Hlavní obsah

ANO chce vyloučit Rychetského z rozhodování o mimořádné valorizaci

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Pavel Rychetský.

Reklama

Nejsilnější opoziční hnutí naráží na dřívější vyjádření předsedy Ústavního soudu. Mimo jiné uvedl, že se bude snažit rozhodnout tak, aby nebyla ohrožena stabilita a fungování celého systému. ANO má pochybnosti o jeho nepodjatosti.

Článek

Stížnost na zkrácení červnové valorizace penzí, kterou minulý týden k Ústavnímu soudu podal největší parlamentní subjekt, obsahuje i osobnější rovinu.

Hnutí ANO podle zjištění Seznam Zpráv žádá, aby byl z projednávání vyloučen předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský, a to kvůli pochybnostem o jeho nepodjatosti.

„Mohou potvrdit, že je to součástí našeho návrhu,“ potvrdila šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová.

„Návrh na zahájení řízení skutečně již dorazil a obsahuje i námitku mé podjatosti. O té bude rozhodovat plénum podle paragrafu 38 ZÚS,“ řekl Seznam Zprávám Pavel Rychetský.

Podání naráží na jeho vyjádření pro Českou televizi a Deník N z konce března, kde mimo jiné uvedl, že se bude snažit rozhodnout tak, aby nebyla ohrožena stabilita a fungování celého systému. Následně podle ANO kladně hodnotil, že prezident Petr Pavel snížení valorizací podepsal.

Rychetským zmiňovaný § 38 zákona o Ústavním soudu také upravuje, že soudce, jehož se rozhodování o vyloučení týká, o své podjatosti nehlasuje.

Další pozdržení sporu

Podle ústavního právníka Aleše Gerlocha je spíše výjimečné, že by podání k Ústavnímu soudu obsahovalo žádost o vyloučení soudce kvůli podezření z podjatosti.

„Rozhoduje plénum, které posoudí, jestli je, či není soudce podjatý. Je to jedna z věcí, která může projednávání o něco pozdržet,“ přiblížil vedoucí Katedry teorie práva a právních učení Právnické fakulty Univerzity Karlovy.

Podobně jako bývalý ústavní soudce Stanislav Balík (a aktuální člen Redakční rady Seznam Zpráv, pozn. red.), i Gerloch zmiňuje, že procesně vše komplikuje fakt, že před hnutím ANO napadli snížení mimořádných valorizací senátoři. Jejich podání by se tak mělo řešit dříve a to z dílny hnutí ANO připojit jako vedlejší účastník.

„I toto bude muset Ústavní soud procesně vyřešit, tedy že plénum bude muset odmítnout návrh dnešní poslanecké skupiny, a pak se to dostane k soudci zpravodaji, kterému připadla ta senátorská věc,“ vysvětloval Balík koncem minulého týdne.

„Ústavní soud bude postupovat podle procesního pořádku, a myslím si, že jako první se zpravodaj obrátí na příslušné orgány - na Poslaneckou sněmovnu, na Senát, na vládu. Myslím si, že můžou vstoupit i veřejný ochránce práv a teprve pak se budou řešit další věci,“ podotkl k pravděpodobnému postupu Gerloch, kterého prezident Miloš Zeman v minulosti neúspěšně navrhoval na ústavního soudce.

Pavlu Rychetskému končí mandát v srpnu a je velmi pravděpodobné, že do té doby Ústavní soud o podání nebude rozhodovat. Nepočítá s tím ani samotné hnutí ANO, jehož místopředseda Radek Vondráček by považoval za úspěch, kdyby rozhodnutí padlo do konce roku.

ANO svoji ústavní stížnost staví na třech pilířích, které jeho špičky představily v pátek na tiskové konferenci ve Sněmovně. Prvně rozporují zrychlené projednání zákona ve stavu legislativní nouze. Zároveň podle názoru ANO vládní koalice upravila výplatu v době, kdy už seniorům vzniklo legitimní očekávání, a tedy i nárok na výplatu. A třetí část kritiky míří na to, že koalice omezila možnost opozice vystupovat během projednávání zákona ve Sněmovně.

Reklama

Doporučované