Hlavní obsah

Fiala si zve Rakušana. Tři scénáře, jak může kauza Mlejnek dopadnout

Foto: Seznam Zprávy, Profimedia.cz

Ministr vnitra Vít Rakušan bude premiérovi vysvětlovat okolnosti jmenování Petra Mlejnka šéfem ÚZSI.

Reklama

Premiér Petr Fiala a ministr vnitra Vít Rakušan budou řešit, zda Petr Mlejnek bude i nadále řídit civilní rozvědku. A jaký bude osud samotného ministra vnitra.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

V úterý odpoledne bude premiér Petr Fiala (ODS) s ministrem vnitra Vítem Rakušanem (STAN) řešit, jak vybruslit z pochybností kolem jmenování Petra Mlejnka ředitelem Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI).

Vít Rakušan dál trvá na své nominaci. Koaliční partneři jsou ale zaskočeni informací, že se nový šéf stýkal s obviněným podnikatelem Michalem Redlem, zapleteným do kauzy Dozimetr.

Starosti jim mimo jiné dělá i to, jak je kauza vnímána voliči. A situaci neuklidňuje ani opozice, která hrozí pokusem o svržení vlády.

Seznam Zprávy přinášejí přehled otázek, kolem nichž se celý příběh točí. A také tři scénáře, jak může dopadnout.

Co bude Vít Rakušan vysvětlovat?

Premiér Petr Fiala (ODS) se bude ministra vnitra ptát na jmenování Petra Mlejnka do čela ÚZSI. Seznam Zprávy minulý týden zjistily, že Mlejnek měl minimálně od roku 2012 pravidelné kontakty s nesvéprávným podnikatelem Michalem Redlem. Ten je označován za hlavu skupiny vyšetřované v korupční kauze Dozimetr.

Vít Rakušan přiznal, že v době jmenování Mlejnka ředitelem už o jeho kontaktech věděl. Mlejnek ho o nich sám informoval poté, co byl Redl v červnu letošního roku zadržen a obviněn v korupční aféře okolo Dopravního podniku hlavního města Prahy.

Vít Rakušan tak bude muset vysvětlovat, proč ho tyto kontakty neznepokojily natolik, aby od Mlejnkova jmenování upustil. A také to, proč o těchto skutečnostech neinformoval své kolegy z vlády – pro Seznam Zprávy k tomu Rakušan uvedl, že to vzhledem k Mlejnkově prověrce „nepovažoval za nutné“.

Nejsou kontakty jako kontakty

Ještě nedávno tvrdil Vít Rakušan, že platí „padni komu padni“. Tedy kdo se potkal s obviněným Redlem, musí odejít z funkce. To ale neplatí pro šéfa ÚZSI Petra Mlejnka.

Jaký byl vztah Redl–Mlejnek?

Petr Mlejnek Seznam Zprávám řekl, že se s Redlem znají od roku 2012. „Jak a kdy jsme se seznámili, si nepamatuji. Potkával jsem se s ním zhruba jednou až dvakrát ročně,“ uvedl. Mlejnek v té době pracoval v soukromé technologické firmě Techniserv, jež získává zakázky vedle soukromníků i od státní správy.

„Důvodem bylo, že jsem jako obchodník poptával zakázky pro svou firmu. Žádnou zakázku jsem jeho prostřednictvím nezískal,“ řekl k tomu Mlejnek. Otázkou, na kterou by měl premiér chtít odpověď, tak je, proč spolu tedy tak dlouho udržovali kontakt a o jaké konkrétní zakázky mělo jít.

Další otázky vzbuzuje i podnikání Mlejnkovy ženy, jež vlastnila čtvrtinový podíl ve společnosti zabývající se ochranou před odposlechy. Jak zjistil deník Aktuálně.cz, ve firmě byl jednatelem Luděk Vokál, bývalý policista odsouzený za úniky informací z vyšetřovacího spisu v jiné kauze.

Jak se Rakušan hájí?

Ministr vnitra do dnešního dne nepřipustil, že by jmenováním Mlejnka udělal chybu. Odvolat ho odmítá. Argumentuje tím, že nový šéf ÚZSI má prověrku Národního bezpečnostního úřadu na stupeň tajné a nyní je prověřován na stupeň přísně tajné.

Rakušan odmítl, že by měl Mlejnek spojitost s kauzami hnutí STAN, a zdůrazňoval, že mu jej představil lidovecký místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Bartošek. Ten se bezpečnostní tematice dlouhodobě věnuje, v minulosti byl i členem bezpečnostního výboru Sněmovny. Bartošek ovšem tvrdí, že o kontaktech s Redlem nic netušil.

