Hlavní obsah

Babiš opráší obytňák. ANO řeší, jestli ho stáhne ze Sněmovny

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Andrej Babiš u svého obytného vozu, ve kterém projel Česko.

Reklama

Uvnitř ANO se řeší palčivá otázka, jestli má šéf strany Andrej Babiš zůstat nadále poslancem.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Hnutí ANO řeší, jaká bude role jeho předsedy Andreje Babiše před nadcházejícím volebním rokem, zejména kvůli volbám do Evropského parlamentu. Ty proběhnou v červnu 2024.

Dle informací Seznam Zpráv Babiš opětovně vyjede se svým obytňákem a bude se věnovat kampani na náměstích. Nevyřešenou otázkou zůstává, jak intenzivně se Babiš do kampaně zapojí.

„Výjezdy budou ve všech formách – vlakem, auty i obytňákem. Do regionů se chystá i předseda Babiš a teď si budeme v dalších týdnech říkat, jak si to rozložíme časově,“ řekl Seznam Zprávám první místopředseda hnutí Karel Havlíček.

Několik zdrojů z hnutí ANO mimo záznam potvrdilo, že v souvislosti s tím se opětovně řeší i otázka, zda má Babiš zůstat poslancem, nebo se ze Sněmovny stáhnout. Ve hře bylo i to, že by mohl expremiér v eurovolbách kandidovat, z této myšlenky ale sešlo.

O tom, že Babiš opustí poslanecké lavice, se spekulovalo již dříve, po prohraných prezidentských volbách. Nakonec ale poslancem zůstal a od letošního září začal znovu pravidelně hřímat od řečnického pultíku ve Sněmovně, kde vede i několikahodinové projevy.

Teď je ovšem podle zdrojů z ANO otázka znovu na stole, ačkoliv Andrej Babiš dlouhodobě oficiálně tvrdí, že o opuštění mandátu neuvažuje. Sám to ale naznačil v jednom ze zářijových projevů ve Sněmovně. Za pultíkem tvrdil, že zažíváme „novou totalitu“ a že on ve Sněmovně „být nemusí“.

„Já půjdu na ta náměstí. Půjdeme do ilegality,“ hřímal Babiš. Když po něm nyní chtěli redaktorky vysvětlit, co přesně tím myslel, uvedl pouze: „Vystupuji méně na veřejnosti a v médiích.“

Že slova o možném odchodu občas „proletí“ i na jednání špiček ANO, připustila i předsedkyně klubu Alena Schillerová. „Já jsem ráda, že ho tu máme. A potřebujeme ho tu,“ řekla Seznam Zprávám.

Kde se Babiš vyplatí?

Hnutí ANO stojí před dilematem – jak říká Alena Schillerová, Babiš ve Sněmovně je pro ně důležitý. Jednak má přednostní právo hovořit a je výrazný řečník. Jednak z průzkumů vyplynulo, že Babišovy mnohdy až agresivní výpady ve Sněmovně dobře působí na jejich voličské jádro.

„Voliči chtějí, abychom byli razantní, důsledná opozice. Dokonce si myslím, že to naše hlavní jádro chce, abychom byli ještě razantnější a ještě tvrdší,“ míní Karel Havlíček.

Že vyhrocené projevy odradí vlažnější voliče, se v hnutí ANO neobávají. Když už, tak zvažují možnost, že rozčilený Babiš může naopak semknout voliče vládních stran.

Na druhé straně ale stojí Babišova největší devíza – jeho síla v kontaktní kampani. „Babiš je klíčovou součástí kampaně, největší trumf, který hnutí má. Z naší analýzy plyne, že ještě třeba Alena Schillerová má velký dopad, ale ani tak se s Babišem nemůže rovnat. Hnutí tedy musí řešit otázku, jestli se bude Babiš věnovat kampaním stoprocentně, protože nás čekají troje volby,“ říká sociolog Jan Herzmann.

Krom eurovoleb budou voliči příští rok vybírat nové složení krajských zastupitelstev a třetiny Senátu.

V hnutí ovšem panují obavy, že pokud se Babiš vrhne plnou silou na kampaň a zároveň zůstane poslancem, vzbudí to vlnu kritiky, že nechodí do práce. Tvrdému jádru voličů, které Babiš už dávno přesvědčil, že Sněmovna je „žvanírna s chlebíčky, kde se nemaká“, by to pravděpodobně nevadilo. Podle Herzmanna to však může odradit vlažnější podporovatele.

„Jak říká české přísloví, stálá kapka i kámen prorazí. Takže opakovaná kritika, že je poslancem a neplní si povinnosti, může u části voličů pochybnosti vyvolat,“ dodává Herzmann. Podle něj by tak pro ANO byl nejvýhodnější jakýsi hybrid – kdy se Babiš bude věnovat kampani jen částečně a někdy zastane i práci ve Sněmovně.

Ve výsledku se všechny zdroje shodují na jednom – rozhodnutí je na Babišovi a ten zatím konečné slovo neřekl nikomu, ani nejvýše postaveným členům strany.

Ať už se Babiš rozhodne jakkoli, neznamená to, že by se tím vzdával svého lídrovství pro sněmovní volby 2025. Ani jeho stínový premiér Havlíček nyní nedokáže odpovědět, kdo by byl v případě výhry hnutí ve sněmovních volbách premiérem.

„Pokud zásadním způsobem zvítězíme, tak samozřejmě jsem jedním z kandidátů na premiéra. A pak o tom samozřejmě musí rozhodnout předsednictvo,“ řekl Seznam Zprávám.

Zároveň připomněl, že stínovým premiérem bude s určitostí jen do sněmu ANO. Ten je plánován na začátek příštího roku.

Reklama

Doporučované