Hlavní obsah

Senátoři schválili nižší růst penzí. „Vláda usiluje o nesmysl,“ varovali

Senátoři schválili sporné snížení růstu penzí.Video: Senát

 

Reklama

aktualizováno •

Vláda, která plánuje srazit růst penzí, zdolala další překážku - zákon na středeční schůzi podpořili senátoři. Podpora nově zvoleného prezidenta ale zatím není jistá.

Článek

Senátoři po několika hodinách jednání schválili vládní návrh zákona na snížení valorizace penzí.

Pro schválení vládní důchodové novely hlasovalo 48 členů frakcí vládní koalice ze 72 přítomných senátorů. Proti bylo 12 členů horní parlamentní komory hlavně z řad opozičních ANO, SEN 21, ČSSD a vládních Pirátů, k nimž se připojili dva senátoři SLK, lidovec Jiří Čunek a Jana Zwyrtek Hamplová (za Nezávislé). Zbývajících 12 senátorů včetně Hany Kordové Marvanové (za ODS) a Daniely Kovářové (nezávislá), které v ústavně-právním výboru v úterý podpořily zamítnutí novely, se hlasování zdrželo. Projednávání novely trvalo pět a čtvrt hodiny.

Vláda a její poslanci dnešní jednání v horní komoře sledovali s napětím. Pokud by senátoři jejich návrh neschválili, znamenalo by to další obstrukce ve Sněmovně.

V Senátu má sice vláda také většinu, nebylo ale jisté, že norma projde.

Návrh nepodpořily ani dva klíčové výbory. Ten ústavně-právní doporučil zákon zamítnout, sociální pak usnesení nepřijal. Řada vládních senátorů vyjadřovala při projednávání pochybnosti, že použitá procedura je v souladu s ústavou.

Dalším zákonodárcům zase vadilo, že vláda se snaží valorizaci snížit „za pochodu“ – tedy ve chvíli, kdy už jsou splněny podmínky pro zvyšování důchodů.

„To si nedovolí ani Fortuna či Sazka, aby poté, co zjistí, že výher je příliš mnoho, změnily výhry. Pokud tento zákon projde, bude to trapas trapasů,“ uvedl senátor Michael Canov (SLK/STAN).

Na plénu pak uvedl, že si zákonodárci koledují o blamáž. „Vláda usiluje o nesmysl, blud a pitomost,“ dodal Canov.

Další senátoři ale upozorňovali, že věcná stránka návrhu je důležitější než procedura. „Když neuděláme nic, tak vytvoříme strašný problém. Musí se to řešit,“ apeloval senátor Jiří Oberfalzer (ODS).

Ať to řeší soud

Těsně před zahájením schůze uvedl šéf klubu Starostů a nezávislých Jan Sobotka, že většina členů klubu pro zákon ruku zvedne. „Po dlouhé diskusi se většina senátorů z našeho klubu přiklání k tomu, že podporujeme věcnou stránku. Tu otázku právní ať řeší Ústavní soud,“ uvedl Sobotka.

Podobně reagoval i předseda společného klubu ODS a TOP 09 Zdeněk Nytra. „Ve věcné rovině jsem nezaznamenal problém. Složitější byla diskuse o proceduře, věnovali jsme tomu dlouhý čas. Většinově náš klub tu novelu podpoří,“ řekl Nytra.

Novelu naopak nepodpoří ANO a většina klubu Pirátů a SEN21 „To, co se dělo ve Sněmovně, je porážkou všech. Těží z toho akorát radikálové. My politici jim nahráváme tím, že nejsme schopní projednávat zákony rozumným způsobem,“ uvedl senátor Václav Láska (SEN 21).

Kabinet premiéra Petra Fialy (ODS) s obtížemi protlačil návrh na snížení červnové valorizace z 1770 na 760 korun minulý týden. Jednalo se od úterý do soboty včetně některých nocí, vláda kvůli tomu použila stav legislativní nouze.

Pokud by zákon Senátem neprošel, znamenalo by to pro vládu velké komplikace. Vláda zákon potřebuje mít schválený nejpozději do 22. března.

Ani ve chvíli, kdy senátoři zákon podpořili, ale není vyhráno. Pochybnosti vyjádřil i nově zvolený prezident Petr Pavel. A to jednak kvůli možné retroaktivitě, která by s tím mohla být spojená, jednak kvůli institutu legislativní nouze. Pavel si nechal udělat právní expertizu, k věci se ale oficiálně vyjádří až po čtvrteční inauguraci.

Snížení červnové valorizace penzí

  • Vláda snížila v roce 2023 červnovou mimořádnou valorizaci penzí v průměru z 1770 na 760 korun. Argumentovala tím, že důchodcům se kvůli vysoké inflaci přidávalo několikrát a státní kasu by další valorizace v příštích letech stála stovky miliard korun.
  • Vláda potřebovala zákon kompletně schválit do 22. března, opozice se snažila postup zbrzdit obstrukcemi. Jednání ve Sněmovně trvalo od úterý 28. února do soboty 4. března, včetně nocí.
  • Nárok na mimořádnou valorizaci se vypočítal z lednových statistických údajů. Existují proto obavy, že vládní postup je retroaktivní a v rozporu s Ústavou.
  • Pochybnosti panují i kolem způsobu, jakým se vláda snaží zákon protlačit Sněmovnou. Využívá k tomu institut legislativní nouze, pro který ale podle některých expertů nejsou splněny podmínky.

Aktualizace: V článku jsme opravili původně nepřesně uvedené počty hlasujících senátorů.

Reklama

Doporučované