Doposud přitom museli všichni, u kterých se prokázal jakýkoliv kontakt s Redlem, opustit své funkce. Kvůli jedné schůzce po loňských sněmovních volbách Rakušan trval na konci Romana Knapa v čele České pošty. Ten ji opustí na konci září.

Jaké mohou nastat scénáře?

Fiala Rakušana podrží a počká na výsledek druhé Mlejnkovy prověrky

Premiér Petr Fiala byl v době zveřejnění informací na dovolené a poskytl k nim pouze jedno krátké vyjádření. To bylo velice diplomatické. A naznačovalo i možnou „obhajobu“ současného stavu.

„V tuto chvíli vycházím z toho, že pan ředitel Mlejnek má prověrku na stupeň tajné a je v současnosti prověřován na nejvyšší stupeň. Předpokládám, že české orgány mají dost informací k tomu, aby posoudily bezpečnostní způsobilost pana Mlejnka i při zohlednění dnes medializované záležitosti,“ vzkázal Seznam Zprávám minulou středu.

Stejně mluví i samotný Rakušan, jenž k Mlejnkovu odvolání nevidí důvod. „Odvolat bych ho musel v případě, že by nedostal prověrku na stupeň přísně tajné, jak požaduje zákon. Jiný důvod pro jeho odvolání v tuto chvíli nevidím,“ uvedl k tomu před schůzkou Rakušan.

Dodal také, že žádný z koaličních partnerů po něm Mlejnkovo odvolání nežádal. „Po odchodu ředitele Mlejnka nikdo z předsedů koaličních stran ani ministrů nevolá. Že někteří chtějí k té věci další informace, považuji za přirozené a během jednání vlády tento týden jim je rád dám,“ dodal ministr vnitra.

Obětování Petra Mlejnka

Výstupem schůzky může být dohoda na odvolání Mlejnka z pozice ředitele civilní rozvědky, protože se oba politici shodnou, že kauza vládu vážně zatěžuje a mediálně jí škodí. V předvečer schůzky, kdy vznikal tento text, se zdála tato varianta spíše nepravděpodobná.

Podle informací Seznam Zpráv existuje obava, že by se takový krok bral jako slabost a přiznání viny. Vládní politici se také obávají, že odstoupením Petra Mlejnka by neskončil tlak ze strany opozice na odchod ministra Rakušana z vlády.

Když Fiala Rakušana neodvolá, ANO zváží nedůvěru vládě

Prvním krokem, který chce hnutí ANO udělat, je výzva premiérovi k odvolání Víta Rakušana z postu ministra vnitra.

Ústup Víta Rakušana z vnitra

Po konci Rakušana v čele ministerstva vnitra hlasitě volá opozice, v současnosti jde ale o velice krajní a nepravděpodobné řešení. Vít Rakušan je předsedou druhé nejsilnější strany ve vládě, jeho odchod z vnitra by znamenal vládní krizi a politickou nestabilitu v době předsednictví Evropské unii a války zuřící na Ukrajině.

„Vylučuji to. Není důvod o tom spekulovat,“ uvedl k možným změnám ve vládě Rakušan.

Koaliční strany by musely znovu hledat shodu na rozdělení resortů a jejich personálním obsazení. A zároveň by otevřely i cestu prezidentovi Miloši Zemanovi k ovlivňování politického dění.

Svrhne ANO vládu?

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš o víkendu vzkázal, že opoziční strana se pokusí vyvolat hlasování o nedůvěře vládě. Aktuálně na to ale nemá sílu. Ke svržení vlády je potřeba 101 hlasů, ANO společně s SPD jich mají pouze 92.

To znamená, že by potřebovali získat 9 nespokojenců z vládních stran. Početní převahy ve Sněmovně si je opoziční hnutí ANO dobře vědomé, což ukazuje i jejich kličkování kolem toho, zda budou hlasování o vyslovení nedůvěry vládě skutečně vyvolávat.

Ačkoliv Babiš o víkendu tvrdil, že je hlasování nutné, jeho šéfka poslaneckého klubu Alena Schillerová uvedla, že jako první chce hnutí ANO poslat premiérovi otevřený dopis. V něm bude žádat odvolání ministra vnitra.

Strategii se hnutí ANO chystá pilovat v průběhu tohoto týdne. Na čtvrtek má svolanou pravidelnou stínovou vládu a předsednictvo.

Reklama

Doporučované