Hlavní obsah

Až zbytečné gesto, míní experti o přesunu české ambasády. Sněmovna je pro

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Premiér Petr Fiala.

Reklama

aktualizováno •

Petr Fiala podpoří přesun české ambasády do Jeruzaléma. Proti je nejen šéf diplomacie Jan Lipavský, ale i odborníci, podle nichž by takový krok byl unáhlený a situaci by mohl paradoxně zhoršit. Přesun ale podpořila i Sněmovna.

Článek

Debata o přesunutí české ambasády z Tel Avivu do Jeruzaléma se ve veřejném prostoru objevuje již dlouho. Dlouhodobým příznivcem tohoto kroku byl například bývalý prezident Miloš Zeman a v souvislosti s nedávnou eskalací izraelsko-palestinského konfliktu jej nyní jasně podpořil i premiér Petr Fiala.

„Osobně dlouhodobě podporuji přesun české ambasády do Jeruzaléma. Jsem přesvědčen, že v současné době by to byl žádoucí krok,“ uvedl Petr Fiala na sociální síti X s tím, že o následném postupu bude koalice jednat.

Tento krok má ale i řadu odpůrců, a to i v koalici. Ministr zahraničních věcí Jan Lipavský přesunutí odmítal již v minulosti a svůj postoj nemění ani nyní.

,,V dnešní bezpečnostně rozbouřené době nepovažuji za rozumné, aby na sebe Česko přitáhlo pozornost mezinárodního společenství razantním krokem v otázce izraelsko-palestinského konfliktu. Za takové situace bych nedovedl garantovat bezpečnost českých zastupitelských úřadů, jejich zaměstnanců, rodinných příslušníků či jiných českých občanů pobývajících v zemích s obyvatelstvem radikálně odmítajícím tuto myšlenku," vyjádřil se Lipavský.

Přesun ambasády v současné době nepodporuje ani prezident Petr Pavel. „V situaci, kdy je Izrael ve válečném stavu, není na místě debata o přesunu ambasády. V současné době je především nutné zachovávat jednotu v podpoře Izraele jak v rámci české politiky, tak na úrovni EU a dalších mezinárodních platforem,“ tlumočila stanovisko hlavy státu na dotaz Seznam Zpráv prezidentská kancelář.

Přesun české ambasády do Jeruzaléma nicméně v úterý usnesením podpořila Sněmovna, která zároveň jednomyslně odsoudila teroristický útok hnutí Hamás vůči Izraeli a podpořila jeho vojenskou odvetu.

Pro usnesení dolní parlamentní komory, které navrhl její místopředseda Jan Bartošek (KDU-ČSL), dnes hlasovalo všech 162 přítomných poslanců.

„Poslanecká sněmovna důrazně odsuzuje agresi teroristického hnutí Hamás vůči státu Izrael, která započala dne 7. října 2023. Vyjadřuje jednoznačnou podporu a solidaritu Izraeli a jeho obyvatelům a podporuje plné právo Izraele na přijetí vojenských a jiných opatření k zajištění své bezpečnosti,“ uvádí se v usnesení.

Dolní parlamentní komora ve stanovisku rovněž vyzvala vládu, aby „ve vhodném okamžiku“ přesunula české velvyslanectví v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma. Tento záměr již dříve podpořil premiér Petr Fiala (ODS), ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) se však k tomu vstřícně nestaví. Velvyslanectví má nyní v Jeruzalémě pouze svou pobočku.

Přečtěte si, co se děje na hranici Pásma Gazy:

Status Jeruzaléma není dodnes vyřešený a podle odborníků se jedná o velice citlivé místo izraelsko-palestinského konfliktu, umístění ambasády do města je tedy významným krokem. Dodnes tak učinily pouze Spojené státy americké, Guatemala, Honduras a Kosovo. Ostatní ambasády stále sídlí v Tel Avivu.

Až zbytečné gesto

S Lipavským v tomto případě souhlasí i Hynek Melichar z Katedry politologie a evropských studií Univerzity Palackého. Podle něj je nutné zvažovat i možné negativní dopady, které by přesunutí ambasády mohlo mít, a nesoustředit se pouze na symbolický význam coby vyjádření solidarity.

„Z hlediska dlouhodobé zahraniční politiky České republiky to není nijak překvapující. Nicméně by to nejspíše nebyl uvážený krok a ze strany Palestinců a arabských států by to mohlo být vnímáno spíše jako provokace,“ vysvětlil Melichar s tím, že by přesunutí ambasády mohlo přispět k další eskalaci konfliktu a celkovému zhoršení situace v oblasti. „Je to diplomaticky velmi citlivé gesto podpory, které je možná až zbytečné,“ dodal.

Určité obavy sdílí i bývalý ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček. Podle něj je nutné, aby si vláda uvědomovala i diplomatické dopady, které by toto rozhodnutí mělo. Kromě možné eskalace konfliktu by totiž podle něj mohlo dojít i k poškození vztahů Česka s arabskými zeměmi, pro které je téma Jeruzaléma z historicko-náboženských důvodů rovněž důležité.

„Měli bychom se vyvarovat nějakým unáhleným krokům, které vlastně nemusí být nakonec v zájmu nikoho,“ řekl Petříček Seznam Zprávám s tím, že pokud by Česko k tomuto kroku přistoupilo, nejspíše by se dočkalo i negativních ohlasů ze států Evropské unie.

„V Evropské unii by to asi mělo u řady partnerů spíše negativní ohlas, zejména pokud se jedná o krok, který vlastně není koordinován se zbylými státy Unie,“ popsal Petříček další z důvodů, proč by podle něj měla být vláda v této situaci velice obezřetná.

EU dlouhodobě zastává názor, že jediným realistickým řešením izraelsko-palestinského konfliktu je vznik dvou států, kromě Izraele tedy i palestinského, s Jeruzalémem jako hlavním městem obou z nich.

Přesun ambasády by podle Petříčka byl i v rozporu s mezinárodním právem a rezolucemi Rady bezpečnosti OSN.

Podpora z opozice

Zatímco ze strany jednoho z koaličních partnerů se Fialovi pochopení nedostává, podporuje jej opoziční hnutí ANO. I přesto, že lídr strany a bývalý premiér Andrej Babiš přesunutí ambasády do Jeruzaléma v minulosti odmítl.

Reagoval tehdy na rozhodnutí bývalého prezidenta Spojených států amerických Donalda Trumpa, který ambasádu do Jeruzaléma přesídlil. „Evropská unie má k tomu nějaké stanovisko, tady jsme samozřejmě solidární v zahraniční politice. Já myslím, že bychom neměli rozhodnutí pana Trumpa podpořit,“ uvedl Babiš v minulosti.

Nyní ale předseda stínové vlády ANO Karel Havlíček tvrdí, že hnutí vždy s přesunem souhlasilo.

„Hnutí ANO vždy podporovalo přesun velvyslanectví ČR do Jeruzaléma. S ohledem na teroristické útoky hnutí Hamás vyzýváme za stínovou vládu ANO kabinet Petra Fialy, aby učinili všechny kroky pro přestěhování ambasády. Bude to současně i konkrétní gesto, kterým v této době podpoříme Izrael,“ napsal na sociální síti X.

Aktualizace: Doplnili jsme vyjádření prezidenta České republiky Petra Pavla, které dodatečně zaslala jeho kancelář.

Reklama

Související témata:

Doporučované