Hlavní obsah

Pro pět lidí 18 milionů. Vedení městské firmy si rozdalo odměny

Foto: Profimedia.cz

Generální ředitel Pražských služeb Patrik Roman na snímku z roku 2006. Ve funkci je od roku 2004.

Reklama

Měli by to vrátit nebo dát na charitu, říká k odměnám představenstva Pražských služeb náměstkyně Jana Komrsková. Generální ředitel uvedl, že polovinu své odměny rozdá zaměstnancům.

Článek

Pět lidí z nejužšího vedení městské společnosti Pražské služby si v minulých dnech rozdalo bezmála osmnáct milionů korun. Mimořádné nenárokové odměny za hospodaření firmy v minulém roce schválila na dubnovém zasedání dozorčí rada.

Redakce Seznam Zpráv oslovila Pražské služby s dotazem, kolik peněz dostali jednotliví členové představenstva. To společnost s odkazem na ochranu osobních údajů odmítla sdělit. Mluvčí Alexandr Komarnický uvedl, že vyčíslení se objeví ve výroční zprávě.

Podle náměstkyně pro životní prostředí Jany Komrskové, do jejíž gesce Pražské služby spadají, to bylo až 6,7 milionu korun pro jediného člověka, což označila za ostudné.

„Podle mých informací se jedná až o šestinásobek průměrného platu pro členy představenstva. Celkem bylo rozděleno 17,6 milionu korun mezi pět osob představenstva. Minimálně to bylo 600 tisíc korun, maximálně až 6,7 milionu jednorázově na osobu,“ popsala jednotlivé odměny Komrsková na dotaz Seznam Zpráv.

Pražské služby

  • Pražské služby jsou akciová společnost, kterou ze 100 % vlastní hlavní město Praha.
  • Jejím úkolem je svážet odpad, čistit ulice a starat se o městskou zeleň.
  • Má vlastní představenstvo, které firmu řídí. Hlídá ho dozorčí rada, kam političtí reprezentanti jmenují své zástupce.
  • Odměny dostalo předsednictvo ve složení: Patrik Roman, Michal Čoupek (už není členem), František Hodan, Aleš Bláha a Petr Valert.

Představenstvo Pražských služeb má standardně pět členů. V jeho čele sedí už od roku 2004 předseda Patrik Roman, bratr bývalého šéfa ČEZ Martina Romana.

Místopředsedou byl až do února 2023 Michal Čoupek. Do této pozice se dostal po volbách v únoru 2019, ve stejné době jako Petr Hlubuček (ex STAN) do čela dozorčí rady. Seznam Zprávy popsaly, že podle interních magistrátních tabulek byla u Čoupkova jména připsaná politická nominace hnutím STAN.

Čoupek s Romanem jsou zmiňovaní i v policejním spisu ke kauze Dozimetr - během domovních prohlídek policie hledala dokumenty spojené právě s těmito dvěma muži. Mluvčí Pražských služeb to tehdy vysvětloval tím, že se na ně policie logicky zaměřila jako na dva nejvyšší představitele firmy, v čele jejíž dozorčí rady stál Hlubuček. Podle Komrskové je Čoupek dalším z pětice lidí, kteří dostali štědré mimořádné odměny.

Zbylými členy představenstva jsou současný místopředseda František Hodan a dva řadoví členové Aleš Bláha a Petr Valert.

Po schválení odměn oznámila rezignaci na členství v dozorčí radě zástupkyně Pirátů Kornélia Gottmanová, i ona ale podle informací redakce pro odměny zvedla ruku. Na přímý dotaz však neřekla, jak hlasovala. „Bohužel jsem vázána mlčenlivostí,“ uvedla.

Předseda dozorčí rady Radek Vondra (TOP 09) pro Seznam Zprávy nechtěl také s odvoláním na povinnost mlčenlivosti komentovat, kolik peněz kdo dostal a zda bylo hlasování jednomyslné.

„Odměny jsou stanovené podle metodiky, která se schvaluje na začátku roku, je to systém nastavený podle minulého radního (Hlubučka, pozn. red.), který byl také předsedou dozorčí rady. Jde o určitý násobek platu, který může dozorčí rada podle situace upravit. Usnesení bylo schváleno většinou dozorčí rady, i když ne všichni členové byli přítomni,“ řekl Vondra.

Plat vyšší, než má prezident

Dozorčí rada Pražských služeb by se měla v příštích týdnech obměnit. Jejím prvním tématem má být právě způsob odměňování představitelů společnosti.

„To, co bylo možné za bývalého náměstka Hlubučka, je za mě neakceptovatelné. Ostudně vysoké odměny by vedení Pražských služeb mělo vrátit nebo je věnovat na charitu,“ uvedla pro Seznam Zprávy Komrsková.

Generální ředitel Patrik Roman na dotaz redakce odpověděl, že se rozhodl polovinu své mimořádné odměny rozdělit mezi zaměstnance.

„Pražské služby jsou zdravou společností, která vysoce přesáhla plánovaný hospodářský výsledek, splnila stanovená hodnotící kritéria pro rok 2022 a odvádí trvale velmi dobrý výkon, zejména díky svým velice profesionálním zaměstnancům. Rozhodl jsem se proto (a to již před tím, než jsme obdrželi vaše dotazy), že jako poděkování za skvělou práci daruji polovinu odměny, kterou jsem za svou práci obdržel, ve prospěch 1561 zaměstnanců naší společnosti z řad dělnických a technicko-hospodářských pracovníků. Finanční částka již byla poukázána z mého účtu na účet společnosti Pražské služby, která provede neprodlenou distribuci směrem k jednotlivým zaměstnancům,“ uvedl pro Seznam Zprávy Roman.

Způsob odměňování ve vedení Pražských služeb se podle náměstkyně pro životní prostředí musí změnit: „Není možné, aby ředitel společnosti, která hospodaří s penězi veřejnosti, měl několikanásobně větší plat než prezident republiky.“

Generální ředitel Roman tvrdí, že změnu uvítá.

„Požadavek Prahy na změnu v zavedeném systému odměn vnímáme a také jsme již před časem proaktivně nabídli poskytnutí součinnosti s nastavením nových motivačních pravidel pro členy představenstva. Doposud jsme však od hlavního města neobdrželi žádný relevantní návrh určený k další diskuzi. Předložení tohoto návrhu uvítáme a jsme připraveni ho bez prodlení projednat se zástupci Prahy a dozorčí rady naší společnosti,“ vzkázal Roman.

Náměstkyně Komrsková také poznamenala, že odměny jsou zarážející i proto, že společnost nesplnila všechny vytyčené cíle pro minulý rok. „Například částečně nefunkční třídicí linka v Chrášťanech má za následek zásadní zdržení celého projektu sběru a třídění multikomoditního odpadu na území hlavního města,“ upozornila Komrsková.

Reklama

Doporučované