Hlavní obsah

Špaček vzpomíná, jak chtěl chránit královnu před Havlovým psem. Zbytečně

Foto: Profimedia.cz

Bývalý mluvčí prezidenta Václava Havla Ladislav Špaček.

Reklama

Ladislav Špaček, bývalý mluvčí prezidenta Václava Havla v rozhovoru pro Seznam Zprávy vzpomíná, jaká byla osobní setkání s královnou Alžbětou II., která dnes zemřela.

Článek

Ve věku 96 let dnes zemřela britská královna Alžběta II. Byla nejdéle vládnoucí panovnicí v britských dějinách. V čele monarchie stanul její nejstarší syn Charles.

Ladislav Špaček měl z pozice bývalého mluvčího prezentace Václava Havla možnost setkat se britskou královnou osobně. V rozhovoru pro Seznam Zprávy popisuje, jaké tyto vzácné okamžiky byly.

„V devadesátých letech jsme s prezidentem Václavem Havlem procestovali 40 zemí světa a setkali se se všemi korunovanými hlavami. Alžběta II. bylo ale něco jiného, to bylo něco mimořádného, ale projevovalo se to nesmírnou laskavostí a vstřícností vůči každému, s kým se dostala do styku,“ vzpomíná v rozhovoru pro Seznam Zprávy Ladislav Špaček.

Jak budete vzpomínat na královnu Alžbětu II.?

Zpráva o smrti britské královny, byť jsme ji vlastně všichni už mohli očekávat a předvídat, je přece jenom šokující, protože 70 let na trůně znamená, že britská královna už byla trvalou součástí našich životů. Navíc my, kteří jsme měli příležitost se s ní setkat osobně, tak vnímáme nejenom, řekněme, tu historickou událost, která dnes večer nastala, ale vzpomínáme na ni jako na velmi laskavou, velmi empatickou, velmi milou a příjemnou dámu, která v konverzaci s námi nás nenechávala na pochybách, že jsme i vedle ní důstojní partneři pro konverzaci.

Britská královna Alžběta II. zemřela, princ Charles se stal králem

Britská královna Alžběta II. zemřela na svém skotském sídle Balmoral. Novým panovníkem Spojeného království se stává Alžbětin nejstarší syn Charles, vládnout bude jako Karel III.

Jaká byla královna během osobního setkání?

Uměla volit témata, uměla navazovat rozhovor, byla v tom nesmírně zkušená, zběhlá a dokázala nás zbavit trémy, kterou jsme přirozeně při setkání s takovouto osobností pociťovali, byť v těch devadesátých letech jsme s prezidentem Václavem Havlem procestovali 40 zemí světa a setkali se se všemi korunovanými hlavami. Alžběta II. byla něco jiného, to bylo něco mimořádného, ale projevovalo se to nesmírnou laskavostí a vstřícností vůči každému, s kým se dostala do styku.

Vybaví se vám konkrétní vzpomínka, když byla královna Alžběta II. v Praze?

Prezident Havel si umínil, že představí královně svého psa. Byl to nesmírně, řekněme, agresivní knírač, jmenovala se Ďula, a když s tím Václav Havel přišel, tak jsme řekli, no, tak to ne, pane prezidente, to asi nemůžeme dovolit nechat tady pokousat britskou královnu divokým kníračem, protože Ďula byla velmi nevybíravá a opravdu mnohým z nás zanechala lehké stopy po svých zubech.

Václav Havel si nicméně prosadil svou, a když přivedl Ďulu do prezidentské pracovny a přišla královna, tak najednou ten ostrý pes, který po každém vyjel naprosto bez váhání, tak najednou zjihl, protože cítil blízkost člověka, který to se psy a s koňmi umí. Královna vyrůstala v tomto prostředí a bylo to na ní patrně znát, že i tento hodně divoký a nezvládnutelný pes cítil instinktivně tu autoritu člověka, který má se psy velké zkušenosti. Královna Ďulu pohladila a vůbec nic nestalo, my jsme nevěřili vlastním očí.

Reklama

Doporučované