složité,“ reagoval Ryšavý na dotazy Seznam Zpráv. Zároveň potvrdil červnovou domovní prohlídku i nejnovější výslech.

Pohrozit a zkasírovat

Obchodní šéf Ryšavý a firma BES se dostali do zájmu policie v jedné z větví rozsáhlé korupční kauzy, v níž se zatím řeší manipulace se zakázkami Dopravního podniku hlavního města Prahy.

V jedné z odboček případu získali policisté během tříletého sledování skupiny také informace vedoucí k podezření, že při tendrech Krajské správy a údržby silnic Středočeského kraje - krajské organizace, která ročně investuje několik miliard, byly úplatky.

Kauza Dozimetr na Seznam Zprávách

Korupční případ bývalého pražského politika Petra Hlubučka (STAN) a podnikatele Michala Redla.

V této větvi zatím kriminalisté nikoho neobvinili. Ale v dokumentech z vyšetřování, jejichž obsah Seznam Zprávy už v červnu popsaly, policie tvrdí, že Redlova skupina se snažila, aby jí tekly peníze i ze silničářských zakázek ve středních Čechách.

A to podle stejného postupu jako v dopravním podniku: Pohrozit firmám, které mají s krajem dlouhodobé smlouvy a provozují desítky takzvaných cestmistrovství (to znamená středisek, odkud vyjíždí jejich technika na údržbu silnic), že by mohly o tyto kontrakty přijít. A tedy o příjmy v desítkách nebo stovkách milionů.

„Následně jim měl Zakaría Nemrah nabídnout, že způsob, jak tento stav ukončit, je pravidelně odvádět prostřednictvím jeho osoby podíl z prostředků vyplácených Krajskou správou a údržbou silnic Středočeského kraje,“ stojí v policejních dokumentech.

Jednou z firem, která má se silničáři kontrakt na letní a zimní údržbu, je právě i firma BES. Co spolu obchodní ředitel Ryšavý a obviněný Nemrah po telefonu řešili? „Nemůžu se o tom šířit,“ omluvil se Ryšavý. Dodal, že v červnu se ho policisté na Nemraha skutečně ptali. Výslech z minulého týdne se pak podle Ryšavého týkal silničářských tendrů.

Manažer popřel, že by se s Nemrahem dobře znal nebo že by s ním dlouhodobě spolupracoval. Naznačil, že telefonáty s obviněným podnikatelem byly spíš jen náhoda. „Přišel jsem k tomu jako slepý k houslím,“ řekl Ryšavý.

Seznam Zprávy žádaly o vyjádření i Nemraha, propuštěného předminulý pátek z vazby. Jeho advokát uvedl, že mu dotaz předal, reakce ale nepřišla.

Metrostav: Nic nevíme

Spojení firmy BES s úplatkářskou kauzou kolem Redla a Hlubučka je mimořádně nepříjemné pro zmíněnou skupinu Metrostav, vlastníka BES.

V červnu totiž dostala tato největší stavební společnost v Česku tříletý zákaz účasti ve veřejných zakázkách. Je to pravomocný trest za úplatky v kauze bývalého hejtmana a poslance Davida Ratha z ČSSD. A podle interních propočtů bude trest pro Metrostav znamenat ztrátu zhruba 33 miliard.

Firma je zároveň stále souzena v dalších kauzách, které se týkají manipulací s veřejnými soutěžemi. A nemůže si dovolit další průšvih. Zvlášť když u soudu v Rathově kauze žádala mírnější trest s odkazem na to, že interně zavedla - a po svých lidech i důsledně vymáhá - nejrůznější protikorupční opatření.

Podle mluvčího firmy Vojtěcha Kostihy nemá Metrostav o zapojení firmy BES do kauzy žádné informace. „Na rozdíl od médií nedisponujeme žádnými informacemi ze spisu. Proto v tuto chvíli nemohu věc více komentovat,“ reagoval Kostiha.

Neplatily jsme, tvrdí firmy

Ani policejní dokumenty nezmiňují, jestli nakonec plán na ovládnutí středočeských silničářských zakázek Redlově skupině vyšel. Tedy zda úplatky začaly proudit. Na druhou stranu: Podle zákona je trestná i příprava korupce.

Detektivové zato popisují, jak se ředitel středočeských silničářů Jan Lichtneger krátce po loňském nástupu do funkce hned zapojil do činnosti Redlovy skupiny – právě přes svého letitého kamaráda Nemraha. Konkrétně Redlovi přes Nemraha poslal smlouvy s firmami na údržbu silnic.

Krajští radní hned v červnu Lichtnegera z vedení správy silnic odvolali. A nařídili hloubkový audit.

Firmy zapojené do údržby silnic, které policisté zmiňují jako ty, od nichž skupina plánovala vybírat úplatky, buď o kauze nechtějí mluvit, nebo jednoznačně popírají, že by skupině platili desátky.

„Slyšel jsem o tom. Ale za mnou nebyli,“ prohlásil Vladimír Dráb, majitel společnosti ČNES.

Úplatky i jakékoli kontakty s Nemrahem popřel i Milan Holík z firmy Silnice Čáslav. „V žádném případě bychom peníze neodevzdali. Nikdo od nás s tímto pánem nejednal. Takovéto jméno bych si zapamatoval,“ řekl Holík.

Operace Dozimetr

Ve středu 15. června ráno spustili detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu rozsáhlou akci. Na desítkách míst v Praze i ve Středočeském kraji zatýkali podezřelé, prohledávali jejich kanceláře a důkazy hledali i v soukromí. Akce Dozimetr, jak ji popsali policisté v dokumentech, rozkryla skupinu politiků, manažerů a lobbistů, kteří ovlivňovali veřejné zakázky i chod veřejných firem – především pražského dopravního podniku. Vyšetřování otřáslo i politickou scénou, padl kvůli němu ministr školství a na hraně se ocitlo vládní hnutí Starostové a nezávislí.

Reklama

Doporučované