Hlavní obsah

Šéf České pošty měl skončit. Teď zvažuje, že se zúčastní výběrového řízení

Foto: Seznam Zprávy

Generální ředitel České pošty Roman Knap.

Reklama

Roman Knap měl na konci září opustit post generálního ředitele České pošty. Zatím ale ve funkci zůstává. A Seznam Zprávám řekl, že se možná zúčastní výběrového řízení, které ministerstvo vypíše v pondělí.

Článek

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) se dohodl s generálním ředitelem České pošty Romanem Knapem, že bude ve funkci pokračovat, dokud nebude ukončeno výběrové řízení.

Chce zabránit tomu, aby ve vedení České pošty bylo bezvládí.

„Nakonec jsme se rozhodli nevypisovat výběrové řízení v létě, protože nám všichni odborníci říkali, že vypsat ho v čase dovolených by byl nesmysl. Proto tedy vypíšeme transparentní výběrové řízení v pondělí,“ vysvětlil Rakušan, proč byl zvolen termín 3. října.

Sám Roman Knap v rozhovoru pro Seznam Zprávy řekl, že namísto odchodu zvažuje, že se do výběrového řízení přihlásí. „Nezvažuji, že bych zamkl kancelář. Když jsme se o tom bavili s panem ministrem Rakušanem, tak jsem mu řekl, že zvážím, jestli se výběrového řízení zúčastním, nebo ne,“ uvedl.

Na konci září jste měl skončit ve funkci, Ministerstvo vnitra ale oznámilo, že nakonec zůstáváte. Jak to vnímáte?

Za mě se nic nemění. Byla dohoda, že budu pracovat do doby, než někomu předám nástupnictví nebo agendu, takže i v průběhu léta jsme pracovali a nebylo to o tom, že sundáváme nohu z plynu. Děláme to pro Českou poštu a tato dohoda byla a platí i nadále.

Dokdy tedy Českou poštu povedete? Je nějaký termín?

Termín není. Bude záležet na tom, kdy bude přesně vybrán nový nástupce a kdy bude moci nastoupit. Je to stejné jako předtím ve smyslu toho, že když nastoupí a bude vybrán nový generální ředitel, tak podle toho budeme vědět.

Ministerstvo vnitra vypsalo tendr na nového šéfa České pošty

Ministerstvo vnitra vypsalo v říjnu výběrové řízení na generálního ředitele České pošty. Vítěz tendru bude podnik řídit od příštího roku.

A vy po výběrovém řízení skončíte, anebo uvažujete, že se do něj přihlásíte?

Výběrové řízení proběhne už z toho důvodu, že je to velmi důležitá exponovaná funkce pro významný státní podnik. Tudíž je dobré mít jistotu, že v jeho vedení jsou ti nejlepší kandidáti.

To, že se výběrové řízení vypíše, platilo od začátku a na tom se nic nemění. Já to takto respektuju. To, jestli se zúčastním, musím ještě zvážit. Myšlenky jdou různými směry, je tam hromada pro a proti, ale uvidíme, jak budou nastaveny podmínky výběrového řízení, jaké budou požadavky, jaká budou očekávání.

Takže to není tak, že po výběrovém řízení zamknete kancelář a odejdete, ale uvažujete, že byste chtěl ve vedení pošty zůstat?

Nezvažuji, že bych zamkl kancelář. Když jsme se o tom bavili s panem ministrem Rakušanem, řekl jsem mu, že zvážím, jestli se výběrového řízení zúčastním, nebo ne. Podle toho, jaké budou nastavené podmínky a očekávání od nového manažera, protože ono to samozřejmě s sebou nese i nějakou další odpovědnost a není dobré dělat nějaké ukvapené závěry. Takže si počkám, až tuhle informaci budu mít.

Jaké jsou vaše vztahy s panem ministrem? Když si vzpomenu na červen, bylo to velmi turbulentní období. Skončil ministr školství Petr Gazdík (STAN), vy jste byl kritizován za schůzku s podnikatelem Michalem Redlem.

Vnímám to tak, že v tomto exponovaném období to nebylo lehké pro nikoho ze zúčastněných, koho jste jmenoval, a zejména pro pana ministra. Na druhou stranu jsme oba profesionálové.

Řekli jsme si, že naše další témata, která spolu diskutujeme, jsou už čistě pracovní. Toho se držíme a takto to funguje a nemohu si na nic stěžovat. Opravdu diskutujeme konstruktivně věci, které jsou potřeba. Děláme to pro Českou poštu a už se nad ničím nepozastavujeme ani se k ničemu nevracíme.

Stojíte si za tím, že jste nepochybil, když jste se sešel s Michalem Redlem?

Stojím si za tím. Nikdo se k tomu už ani nevrací a i ten příběh z mého pohledu nějak nepokračuje, takže už ani nemám potřebu se k tomu vracet. Tenkrát se řeklo, že toto téma mezi námi skončilo a dál už řešíme jenom pracovní věci. Tato dohoda platí a je plně respektována.

Respektuji, že bude výběrové řízení, že pracuji pro poštu. Myslím si, že v průběhu léta jsem panu ministrovi ukázal, že pro poštu jsme udělali spoustu dobrých věcí. Mluvím teď o dokončené notifikaci získání poštovní licence, započetí nového notifikačního období, představení té transformace, kterou jsme představovali s panem ministrem společně z toho formátu K5, tedy koaliční rady.

Opravdu jsme řešili věcná témata, práce na poště se nezastavily a není důvod dělat teď nějaké rychlé závěry. Spolupráce funguje naprosto v pořádku.

Roman Knap, generální ředitel České pošty

– Manažer, vystudoval podnikovou ekonomiku na VŠE.

– Pracoval ve společnosti Oracle a KPMG Consulting, od roku 2008 působil v softwarové firmě SAP, sedm let byl jejím generálním ředitelem.

– Od června 2018 je generálním ředitelem České pošty, jedné z největších státních firem v Česku.

Reklama

Doporučované