Hlavní obsah

Hotelový incident pirátského exnáměstka řeší policie

Foto: Profimedia.cz

Oba ministři - Ivan Bartoš i Vít Rakušan - se budou zabývat incidentem exnáměstka ministra vnitra Lukáše Koláříka. Případ už řeší i policie.

Reklama

aktualizováno •

Exposlanec v polovině července po skandálu opustil post náměstka ministra vnitra a ve čtvrtek pozastavil členství v Pirátské straně. Její předsednictvo kvůli tomu bude mít mimořádné zasedání v neděli.

Článek

Případem kolem bývalého pirátského poslance a bývalého náměstka ministra vnitra Lukáše Koláříka, v němž se řeší jeho chování k podřízené, se začala zabývat policie.

A to poté, co Seznam Zprávy zveřejnily v pátek svědectví bývalé Koláříkovy asistentky, která mimo jiné tvrdí, že ji bývalý ministerský náměstek fyzicky napadl.

„Na základě informací z veřejného prostoru začala pražská policie provádět šetření v této věci a zjišťovat veškeré okolnosti,“ napsal redakci mluvčí krajského ředitelství pražské policie Jan Daněk.

Lukáš Kolářík pak kvůli skandálu požádal o pozastavení svého členství v České pirátské straně. Sdělil to v informačním stranickém systému a krajské fórum Jihočeského kraje to vzalo na vědomí.

„Vzhledem k aktuálně probíhající mediální kauze, která se týká mé osoby, pozastavuji členství ve straně, protože nechci, aby s ní byla strana spojovaná,“ napsal Kolářík ke své žádosti podané ve čtvrtek před šestou večer. Před tím odpoledne ho Seznam Zprávy konfrontovaly se zmíněnou výpovědí jeho asistentky, která mimo jiné uvedla, že ji na začátku června shodil na zem a kopal do ní.

Kolářík ještě v pátek v podvečer poslal redakci vyjádření. „Mrzí mě, že jsem svým předchozím nevhodným chováním zejména vůči své manželce dopustil, že situace vygradovala do takového rozměru a beru to jako své osobní selhání,“ napsal mimo jiné Kolářík. Celé jeho vyjádření najdete v boxu níže:

Vyjádření Lukáše Koláříka z pátku 28. července

„Mrzí mě, že jsem svým předchozím nevhodným chováním zejména vůči své manželce dopustil, že situace vygradovala do takového rozměru, a beru to jako své osobní selhání. Z toho důvodu jsem také před třemi týdny rezignoval na svou funkci náměstka člena vlády a mé ženě i asistentce se omluvil.

Vzhledem k aktuálnímu dění, které se mě snaží vykreslit jako útočníka, jsem také včera pozastavil členství ve straně, aby celou kauzou nebyla poškozována práce mých kolegů. V tuto chvíli tedy nevykonávám žádné veřejné funkce, nejsem politicky aktivní a rozhodně to ani v dohledné době neplánuji.

Podrobnosti k celému incidentu budou vyjasněny v průběhu probíhajícího vyšetřování a nadále je hodlám konzultovat pouze se svým právním zástupcem ve snaze o očištění svého jména.”

V neděli se kvůli Koláříkově skandálu mimořádně sejde předsednictvo Pirátské strany.

Pozastavení členství a tím i působení ve vnitrostranických funkcích potvrdil Seznam Zprávám i předseda strany a vicepremiér Ivan Bartoš, který byl doposud v reakcích k případu spíše zdrženlivý.

„Obvinění vznesená proti Lukáši Koláříkovi považujeme za velmi závažná a jejich obsah je pro nás velkým zklamáním. Od počátku bereme situaci velmi vážně a řešíme ji, jak jsem již dříve za vedení strany sdělil. Násilí v Pirátské straně netolerujeme, naopak dlouhodobě bojujeme za lepší postavení obětí,“ napsal Bartoš a dodal, že další postup budou Piráti řešit v neděli.

K čemu došlo mezi Koláříkem a jeho asistentkou?

Červnový incident, který stál Piráta Lukáše Koláříka funkci náměstka ministra vnitra, se rozhodla popsat i druhá strana konfliktu. Redakci Seznam Zpráv se podařilo kontaktovat jeho asistentku, která v potyčce také figurovala. Článek přináší pohled na událost z obou stran.

Události, jejichž detaily nyní postupně vycházejí najevo, se odehrály 1. června v hotelu Spiritka na Břevnově. Jde o ubytovací zařízení Ministerstva vnitra a ministr vnitra Vít Rakušan redakci sdělil, že jeho podřízení se také budou aférou zabývat.

„V rámci Ministerstva vnitra tyhle věci nepochybně odpovědní lidé řeší a budou řešit. Sám dané ubytovací zařízení nevyužívám a žádný podobný problém jsem doposud neřešil,“ vzkázal Rakušan, když se ho redakce zeptala, zda bude na večírek svého bývalého náměstka reagovat a například přemýšlí o změnách v domovním řádu zmíněného ubytovacího zařízení.

Mezitím na otevřeném pirátském fóru Koláříka vyzval jeho jihočeský kolega a bývalý člen jihočeského krajského vedení Tomáš Válek, aby aféru vysvětlil - včetně třeba toho, že Kolářík na post náměstka ministra vnitra rezignoval až po 33 dnech od události.

Upozornil zejména na to, že Kolářík se ucházel o post místopředsedy krajské organizace už v době po incidentu. Ten se, jak bylo uvedeno, odehrál 1. června, volby do krajských funkcí pak podle Válka byly mezi 3. a 16. červnem.

„V této souvislosti bych rád připomněl jiného jihočeského člena, který preventivně vyvodil odpovědnost a odstoupil z primární volby jen pro podezření ze spáchání přestupku, které se neprokázalo, a neúčastnil se tak volby lídra a čela, ve které by pravděpodobně jinak uspěl,“ vzkázal Válek pirátskému kolegovi.

Kolářík rezignoval v polovině července na post náměstka ministra vnitra kvůli účasti v potyčce dvou žen, jak to zprvu popisoval. Tehdy uvedl, že rezignace souvisí s incidentem, při kterém došlo k napadení jeho ženy a on při řešení „osobně selhal“.

Později vyšlo najevo, že se jednalo o potyčku mezi ním, jeho manželkou Janou a jeho asistentkou, se kterou rovněž udržoval poměr. Kolářík později svoji verzi příběhu popsal na uzavřené části pirátského fóra, kde uvedl, že zmiňovaná vešla k nim do pokoje, kde „bila jeho spící ženu a bila ji pěstmi i věcmi, které byly po ruce“ a poté, co na Janu Koláříkovou nepřestala útočit, že Koláříková musela schovat do koupelny, kam se měla asistentka dobývat s nožem.

Asistentka naopak ve vyjádření pro Seznam Zprávy tuto verzi událostí odmítla a napsala, že ji Kolářík napadl po divokých hádkách, které se v hotelu strhly kvůli jejich mileneckému poměru.

Aktualizace 17:56: Doplnili jsme aktuální vyjádření Lukáše Koláříka.

Reklama

Doporučované