Hlavní obsah

Rekonstrukce případu, který otřásl kabinetem vicepremiéra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ředitel kabinetu ministra Ivana Bartoše Matouš Vanča odešel na neplacenou dovolenou poté, co jej jeho bývalá přítelkyně a kolegyně obvinila ze sexuálního násilí a bossingu.

Reklama

Seznam Zprávy rekonstruovaly případ týkající se ředitele kabinetu vicepremiéra Ivana Bartoše, který čelí podezření z bossingu a sexuálního násilí. Ze zjištění vyplývá, že neshody páru přerostly z ryze osobní do politické roviny.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Angažmá u Pirátů jim zažehlo vztah a nastartovalo kariéru. Ona se po volbách v roce 2021 stala parlamentním zpravodajem ministra pro legislativu, on začal řídit kabinet místopředsedy vlády.

Postupem času však jejich známost dostávala trhliny. Vše vygradovalo v situaci, kdy se jejich profesní cesty loni na jaře protnuly v kabinetu ministra pro místní rozvoj a šéfa Pirátů Ivana Bartoše. Zatímco Matouš Vanča řídil kabinet ministra, ona (její jméno redakce zná) se stala asistentkou ministra a tím nepřímou Vančovou podřízenou.

Neshody inkriminovaného páru přerostly z ryze osobní do politické roviny. A to natolik, že začaly politicky ohrožovat samotného ministra. Vážnost případu podtrhuje fakt, že Bartoš ve věci podal trestní oznámení, takže kauzou se bude zabývat policie.

Seznam Zprávy rekonstruovaly případ kolem ředitele ministrova kabinetu Vanči (nyní na neplacené dovolené), který ze strany své bývalé přítelkyně (zastoupené advokátkou Lucií Hrdou) a podřízené čelí podezření z bossingu a sexuálního násilí.

Vanča přistoupil na setkání v advokátní kanceláři Richter & Léko, během něhož odpovídal na dotazy Seznam Zpráv. Ve své verzi příběhu odmítl, že by se dopustil čehokoliv protiprávního či nemorálního.

Stejnou možnost k rozhovoru jsme nabídli i advokátce Hrdé, ta však možnosti nevyužila s odůvodněním, že klientka je hospitalizována a k případu již vše sdělily (jejich dřívější reakce ke kauze v textu využíváme). K dispozici advokátka dostala i Vančovy odpovědi.

Právnička minulý týden uvedla, že disponuje nahrávkami, které mají dokládat nátlakové chování Vanči vůči zmiňované asistentce ministra - seznámení s jejich obsahem redakci ale neumožnila.

Poznali se u Pirátů

Třiatřicetiletý Matouš Vanča v minulém volebním období pracoval jako tajemník pirátského poslaneckého klubu. Ona - Jana (ve skutečnosti má jiné jméno) - se stala asistentkou poslance a předsedy Pirátů Ivana Bartoše. Ačkoliv původně k sobě jako kolegové neměli příliš blízko, jejich vztah časem přerostl do mimopracovní roviny.

„Krátce jsme spolu chodili na přelomu let 2019/2020, od té doby jsme měli vztah jen pracovní a kamarádský, nijak intenzivně jsme se nevídali ani nebavili. V prosinci 2021 se na mne obrátila s tím, že má problémy a potřebuje pomoc. V návaznosti na to se náš vztah obnovil, ale byl mimořádně turbulentní a z její strany opakovaně přerušovaný,“ řekl Vanča Seznam Zprávám.

Po sněmovních volbách v roce 2021 zamířili do vládních úřadů. Vanča se stal ředitelem kabinetu ministra pro místní rozvoj a vicepremiéra Bartoše, Jana začala pracovat na Úřadu vlády pro ministra pro legislativu Michala Šalomouna.

Jejich osobní vztah podle Vanči v tu dobu procházel již turbulentním obdobím. Když tedy loni na jaře Jana přecházela k Bartošovi na pozici ministerské asistentky na Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR), Vanča s tím nesouhlasil. Měl obavu, aby se jejich osobní spory nepropily do pracovní roviny.

