Hlavní obsah

Piráti hlasují o vystoupení z koalice kvůli Blažkovi. Aktivuje se Milion chvilek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek.

Reklama

Členská základna Pirátské strany opět řeší ministra spravedlnosti Pavla Blažka. Nyní kvůli němu hlasuje o opuštění koalice. Blažek mezitím rozeslal vyjádření s omluvou. Sejdou se kvůli němu i šéfové koaličních stran.

Článek

Kvůli setkání ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) s Martinem Nejedlým, lobbistou a poradcem exprezidenta Miloše Zemana, se tento týden sejdou koaliční partneři s premiérem Petrem Fialou (ODS). Šéfové všech čtyř zbývajících vládních stran Blažkův pobyt v Nejedlého společnosti minulý týden ostře kritizovali.

Kvůli Blažkově kauze se aktivoval i spolek Milion chvilek pro demokracii, který v minulosti zaplnil Letenskou pláň kvůli tehdejší ministryni spravedlnosti Marii Benešové (za ANO). Na středu na 17. hodinu svolávají happening na pražský Klárov, nedaleko Úřadu vlády. „Detaily prozradíme brzy,“ řekl redakci mluvčí spolku Adam Ludvík.

Nezisková organizace Milion chvilek proti Blažkovi už jednou protestovala, a to happeningem před Ministerstvem spravedlnosti, kam namalovali červenou čáru na zemi.

Blažek dnes redakcím doručil své vyjádření, ve kterém se omluvil všem, kterých se jeho setkání s Nejedlým dotklo. Podle mluvčího ODS Jakuba Skyvy, který vyjádření novinářům rozeslal, přišla aktivita přímo ze strany Blažka, nikoliv na popud premiéra.

Bartoš je proti

Piráti hlasují o dvou věcech: o okamžitém odvolání Blažka z postu ministra a o opuštění koalice v případě Blažkova setrvání.

„Důvodem pro takovéto usnesení je jasné distancování se od dlouhotrvajících, neprůhledných a Českou republiku poškozujících praktik Pavla Blažka, které pak díky koalici dopadají nepřímo i na Pirátskou stranu,“ uvedl v odůvodnění návrhu pirát z Prahy 7 Pavel Tauer.

Za tuto formu vyjádření nesouhlasu s Blažkovou schůzkou ho však na fóru zkritizoval předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Pro Seznam Zprávy uvedl, že Piráti Blažkovo vysvětlení (v restauraci se měl s Nejedlým setkat vzhledem k průtrži mračen, kvůli níž musel do restaurace vstoupit, pozn. red.) nepovažují za dostatečné a budou tento týden požadovat podrobnosti právě na koaličním jednání.

Blažkova schůzka s Nejedlým

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek po zasedání vlády strávil pět hodin s poradcem exprezidenta Martinem Nejedlým v jedné z pražských restaurací. Více o jejich schůzce včetně videa se dozvíte v těchto článcích.

„Piráti nenesou v této věci ani stranickou, ani vládní zodpovědnost za chování ministra,“ upozornil své spolustraníky a dodal, že Piráti nejsou ti, kteří by měli máslo na hlavě, a nechápe proto logiku, že „někdo udělá průšvih a odejde ten, kdo ho neudělal“.

„Protože pokud je politika některých čistě pragmatická, což bych u ODS víceméně předpokládal, tak vidět tento podnět, tak Pavla Blažka just neodvolám a bude od těch Pirátů, co to ještě hlídají, pokoj,“ vyčinil Bartoš spolustraníkům.

Výsledky hlasování

V hlasování o vystoupení Pirátů z koalice bylo v pondělí odpoledne ze 115 účastníků jen 31 procent pro.

Podporu naopak získává minulý týden spuštěný podnět na okamžité odvolání Blažka, v pondělí odpoledne hlasovalo 149 Pirátů a 81 procent bylo pro. Byť řada z nich přiznala, že hlasují pouze pro to, aby vyjádřili své znepokojení, a nedělají si iluze o tom, že na základě jejich hlasování k odvolání ministra z ODS opravdu dojde.

Piráti mají s ministrem Blažkem problém už od letošního června, kdy se opět na svém internetovém fóru usnesli na tom, že Blažek jako ministr spravedlnosti podle nich ohrožuje důvěru ve spravedlnost a právní stát, ale i plnění cílů programového prohlášení vlády. Pirátům tehdy vadil jeho možný střet zájmů ve vztahu k prošetřování brněnské bytové kauzy

Tehdy mu Bartoš předal pět podmínek, které měl Blažek splnit. Týkaly se třeba odpovědí na otázky protikorupčních hnutí, střízlivou komunikaci ve věci bytové kauzy nebo zajištění hladkého průběhu novelizace zákona o státním zastupitelství s pirátskými změnami.

Aktivitu tehdy vyvinula europoslankyně Markéta Gregorová. Podle ní by v současné době z toho Piráti měli vyvodit nějaké důsledky. Jaké konkrétní, však chce komentovat až po schůzce Bartoše s Fialou.

Premiér se Blažka zastal

Premiér Petr Fiala se zastal svého spolustraníka Pavla Blažka. Kdyby byla schůzka plánovaná, bylo by to prý na konec ve vládě. Premiér však stojí na straně náhodného setkání.

„Pan Blažek by neměl být v pozici ministra spravedlnosti, protože není důvěryhodnou osobou, má potenciální střet zájmů a nemá tak vysoký morální kredit pro tu pozici. Osobně si myslím, že se to jenom zhoršuje. A už měl odejít dávno. Nicméně tohle je bohužel na hlavu Petra Fialy. Pokud ale ten dneska prohlásil, že kdyby schůzka byla plánovaná, tak ho odvolá, tak pardon, ale v tom případě ho měl odvolat,“ řekla Seznam Zprávám Gregorová.

Redakce oslovila šéfy dalších koaličních stran s dotazem, zda je toto vyjádření pro ně dostačující. Ministr vnitra a šéf hnutí STAN Vít Rakušan uvedl, že omluva je určitě namístě. „Přesto si se zájmem vyslechnu ještě osobní vysvětlení pana ministra,“ dodal. Blažka podle něj koalice bude řešit v rámci standardních jednání, nikoliv na mimořádné schůzce.

Reklama

Doporučované