Hlavní obsah

Exnovinář, syn disidentky, vlivná advokátka. Kdo jsou adepti na Ústavní soud

Foto: ČTK

Advokát Pavel Uhl. Že patří mezi zvažované kandidáty, prozradila jeho matka Anna Šabatová.

Reklama

Letos by se měl prezident se Senátem domluvit ještě na dvou nových ústavních soudcích. Podle informací Seznam Zpráv se nyní hovoří o minimálně čtyřech potenciálních kandidátech.

Článek

Prezidentu Petru Pavlovi nečekaně přibyl úkol. Senátu musí ještě letos navrhnout ne jednoho, ale dva kandidáty na ústavní soudce - a to kvůli tomu, že senátory schválený Robert Fremr se kvůli rozsudkům v éře komunismu vzdal nominace na soudní post.

V současnosti tak zbývá jedno volné místo v Ústavním soudu, další přibude na konci listopadu, kdy končí mandát Radovanu Suchánkovi.

Seznam Zprávy zjišťovaly, o kterých jménech se v souvislosti s nominacemi na ústavní soudce v současnosti mluví. Jde o širší okruh, který Hrad a většinou ani samotní adepti nechtějí příliš komentovat.

Rychetského revír

Jedním z nich je bývalý přední novinář Tomáš Němeček, který prošel redakcemi Respektu, Hospodářských novin a Lidových novin, kde se věnoval justiční oblasti. Lidové noviny opustil v roce 2013 po vstupu šéfa ANO Andreje Babiše do vydavatelství Mafra.

Posléze se věnoval praxi právníka v Psychiatrické nemocnici Bohnice, na začátku letošního roku například zastupoval ženy stěžující si na chování bývalého šéfa pořadu Reportéři ČT Marka Wollnera. Od roku 2014 působí v zastupitelstvu Prahy 8.

Z Hradu ho zatím nikdo nekontaktoval. „Jste už asi třetí novinář za dva dny. Ale nikdo mi nic nenabízel, u panelu jsem nebyl, prostě nic,“ napsal právník Němeček Seznam Zprávám.

Dalším jménem, o kterém se v souvislosti s uvolněnými místy v Ústavním soudu hovoří, je advokát a politolog Pavel Uhl, který v minulosti spolupracoval s Člověkem v tísni.

Že se o něm uvažuje jako o potenciálním kandidátovi na ústavního soudce, potvrdila jeho matka - disidentka a bývalá ombudsmanka Anna Šabatová - v pondělí večer ve vysílání České televize. Uvedla, že odstoupila z hradního konzultačního panelu z důvodu, že experti filtrující pro prezidenta nominanty na ústavní soudce mohou brzy projednávat jméno jejího syna.

Uhl i Němeček jsou nyní kolegové v advokátní kanceláři Hlaváček & Krampera, jejímž zakládajícím partnerem byl v roce 1992 Pavel Rychetský - donedávna předseda Ústavního soudu.

Čelní advokátka a velšský pedagog

Nadále se v souvislosti s uvolněnými místy v Ústavním soudu hovoří o místopředsedkyni Advokátní komory Monice Novotné, která je čelní představitelkou a jednatelkou advokátní kanceláře Rödl & Partner.

O Novotné, která se mimo jiné zaměřuje na zdravotnické právo, daně či rozhodčí a soudní řízení, se v kontextu Ústavního soudu hovořilo již v uplynulých měsících. Podle zjištění Seznam Zpráv byla jak na slyšení před konzultačním panelem Hradu, tak hovořila přímo s prezidentem Petrem Pavlem o své nominaci. O post ústavní soudkyně má nadále zájem.

„Pozici ústavního soudce vnímám jako službu spravedlnosti a určitě o ni mám stále zájem. Prošla jsem nominací Českou advokátní komorou, doporučil mě panel profesora Kysely a setkala jsem se i s panem prezidentem. Nyní je to na jeho rozhodnutí,“ řekla Novotná Seznam Zprávám.

Na začátku týdne jsme přinesli informaci o tom, že na Hradě zaznívá v souvislosti s podzimním obsazováním uvolněného místa ústavního soudce jméno českého právníka a sociologa Jiřího Přibáně, který působí jako pedagog na velšské univerzitě v Cardiffu.

„Jednotlivá jména nemůžeme komentovat. Až do okamžiku, než jména kandidátů od nás dostane Senát,“ řekla Seznam Zprávám mluvčí prezidenta Markéta Řeháková. Stejně tak odmítl možnou nominaci do Ústavního soudu komentovat i Přibáň, jenž nechtěl ani prozradit, zda by nominaci přijal.

Aktuální složení Ústavního soudu

Ústavní soud tvoří 15 soudců, kteří rozhodují v tříčlenných senátech nebo v plénu. Aby bylo plénum usnášeníschopné, je potřeba účasti deseti soudců.

Jednou z nejvýznamnějších pravomocí Ústavního soudu je rozhodování o návrzích na zrušení zákonů. K rozhodování o osudu zákonů je potřeba, aby soud měl nejméně 12 členů, ke zrušení normy je potřeba devíti hlasů. 

Složení Ústavního soudu po nominacích Petra Pavla je následující:

  • Radovan Suchánek, od 26. listopadu 2013 do 26. listopadu 2023
  • Jiří Zemánek, od 20. ledna 2014 do 20. ledna 2024
  • Vojtěch Šimíček, od 12. června 2014 do 12. června 2024
  • Tomáš Lichovník, od 19. června 2014 do 19. června 2024
  • David Uhlíř, od 10. prosince 2014 do 10. prosince 2024
  • Jaromír Jirsa, od 7. října 2015 do 7. října 2025
  • Josef Fiala, od 17. prosince 2015 do 17. prosince 2025
  • Pavel Šámal, od 20. února 2020 do 20. února 2030
  • Jan Svatoň, od 15. února 2023 do 15. února 2033
  • Josef Baxa, od 5. června 2023 do 5. června 2033
  • Jan Wintr, od 5. června 2023 do 5. června 2033
  • Daniela Zemanová, od 5. června 2023 do 5. června 2033
  • Kateřina Ronovská, od 4. srpna 2023 do 4. srpna 2033
  • Veronika Křesťanová, od 8. srpna 2023 do 8. srpna 2033
  • neobsazené místo

Reklama

Doporučované