„Nikdy jsem nepovažoval za správné mít vztah na pracovišti, zvláště mezi nadřízeným a podřízenou. Nechtěl jsem se v takové situaci ocitnout a chtěl jsem postupovat transparentně. Má tehdejší přítelkyně ovšem kategoricky protestovala proti tomu, abych o našem vztahu nebo jejích problémech komukoli řekl. To jsem nakonec respektoval, a právě proto jsem nastalou situaci neuměl uspokojivě vyřešit,“ uvedl Vanča.

Foto: Pirátská strana

Ředitel kabinetu ministra Ivana Bartoše Matouš Vanča odešel na neplacenou dovolenou poté, co jej jeho bývalá přítelkyně a kolegyně obvinila ze sexuálního násilí a bossingu.

Jana se tak stala součástí kabinetu, který on řídil. „Mezi námi byl ještě jeden stupeň řízení (vedoucí oddělení) a já samozřejmě důkladně dbal na to, abych se nedostal do střetu zájmů při otázkách platového ohodnocení nebo odměn. V pracovním kontaktu jsme byli denně,“ uvedl ředitel, který je kvůli případu na neplacené dovolené.

Rozpad jejich vztahu dle jeho vidění způsobily Janiny osobní problémy, k jejichž řešení se ji snažil dle svých slov přimět.

„Žádala mě opakovaně. Žádostí o pomoc s řešením problémů náš vztah vlastně začal. Nakonec mě v době, kdy už jsme vztah neměli, požádala, abych ji přiměl k řešení i proti její vůli, protože to sama nikdy nedokáže,“ popsal Vanča.

Kapitola Znásilnění

Loni v létě se jejich vztah dle Vanči opět rozpadl. V komunikaci však nadále pokračovali až do onoho setkání v polovině listopadu. Jana po něm přišla s tím, že jí Vanča ublížil.

„Obvinění ze znásilnění mi sdělila v soukromé konverzaci na messengeru a krátce poté se mi za něj v téže konverzaci omluvila s tím, že si to už nemyslí. Nikdy jsem žádným způsobem nepřekročil hranici dobrovolnosti, což ostatně ona sama v konverzaci také potvrzuje,“ popsal Vanča.

Od té doby žil dle svých slov v nejistotě a nevěděl, zda se Jana k tématu znovu nevrátí. „Situace byla pro mne velmi nekomfortní, protože jsem byl objektivně vydíratelný,“ popsal Vanča své rozpoložení po loňském listopadu.

Když se v létě na MMR obrátila se žádostí o schůzku advokátka Lucie Hrdá (v zastoupení Jany), dostal obavu, že neshody by mohly opět eskalovat. Na konci července se Vanča vypravil do kanceláře pražského notáře Radima Neubauera ověřit autenticitu zpráv mezi ním a Janou v messengeru.

Notářský zápis, který si reportér vyžádal k nahlédnutí, obsahoval mimo jiné kopie konkrétních zpráv mezi Vančou a Janou na messengeru. „Nechal jsem si notářsky ověřit autenticitu klíčových pasáží ze soukromé konverzace, kterou jsme vedli,“ uvedl Vanča.

Zmíněnými zprávami od Jany se Vanča brání obvinění, že se měl dopustit sexuálního násilí. Takové podezření zmínila advokátka Hrdá, podle níž docházelo na MMR ze strany Vanči a dalších jeho kolegů vůči Janě k bossingu. „To vyvrcholilo sexuálním násilím. Pak ji údajně přesvědčoval, že se nic nestalo,“ popsala Hrdá v polovině září Hospodářským novinám.

Dokument od notáře má být zároveň i jedním z důkazů, který chce Vanča předložit policii, jež by se případem měla začít zabývat - na základě trestního oznámení, které v září v rámci kauzy podal ministr Ivan Bartoš.

