Hlavní obsah

Fiala po jednání se Zemanem: Češi bojující za Ukrajince nebudou potrestáni

Premiér Petr Fiala po jednání s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech.Video: ČTK

 

Reklama

Mluvčí prezidenta už začátkem týdne uvedl, že asi 300 Čechů projevilo zájem o osobní účast v boji za nezávislost Ukrajiny.

Článek

Premiér Petr Fiala (ODS) se před jednáním vlády k válce na Ukrajině setkal v Lánech s prezidentem Milošem Zemanem. Předseda vlády po jednání oznámil, že Češi, kteří odjedou bojovat za Ukrajinu, budou mít zaručenou beztrestnost. Podle informací Hradu a Ministerstva obrany mají o výjimku ze zákona zájem nižší stovky lidí.

„Já jako předseda vlády nemohu nikoho nabádat ani podporovat v tom, aby šel do boje na cizím území,“ řekl Fiala. Češi podle něj mají různé jiné možnosti, jak Ukrajinu podpořit. S prezidentem se nicméně domluvil na řešení pro ty, kdo se přesto rozhodnou bojovat.

„Shodli jsme se na tom, že není možné dát nějakou kolektivní možnost, ani že vzhledem k počtu a určitým rizikům, které to provází, není možné poskytovat individuální schválení. Ale dohodli jsme se, že můžeme zaručit beztrestnost,“ dodal premiér.

Senátor Václav Láska krátce před premiérovým vystoupením varoval před tím, aby se jednotliví zájemci obraceli na prezidentskou kancelář. Mohli by se podle něj stát obětí vydírání ze strany Ruska.

Čeští občané mají službu v cizí armádě zakázanou. Pokud do ní chtějí vstoupit, musí obvykle požádat prezidenta republiky o výjimku. Fiala se ale domluvil se Zemanem, že v tomto případě se to technicky vyřeší použitím abolice prezidenta s kontrasignací premiéra.

Abolice znamená právo prezidenta rozhodnout, aby se pro určitý trestný čin nezahajovalo trestní řízení, a pokud již zahájeno bylo, ale nebylo doposud pravomocně skončeno, aby bylo zastaveno. Fiala výslovně uvedl, že to bude platit pouze pro ty, kdo se války na Ukrajině zúčastní na straně Ukrajinců.

Prezident Zeman do poslední chvíle odmítal zprávy západních tajných služeb o tom, že hrozí vpád ruských vojsk na Ukrajinu. Po začátku invaze ale počínání Ruska ostře odsoudil, označil ho za zločin proti míru a vyzval k podpoře Ukrajiny. Vyslovil se také pro tvrdé sankce proti Rusku.

Reklama

Doporučované