Hlavní obsah

Poslankyně ANO má šanci prosadit do Stanjurova balíčku změnu. Týká se pokut

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Pokuty od městské policie by se mohly od roku 2027 posílat i elektronicky.

Reklama

Nejen policisté a celníci, ale i další úředníci by mohli rozdávat pokuty digitálně, tedy aniž by vypisovali blok. Počítá s tím úprava, kterou by mohla do konsolidačního balíčku prosadit opoziční poslankyně.

Článek

Ve chvíli, kdy šéfové koaličních stran brzdí své poslance a poslankyně, aby se již nepokoušeli protlačit do konsolidačního balíčku žádné vlastní nápady a podpořili jen společný vládní kompromis, existuje mezi desítkami opozičních jeden, který naopak má šanci Sněmovnou projít.

Předkládá ho poslankyně za ANO Zuzana Ožanová a týká se blokových pokut, které se mají digitalizovat. Jak upozornila, pokuty neudělují jen policisté či celníci, kterých se má změna týkat, ale i jiní úředníci. A chce proto, aby digitalizace pokut byla plošná.

„Říkala jsem si, že tento druh pokut se vystavuje i v kancelářích a že je to zbytečné. A když to jde u celníků a policistů, proč by to nemělo jít i v jiných správních řízeních,“ řekla Seznam Zprávám. „Bude to méně zneužitelné a čitelné, což je častá nedostatečnost pokutových bloků,“ vysvětlovala pak během středečního jednání poslancům.

Ministerstva financí a vnitra zavedla v rámci konsolidačního balíčku možnost, aby celníci a policisté dávali takzvané příkazové bloky – dříve známé jako blokové pokuty – digitálně. Zuzana Ožanová, která v minulosti pracovala i jako metodička dopravně správních agend, navrhuje, že by stejným způsobem mohly postupovat všechny správní orgány, které tento typ pokut ukládají, nebo i městské policie.

Téma zvedla na plénu již v červenci během prvního čtení konsolidačního balíčku a ministr financí jí přislíbil, že se nad věcí zamyslí a že opoziční poslankyni poskytne i své legislativce, aby jí se správnou formulací návrhu pomohli.

To se podle Ožanové i Stanjurova úřadu skutečně stalo, návrh je připraven a Ožanová se jej chystá teď po prázdninách do ostře střeženého zákona načíst.

Podle informací Seznam Zpráv má skutečně šanci na úspěch, nejde ale o sázku na jistotu. Legislativci i z jiných ministerstev, než jsou finance, říkají, že jde o vcelku dobrý nápad. Ministr financí Zbyněk Stanjura je sice před konečným hlasování v odpovědích vyhýbavý, ale v podstatě myšlenku na úspěch kategoricky neodmítá.

„Určitě v tom není politická diskuze, protože nijak nemění objem konsolidačního balíčku,“ říká k návrhu Ožanové. Na otázku, zda změna podle něj má šanci Sněmovnou projít, ale jako v jiných případech opakuje, že se nejdříve musí pobavit v koalici a že i zde platí pravidlo, že nic, co nepodpoří všech pět vládních stran, neprojde.

Otázku, zda on sám je připraven koaličním partnerům novelu opoziční poslankyně doporučit, odbývá odpovědí, že jim nic nebude vzkazovat přes média a řekne jim to osobně.

Každopádně i kdyby návrh nakonec prošel, na rozdíl od státní policie a celní správy je do návrhu vložena odkladová formule, aby se úřady mohly na digitální příkazové bloky připravit, a to až do 30. června 2027. Policisté a celníci s nimi budou moci pracovat už od 1. ledna 2024.

V celé snaze Ožanové prosadit pozměňovací návrh je pak skrytý jeden paradox. Během jednání Sněmovny dopředu své kolegy a kolegyně informovala, že nelze počítat s jejím hlasem pro konečnou podobu konsolidačního balíčku, i kdyby dali jejímu „zlepšováku“ šanci.

„Nejsem s ním ztotožněna,“ reaguje již opět z pozice opoziční poslankyně.

Reklama

Doporučované