Vicepremiér se na policii obrátil poté, co během setkání se státní tajemnicí ministerstva předložila advokátka Hrdá požadavek na vyplacení více jak půl milionu korun jako odstupné za způsobení psychické újmy její klientce.

Jak šéf Pirátů Bartoš minulý týden napsal v interní části pirátského fóra, požadavek podle něj advokátka odůvodnila dvěma věcmi: tvrzením klientky o závažném trestném činu - míněno sexuální násilí, a tvrzením o nátlaku pracovníků MMR na ukončení pracovního poměru dotyčné. Výměnou za vyplacení částky podle Bartoše nabídla advokátka klientčinu mlčenlivost. Ministerstvo částku odmítlo vyplatit, Bartoš žádost označil za neetickou a celou kauzou poslal k přezkoumání policii.

Advokátka Hrdá se slovy Bartoše nesouhlasila. „Já považuji za neetické chování zaměstnanců MMR vůči mé klientce. Za neetické považuji i to, že se naznačuje, že klientka požadovala peníze za mlčení. Byla nabídnuta pouze mlčenlivost v rámci procesu vyjednávání, což je běžný negociační prostředek. Na mou klientku to hází velmi špatné světlo,“ uvedla v polovině září pro Seznam Zprávy právnička Hrdá, která se na sociálních sítích prezentuje také jako expertka na domácí násilí a lidskoprávní aktivistka.

Kapitola Bossing

Podle advokátky vyvíjel Vanča na Janu v rámci ministerského kabinetu nátlak. „Docházelo k bossingu, kterého se na mé klientce dopustilo pět zaměstnanců, kdy na ni křičeli, ať se vrátí do blázince a odejde z místa,“ popsala advokátka Hrdá s tím, že dané podezření opírá o nahrávky. Poskytnout je reportérům však nechtěla.

Vanča s nařčením nesouhlasí. „Ohledně obvinění z bossingu nemám informace o tom, v čem přesně měl spočívat a kdy jsme se ho já nebo jiní pracovníci ministerstva měli dopustit. Já se rozhodně žádného nedopustil, a pokud by se vůči ní takového chování dopustil někdo jiný, v takovém případě bych zasáhl,“ řekl Vanča Seznam Zprávám.

Popsal rovněž, že Janiny osobní problémy se měly podepsat pod kvalitou odváděné práce. „Ministerstvo chtělo jednat s pochopením pro její situaci a tak, aby měla především prostor si své osobní záležitosti vyřešit. Jednou z variant bylo i převedení na jiné místo s nižší pracovní zátěží, což je legitimní postup v souladu s předpisy,“ popsal Vanča.

Na svou obranu ještě uvedl, že Jana si měla uvědomovat, že její pracovní výkon není optimální. „Mohu doložit, že zaměstnankyně se mne ptala, zda by jí mohlo ministerstvo zaplatit kurzy sebeovládání, protože se dle vlastních slov nedokáže chovat profesionálně k nadřízeným včetně ministra,“ tvrdí.

Dle svých slov považuje za své selhání, že nedokázal Janě pomoci při řešení problémů a jejich zásahu do pracovního života. Opakovaně odmítl, že by se dopustil sexuálního násilí či bossingu. „Dva roky jsem musel řešit opakovaně extrémní situace a nejednou vybírat mezi samými špatnými řešeními, vždy jsem se rozhodoval po důkladné rozvaze tak, jak mi přišlo v tu chvíli nejlepší,“ hájí se Vanča.

Teď má věc v rukou policie, která se vrstevnatým případem začne zabývat. „Postupoval jsem tak, jak jsem věřil a věřím, že bylo správné. To se týká i předání celé věci policii v momentě, kdy jsem obdržel formální podnět. Otevřeně jsem uváděl, že jsem chtěl jednat už dříve, respektoval jsem ale postoj dané ženy, která si to nepřála,“ dodal pro Seznam Zprávy vicepremiér Bartoš.

Reklama

Doporučované