Hlavní obsah

A co nezdražuje? reagují lidé odevzdaně, že i cena jízdenek vzroste

Foto: Radek Cihla, Seznam Zprávy

Zdražení jízdného začne platit s novým jízdním řádem 11. prosince.

Reklama

Na výrazně vyšší ceny benzinu a nafty už si Češi zvykli. Teď se prodraží jízda i těm, kdo cestují vlakem. České dráhy zvýší jízdné v průměru o 15 procent. Na názory cestujících jsme se ptali na pražském nádraží.

Článek

„Chápu sice, jak na tom dráhy jsou, ale nelíbí se mi to. Jezdit vlakem je pořád lepší než auty, i vzhledem k životnímu prostředí, tak doufám, že lidi nepřesednou ve velkém do aut,“ říká paní Alena, zatímco čeká na smíchovském nádraží v Praze na vlak směr Beroun.

Osobně se ale v cestách omezit nemusí. „Jako důchodkyně mám naštěstí snížené jízdné,“ pochvaluje si.

Její obavy vyvrací Jan, který podle svých slov dojíždí vlakem do práce denně. K vyšším cenám přistupuje pragmaticky. „Nic s tím neuděláme. Já budu jezdit každý den i dál, i když to bude o trochu dražší,“ říká.

To potvrzuje i čtyřicátník Pavel. „Tohle já mám vyřešené, protože mám celoroční jízdenku. Ale vzhledem k tomu, že stoupají ceny prakticky všeho, je podle mě logické, že i dráhy musí zdražit. Já budu i dál často jezdit vlakem, jsem s tím spokojený,“ popsal Seznam Zprávám při čekání na vlak.

Ani celoroční jízdenka se zdražení nevyhne. Ze současných 19 999 Kč zdraží celkem o dva tisíce. Ceny dalších síťových jízdenek se budou zvyšovat od 10 Kč u regionální až do 200 Kč u celostátní jízdenky.

Anketa

Jak se dostáváte do práce?
Pěšky
15,8 %
MHD
38,5 %
Vlakem
11,3 %
Autem
34,4 %
Celkem hlasovalo 710 čtenářů.

Obavy ze zvýšené ceny jízdného tak zaznívají spíše ze strany starších cestujících. „Třeba pro studenty to může být nepříjemné, ale já jako důchodkyně využívám slevu, takže se mě zdražení tolik nedotkne,“ říká osmdesátiletá paní Čermáková.

Opodál čekající třicátník Radim dodává: „S rostoucími cenami energií to chápu. Ale může to mít dopad na lidi, co dojíždějí denně do práce, zvlášť pro ty s nižšími příjmy. Já jezdím jen asi jednou za čtrnáct dní, tak mi to tolik nevadí.“

„Nám je to jedno, tak často vlakem nejezdíme. Když, tak jenom na výlety. Zdražení holt odpovídá dnešní době a 15 procent ještě není tak hrozných. Zvlášť oproti zahraničí jsou u nás vlaky pořád levné,“ shodují se tři mladíci, mířící ze Smíchova s krosnami na vandr.

Zdraží i Jízdenka na léto či poplatek za psa

Jednorázové jízdenky zdraží takto: na vzdálenost 10 kilometrů o čtyři koruny na 31 korun, lístek na 45 kilometrů o 12 korun na 92 korun a cesta vlakem dlouhá 100 kilometrů podraží o 25 korun na 188 korun. U některých speciálních jízdenek nebo poplatků bude ale zdražení výraznější.

Podle českých drah zdraží také Jízdenka na léto. Ta týdenní bude stát 1 390 Kč (původní cena byla 890 Kč) a čtrnáctidenní 1 990 Kč (původně 1 290 Kč).

Jde o největší zdražení na železnici za poslední roky. Změní se také další poplatky za přepravu. Za psy se bude platit 30 Kč ve vzdálenosti do 150 km nebo 50 Kč za delší cestu. Za jízdní kolo to bude 40, respektive 60 Kč. Nový ceník začne platit 11. prosince.

Reklama

Doporučované