Hlavní obsah

Problém Nejedlý: Nemá smysl jednat s lidmi bez prověrky, říká Rakušan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Martin Nejedlý je poradcem prezidenta Miloše Zemana a členem jeho expertního týmu.

Reklama

Seznam Zprávy zjišťovaly, jak se koaliční politici staví k tomu, aby témata spojená s ruskou invazí na Ukrajinu probíral s experty u prezidenta i Zemanův poradce s úzkými vazbami na Kreml Martin Nejedlý.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) má před sebou schůzku s prezidentem a jeho experty o bezpečnosti. „Pokud by se expertního jednání u prezidenta účastnili lidé bez patřičných bezpečnostních oprávnění, tedy prověrek, jednalo by se v zásadě o zdvořilostní návštěvu,“ odpovídá však už nyní ministr na otázku, co by dělal, kdyby se schůzky zúčastnil prezidentův poradce Martin Nejedlý.

Dlouholetý Zemanův spolupracovník je přitom členem prezidentova expertního týmu a zúčastnil se i schůzky o diplomacii o minulém víkendu, kde se řešily také otázky kolem Ukrajiny. „Pan Nejedlý chodí na všechna jednání,“ prozradila další členka týmu Marie Benešová, že ani chybějící bezpečnostní prověrka Nejedlému v účasti na prezidentských poradách nebrání.

Pro ministra Rakušana by však účast někoho bez prověrky byla problém. Pro Seznam Zprávy dodal, že v takovém případě by se bezpečnostní témata nemohla projednávat. „Otázka je, zda by za takových okolností měla podobná schůzka smysl,“ uzavřel Rakušan.

Už únoru přitom vyzval prezidenta, aby s Nejedlým ukončil spolupráci. „Pokud tento člověk má bezprostřední vliv na pana prezidenta a jeho názory, a vůbec fungování prezidentské kanceláře, tak to v pořádku není,“ řekl tehdy v České televizi.

„Můj názor na přítomnost pana Nejedlého v nejužším týmu prezidenta se nijak nezměnil,“ uvedl pro Seznam Zprávy Rakušan i po třech měsících.

Externista s vazbami na Kreml

Na zmíněné lánské schůzce se minulou sobotu řešilo v souvislosti s válkou na Ukrajině také třeba téma energetické bezpečnosti. Martin Nejedlý je přitom řadou politiků vnímán kvůli úzkým kontaktům v Rusku a v Kremlu jako bezpečnostní riziko.

I bez prověrky a bez toho, aby byl řádným zaměstnancem Hradu, jezdil jako externista v minulých letech s Milošem Zemanem do Ruska i na schůzky s prezidentem Vladimirem Putinem. Jeho podobiznu míval i na krytu svého mobilního telefonu.

Předloni na podzim pak sám v Moskvě jednal s poradcem Putina Jurijem Ušakovem a podle informací týdeníku Respekt se dokonce v roce 2017 účastnil oslavy sedmdesátin tohoto v Kremlu vlivného muže.

Martin Nejedlý Seznam Zprávám tuto středu řekl, že se necítí být bezpečnostním rizikem. „To samozřejmě odmítám,“ uvedl a dodal, že o odchodu z funkce poradce prezidenta neuvažuje, protože si to nepřeje Miloš Zeman. „To je právo pana prezidenta. Řekněte mi, prosím, jak mám já zareagovat? Budete šťastní v tom, že odejde Nejedlý? Vyřeší se něco?“

Opatrná vyjádření

Na rozdíl od ministra Rakušana jsou politici z vládní koalice v odpovědích na otázky kolem hradního externisty, který ještě donedávna disponoval i diplomatickým pasem, opatrnější.

Předseda vlády Petr Fiala (ODS) se odpovědi na otázku Seznam Zpráv, zda vnímá účast Nejedlého na jednáních jako bezpečnostní riziko, vyhnul. V reakci, kterou redakci poskytl jeho mluvčí, se píše, že premiér nemůže ovlivnit, koho si prezident na jednání přivede. „Pravomocí výběru spolupracovníka prezidenta republiky premiér nedisponuje, rozhodně ale ví, co a s kým může, nemůže, případně chce nebo nechce řešit,“ napsal mluvčí vlády Václav Smolka.

Další z členů koaliční vlády, předseda lidovců Marian Jurečka komentoval situaci, která nastala minulý týden v Lánech takto: „Bohužel pan premiér nemá vliv na to, koho si pan prezident na jednání pozve. Nicméně chápu veřejnou debatu na toto téma, bude určitě ještě předmětem našich koaličních debat.“

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová se domnívá, že účast Martina Nejedlého na expertních poradách není natolik důležité téma, aby o něm koalice jednala. „Já osobně bych se však jednání s panem Nejedlým neúčastnila,“ dodala však na druhou stranu předsedkyně Poslanecké sněmovny.

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti), který na zmíněnou schůzku expertů o diplomacii vůbec pozván nebyl, pak prostřednictvím své mluvčí Lenky Do vzkázal, že už podle jeho „dřívějších vyjádření je zřejmé, jaký má ministr na spolupracovníky prezidenta názor“.

„Pan ministr nebyl součástí této schůzky, na českou zahraniční politiku to ale nemá dopad, jelikož zahraniční politiku České republiky tvoří vláda, nikoli prezident,“ připomněla pak ministrův postoj mluvčí.

Tým se rozpadá

Zda budou schůzky prezidentova expertního týmu vůbec dál pokračovat, je však otázkou. Seznam Zprávy tento týden informovaly, že pět z deseti členů oznámilo, že v Zemanově skupině končí.

Jedním z odcházejících členů týmu je i prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák. Podle něj už tato práce nemá smysl. „Válka všechno změnila a z hlediska postojů pana prezidenta a některých členů ve vztahu k Rusku se nebudu už zúčastňovat,“ uvedl pro Seznam Zprávy Jaroslav Hanák.

„Myslím si, že je jasné, jaké kdo měl postoje k Rusku, k Putinovi a přes noc se asi postoj nezmění,“ dodal. K účasti prezidentova poradce Nejedlého při jednáních uvedl, že Zemanův spolupracovník „má svoje životní postoje“. „Samozřejmě se velice angažoval ve vztahu k Rusku. Víc se mi to nechce ani komentovat,“ uzavřel Hanák.

Co bude dál se schůzkami expertů, se redakce zeptala u mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka. Na otázky zaslané e-mailem však neodpověděl.

Reklama

Doporučované