Hlavní obsah

Lidovci odmítli Jurečkův konec. Pití alkoholu v práci ale zajímá inspekci

Foto: Michaela Rambousková, Seznam Zprávy

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka po úterním nočním jednání.

Reklama

aktualizováno •

V paláci Charitas se v úterý večer mimořádně sešlo celorepublikové fórum KDU-ČSL. Řešilo aféru předsedy partaje Mariana Jurečky, který čelí výzvám k rezignaci kvůli vánočnímu večírku, jenž se konal v den tragické střelby.

Článek

Lidovci v úterý večer řešili kauzu svého předsedy Mariana Jurečky, který neukončil večírek na jím vedeném Ministerstvu práce a sociálních věcí poté, co vrah na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy postřílel 14 svých spolužáků a pedagogů.

Širší vedení strany hlasovalo i o tom, zda má Jurečka setrvat ve funkci ministra práce. Užší vedení strany ho před několika dny už podpořilo.

„Na jednání výboru jsem nabídl jak funkci předsedy KDU-ČSL, tak člena vlády a ministra k dispozici,“ řekl novinářům po více než tříhodinovém jednání Jurečka.

Výbor rezignaci nepřijal. Za ministra se v úterý opakovaně postavil premiér Petr Fiala (ODS), kterému postačuje, že se Jurečka za svoji kauzu omluvil.

Text usnesení celostátního výboru KDU-ČSL

Celostátní výbor KDU-ČSL:

  1. Konstatuje, že předseda a vicepremiér Marian Jurečka chyboval, když neukončil včas vánoční setkání zaměstnanců MPSV, stejně jako chyboval v následné komunikaci směrem k médiím a veřejnosti.
  2. Vyjadřuje pochopení pro negativní reakce těch, kterých se tragické události na FF UK osobně dotkly, a omlouvá se za necitlivý kontext všech okolností daného setkání.
  3. Bere na vědomí přiznání chyb a omluvu předsedy strany.
  4. S respektem k dosavadní práci Mariana Jurečky nenavrhuje přistoupit k personální změně ve vládě ani ve vedení strany.

Výbor schválil čtyřbodové usnesení, kterým odmítl Jurečkovu rezignaci. „Pro tento bod hlasovalo 25 z 30 přítomných,“ řekl místopředseda strany Jan Bartošek.

Klukovina, opakuje Navrátil

Člen celostátního výboru a poslanec Jiří Navrátil při příchodu na jednání novinářům zopakoval svá pondělní slova o tom, že jde spíš o klukovinu než o ministerské pochybení. Za Jurečku se postavil i ministr zemědělství Marek Výborný, který dnes očekává podpůrné usnesení. Verdikt oznámí novinářům ve 20:30 na tiskové konferenci.

Místopředseda Sněmovny za lidovce Jan Bartošek předpokládá, že se na večerním jednání celostátního výboru lidovci dohodnou, „jakým způsobem budou pokračovat dál“, jak řekl ČTK.

Jurečkův resort pořádal 21. prosince, kdy se na univerzitě tragická střelba odehrála, vánoční večírek. Ten začal ještě před řáděním střelce, pokračoval však i v době, kdy už byla celá věc veřejně známá a byl známý i vysoký počet obětí. Ministr se pak na večírek vrátil po mimořádném zasedání vlády.

Ministerský večírek a střelba na fakultě

  • 15:00 - Začíná vánoční večírek ministerstva.
  • 15:17 - Policie poprvé o střelbě informovala na sociální síti X.
  • 15:59 - Policie tamtéž zveřejnila, že vrah je mrtvý.
  • 17:03 - Úřad vlády posílá ministrům zprávu o mimořádném jednání.
  • 18:26 - Jurečka tvrdí, že až v tuto dobu si zprávu přečetl.
  • 18:36 - Ministr vydává veřejné prohlášení ke střelbě.
  • Cca 21:00 - Ministr před odchodem na vládu údajně oficiálně vánoční sešlost ukončil.
  • 22:30 - Jurečka se vrací na ministerstvo, poté se připojil ke spolupracovníkům, kteří ve večírku pokračovali v atriu.

Kritiku sklízí i za to, že se k celé věci přímo nepostavil ještě mezi vánočními svátky, kdy byl na večírek novináři dotazován. Otázky vyvolává i fakt, že ministra nikdo z jeho spolupracovníků během večírku neupozornil na SMS, která mu jako členovi bezpečnostní rady státu přišla. Jurečka si jí podle svých slov všiml až skoro po půldruhé hodině.

Kromě kritiky zejména ze strany opozice má vánoční večírek ministerstva ještě jeden důsledek. Podle informací serveru iDNES.cz vánoční večírek konaný na půdě ministerstva nyní prověřuje inspekce práce, a to kvůli popíjení alkoholu v prostorách budovy. Zákoník práce výslovně zakazuje konzumaci alkoholu na místech, kde zaměstnanec plní pracovní úkoly.

Podle serveru však případná pokuta může hrozit zaměstnancům a nikoliv přímo Jurečkovi, který je člen vlády a nikoliv zaměstnanec, navíc je chráněný imunitou.

Střelba na filozofické fakultě

Doplnili jsme o informace o inspekci práce a výsledek hlasování.

Reklama

Doporučované