Hlavní obsah

Komentář: Velký politický obchod ve zdravotnictví. Válek vsadil hodně

Martin Čaban
Komentátor
Foto: Vláda.cz

Byli jsme svědky chladného politického obchodu mezi brněnským profesorem (na snímku) a opavským inženýrem.

Reklama

Ministr Válek sází na to, že čtrnáctimiliardové puštění žilou zdravotnický systém i jeho pacienti nějak unesou. A to není úplně jisté.

Článek

Ministr zdravotnictví hlásí úspěch. Na svém profilu na Twitteru dokonce hlásí verzálkami a s vykřičníkem „ÚSPĚCH!“. Z čeho je tak odvázaný? Poslanci mu ve středu schválili novelu zákona o pojistném na veřejné zdravotní pojištění.

Kdyby prošel jen samotný vládní návrh, stěží by na slova o úspěchu, natož na verzálky a vykřičníky, došlo. Obsahem původního návrhu bylo totiž jen snížení letošních příjmů českého zdravotnictví o 14 miliard korun proti původním plánům z minulého roku.

To, co je nejen podle Válka, ale i zcela objektivně viděno skutečným úspěchem, je schválení poslaneckého pozměňovacího návrhu, který do systému financování českého zdravotnictví zavádí automatický mechanismus pro zvyšování platby za státní pojištěnce. Tento mechanismus umožní zdravotníkům, nemocnicím i pojišťovnám výrazně lépe plánovat budoucí příjmy.

Je ale dobré si uvědomit, že z Válkovy strany jde o úspěch vykoupený tím, že jeho rezort byl v rámci vládního hledání úspor zasažen nejvýraznějším propadem příjmů. Byli jsme tedy svědky chladného politického obchodu mezi brněnským profesorem v roli ministra zdravotnictví a opavským inženýrem v roli ministra financí. Stanjura účetně vykázal jednorázovou úsporu výdajů státního rozpočtu (kterou zaplatí zdravotní pojišťovny z jiného „hrníčku“ veřejných financí) a Válek si za to vymohl systémovou změnu, po níž všichni aktéři ve zdravotnictví už dlouhá léta volají. Na první pohled to vůbec není špatný kšeft.

Jenže jsou v něm rizika. Válek sází na to, že čtrnáctimiliardové puštění žilou zdravotním pojišťovnám, které Stanjurovu „úsporu“ zaplatí ze svých přebytků na účtech, český zdravotnický systém i jeho pacienti nějak unesou. A to není úplně jisté. Zvláště příští rok může být hodně nepříjemný.

Automatický mechanismus, který do platby za státního pojištěnce promítne letošní obří inflaci, stanoví výši státního příspěvku až pro rok 2024. Jenže inflace se v nákladech nemocnic i menších zařízení projevuje už letos a cítit bude také v příštím roce. A to bude státní příspěvek pořád docela chudý. Příští rok v celkovém vyjádření stoupne proti letošku o nějakých šest miliard.

Zbytek letošního roku a rok příští proto rozhodnou o tom, zda Válkovi jeho politický obchod vyšel, anebo jestli se ve svém odhadu zmýlil. Pokud pojišťovnám začnou docházet peníze, Válek bude muset potupně přijet na ministerstvo financí a Stanjuru, jemuž předtím odevzdal 14 miliard na přeleštění rozpočtu, prosit o mimořádnou valorizaci platby za státní pojištěnce. Tím by celý ten velký úspěch ministrovi zdravotnictví přece jenom docela zhořkl.

Reklama

Doporučované