Hlavní obsah

Smrt Michalika je pro STAN dvojitou tragédií

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Věslav Michalik náhle zemřel ve věku 59 let.

Reklama

Zesnulý místopředseda STAN Věslav Michalik patřil k základním pilířům vládního hnutí od jeho počátku. Sehrál důležitou roli při vyjednávání o vzniku koalice s Piráty nebo ve financování hnutí.

Článek

Politiky STAN v neděli večer zasáhla zpráva o tragické smrti jejich kolegy a místopředsedy hnutí Věslava Michalika (59 let). Starosta Dolních Břežan zemřel náhle při rodinném výletu.

Pro lidi, kteří dlouholetého politika, bankéře či investora znali, to byl naprostý šok. Michalik byl známý dobrou kondicí, o své zdraví pečoval a sportoval. Vedle lidské ztráty přicházejí Starostové i o jednoho ze svých otců zakladatelů a nejschopnějších politiků, kteří v jejich řadách kdy působili.

Domovskou základnou Věslava Michalika, který se do komunální politiky pustil coby finančník a investor již na začátku milénia, se staly Dolní Břežany – vesnice na jižním okraji hlavního města, která se za jeho působení proměnila v rekonstruovanou a technologicky moderní obec. Zastupitelem se tam stal už v roce 2002, starostou o dva roky později. V této roli zůstal až do nedělního skonu.

Ke starostenskému hnutí se začal přibližovat před 14 lety. Když se v roce 2008 převalila v krajských volbách Českem oranžová vlna v podobě vítězství ČSSD vedené Jiřím Paroubkem, ve Středočeském kraji tehdy uspěl nenápadný projekt Nezávislí starostové pro kraj.

Vedle dominantních stran ČSSD, ODS a KSČM byli tito starostové jediným projektem, který v regionu dosáhl na mandáty. Michalik tehdy sice mandát nezískal, byl však považovaný za architekta tohoto úspěchu. To nastartovalo jeho cestu směrem k budoucímu celostátnímu projektu Starostů a nezávislých.

„Určitě je jedním z otců zakladatelů hnutí STAN. To má sice kořeny ve Zlínském kraji, ale pak se postupně jeho zárodky rozšiřovaly v dalších regionech. V roce 2008 si vybavuji Věška jako klíčovou osobu ve Středočeském kraji. Už tehdy mi bylo jasné, že jde o velký politický talent,“ vzpomíná na Michalikovy začátky ministr školství a místopředseda STAN Petr Gazdík.

Šachový vyjednavač

Věslav Michalik si postupně vybudoval silnou pozici i v regionální politice Středočeského kraje. Od roku 2012 působil jako krajský zastupitel, později se dostal do rady regionu a v roce 2020 usedl do židle náměstka hejtmanky.

Postupně sílil také jeho význam pro STAN, jehož členem byl oficiálně od roku 2013. Loni v létě na sněmu hnutí byl důležitým spojencem předsedy Víta Rakušana, kterému pomáhal se zajištěním podpory delegátů. Mezi straníky byl vnímaný jako Rakušanova pravá ruka.

Sám se stal místopředsedou Starostů a podílel se na vyjednávání předvolební koalice STAN s Piráty.

„Byl to skvělý vyjednavač. Měl mozek jaderného fyzika, takže byl vždycky o tři kroky dál. I pro mě jeho šachové partie byly obrovskou školou. Byl opravdu inteligentní a jako zkušený praktik viděl dál než ostatní. Pamatuji si, když jsme domlouvali koalici s Piráty. Říkali, že vyjednávání s Věškem i pro ně byl zážitek,“ popisuje ministr a Michalikův kolega z vedení hnutí Gazdík.

Michalik byl pro hnutí důležitou osobou ještě v jedné věci – dlouhodobě sháněl peníze na fungování, což se mu dařilo díky kontaktům v podnikatelském a bankovním světě. Jeden příklad: V roce 1998 pomáhal coby poradce rakouské banky Creditanstalt (CAIB) s miliardovou investicí americké banky do tehdejšího obchodního impéria podnikatele Jana Tlačbaby.

S ním spojené firmy po loňských volbách poslaly STAN několik milionů korun. Jejich manažery prověřovala policie kvůli daňovým únikům, strana pak raději sporné dary vrátila.

Michalikovo „grande finale“ mělo nastat v loňském roce po volbách do Poslanecké sněmovny. Tam sice nekandidoval, po vítězství koalice Spolu a PirStan se však počítalo s jeho nástupem do vlády na post ministra průmyslu a obchodu.

Jenže místo vyvrcholení politické kariéry právě loni na podzim zažil Michalik svůj první a vlastně jediný politický pád, kdy se začal v médiích přetřásat jeho majetek.

Díry v majetku

V rozhovoru pro Seznam Zprávy loni v listopadu Michalik řekl, že jeho jmění sahá až k miliardě korun. Objevily se otazníky nad neprůhlednou kyperskou firmou, u níž Michalik až pod veřejným tlakem přiznal, že patřila jeho manželce.

Michalik v minulosti vybudoval dvě solární elektrárny. Energetika je oblastí, která spadá pod Ministerstvo průmyslu a obchodu, takže vznikla obava, aby se Michalik nástupem do úřadu nedostal do střetu zájmu. To vše vedlo k tomu, že koncem listopadu se rozhodl nekandidovat do vlády.

Podle blízkých spolupracovníků bývalého starosty Dolních Břežan si v poslední době Michalik uvědomil, že odmítnutím nástupu do vlády si zavřel dveře do nejvyšších politických pater. V jednu chvíli kolovala v kuloárech Sněmovny úvaha, že by mohl jít za STAN do dozorčí rady ČEZ. Převážila však obava, aby se opět nezačaly řešit jeho majetkové poměry.

V hnutí ale stále platil za vlivnou osobu, na hledání „náhradníka“ na postu ministra průmyslu Jozefa Síkely se sám podílel. A také s ním spolupracoval.

Ministr Síkela oceňuje i Michalikovy odborné znalosti. „Věška Michalika jsem vnímal jako člověka s obrovskými znalostmi, které si navíc neustále doplňoval. Za to jsem si ho vážil a velmi rád jsem se s ním setkával k diskuzím. Ačkoliv jsme se ne vždy shodli, dokázal mě svými odborně založenými názory pokaždé obohatit,“ napsal Síkela Seznam Zprávám.

„Věslav Michalik byl hlavním ekonomickým mozkem našeho hnutí. Zrovna teď s ministrem Jozefem Síkelou dokončovali energetický balíček. Byl dokonalým vizionářem, který uměl propojit samosprávu a svět zelených technologií. V Dolních Břežanech předvedl, jak šikovný to byl starosta. Viděl dál, za svůj katastr. Bude nám všem moc chybět,“ dodává ministr Gazdík.

Rodina podle středočeské hejtmanky Petry Peckové (STAN) plánuje veřejný pohřeb, na němž by se s Michalikem mohli rozloučit všichni, kdo ho měli rádi.

Reklama

Doporučované