Hlavní obsah

Rakušan: Aktivujeme oranžový stupeň pomoci. Počítá až s 5 tisíci uprchlíky

Tiskovou konferenci ministra vnitra Víta Rakušana přinášejí Seznam Zprávy v přímém přenosu.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Kvůli válce na Ukrajině se sešel krizový štáb. Ministr vnitra Vít Rakušan uvedl, že navrhne vládě aktivování oranžového stupně pomoci, který počítá s příchodem až 5 tisíců uprchlíků.

Článek

Ministr vnitra Vít Rakušan po jednání krizového štábu konstatoval, že bezpečnost obyvatel Česka není v tuto chvíli dotčena. „Na našem území žádné nebezpečí nehrozí,“ uvedl ministr.

Česko se podle něj připravuje na migrační vlnu, je aktivován první, zelený ze čtyř stupňů plánu. Rakušan chce ale aktivovat druhý, oranžový stupeň, který počítá až s 5 tisíci uprchlíky. Státní rozpočet to bude stát stovky milionů korun.

Ministerstvo zřídilo speciální telefonickou linku a e-mailové adresy, kde mohou lidé žádat informace. „Přišlo 104 nabídek konkrétní pomoci s ubytováním. Jedna po druhé jsou nyní ověřovány a budou zařazovány do našeho plánu přípravy na větší příchod uprchlíků z Ukrajiny,“ uvedl Rakušan.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Pokud občanům Ukrajiny končí pobyt v Česku, mohou si požádat o speciální typ víz v rámci zrychlené procedury. Pozastavuje se vyhošťování Ukrajinců z Česka.

„Vy, komu končí pobyt, nemusíte spěchat, nebude se postupovat cestou vyhošťování těch, komu by o den, dva vypršel pobyt. Pobyty platí, systém prodlužování víz bude platit i v dalších týdnech a měsících,“ uklidňoval Rakušan.

Ukrajinci mohou přivést své rodiny do Česka v rámci bezvízového styku. „Pokud má někdo na Ukrajině manželku, děti, mohou přijet na svůj cestovní pas. Další procedury, žádost o možnost delšího pobytu už budou řešeny přímo tady a bude se jim vycházet vstříc,“ dodal ministr vnitra.

Čeští občané by podle Rakušana měli odložit vyřizování agend, které se týkají Ministerstva vnitra, pokud je to možné. „Úředníci budou zásadně vytíženi agendou na pomoc Ukrajincům,“ uvedl Rakušan. Část jeho projevu byla přeložena do ukrajinštiny.

Ministerstvo zřídí kontaktní pracoviště, která zajistí ubytování, stravu, zdravotnické prohlídky. Pracovníci budou zjišťovat, zda mají lidé zajištěno ubytování například u příbuzných, nebo budou potřebovat s jeho hledáním pomoci.

Není podle něj možné nechat Ukrajinu bez pomoci. Český ministr vnitra je v kontaktu se svým slovenským protějškem kvůli případnému vyslání českých policistů na slovensko-ukrajinskou hranici.

„Zatím žádost nebyla vyslovena, byť situace je o poznání intenzivnější než v předchozích dnech,“ uvedl Rakušan. Má prý garanci od hasičských sborů, že jsou připraveni pomoci s distribucí humanitární pomoci.

„Stojíme za Ukrajinou. Doslova. Válka je blíž, než si sami dokážeme připustit. Podporou Ukrajiny bráníme i naši zemi. Hranice svobody České republiky i naší společné Evropy,“ sdělil dnes ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

V tuzemsku je podle něj 200 000 Ukrajinců s dlouhodobým pobytem a 60 000 ukrajinských občanů zde žije na základě nějaké formy krátkodobějšího pobytu. „Po prvotním bezpečnostním screeningu se budeme snažit tady zajistit těm 60 000 lidí na krátkodobém pobytu pobyt dlouhodobější bez toho, aby k vyřízení formalit museli jet do Kyjeva nebo na ambasádu či zastupitelský úřad. To bychom všechno vyřizovali tady,“ uvedl ve středu po jednání vlády.

Reklama

Doporučované