Hlavní obsah

Válek chce zvýhodnit zodpovědné pacienty

Foto: Vláda ČR

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek podporuje bonusy na zdravotním pojištění, odmítl naopak trestání nezodpovědných.

Reklama

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek podporuje zavedení bonusu na zdravotním pojištění pro lidi, kteří využívají screeningové programy a nezanedbávají prevenci.

Článek

Za účast na screeningových programech a dodržování preventivních prohlídek by mohli Češi být zvýhodnění na zdravotním pojištění. Podporu této myšlence vyslovil místopředseda vlády a ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) v nedělním diskuzním pořadu stanice CNN Prima News.

„Chci, abychom ještě více vstoupili do podpory občanů k účasti na screeningových vyšetřeních. A co jim za to nabídnout?“ zmínil v diskuzi ministr Válek s řečnickou otázkou. Podle něj lze uvažovat například o bezplatných lázeňských pobytech nebo dalších benefitech.

Otevřeně ale zmínil i bonus na zdravotním pojištění. „Bonus je poděkování státu občanovi, který šetří státu obrovské peníze tím, že se účastní screeningových programů a prevence,“ řekl ministr zdravotnictví.

Seznam Zprávy už informovaly o tom, že resort zdravotnictví má data o tom, že větší zapojení lidí v prevenci zachraňuje životy, ale také miliardy ve státním rozpočtu.

„Pokud bychom zvýšili třeba o 15 procent vstup občanů do preventivních programů, tak finální úspora může být v desítkách miliard korun,“ řekl Válek před pár dny při semináři Národního screeningového centra. Celkově by tak správná prevence nemocí mohla každý rok ušetřit podle ministra až 100 miliard korun.

Bonus by se mohl vyhnout téměř polovině populace

Na semináři také ministr uvedl, že na preventivní vyšetření, která odhalují například rakovinová onemocnění, asi 45 procent populace nechodí.

O cestě, že by se naopak trestalo nezodpovědné chování, přitom podle Ekonomického deníku mluvil na kulatém stole poradce ministra financí Martin Šamaj. Server uvedl, že na Ministerstvu vnitra vzniká návrh o změně sazby zdravotního pojištění pro občany, kteří se chovají nevhodně vůči svému zdraví. Takovým lidem by se mělo následný rok zvýšit zdravotní pojištění o jeden procentní bod.

Na jaká vyšetření mám nárok?

Nejjednodušší cestou je informovat se u svého praktického lékaře nebo zdravotní pojišťovny. Individuálně si lidé potřebná vyšetření mohou dle svého věku zjistit třeba i pomocí online kalkulačky.

Například odhalit včas rakovinu prsu mohou hrazená vyšetření žen nad 45 let jednou za dva roky s pomocí přístroje mamografu, u obou pohlaví nad 50 let je možné předcházet rakovině tlustého střeva a konečníku vyšetřením kolonoskopií jednou za deset let.

Proti tomu se ovšem ministr zdravotnictví ostře ohradil. „Jsem si jistý, že malusy u pojištění se projednávat nebudou, protože je to slepá cesta,“ uvedl ministr.

Zároveň ovšem ministr dodal, že ani návrh ohledně zvýhodnění na zdravotním pojištění není na programu jednání vlády. Vlastimil Válek také zdůraznil, že podpora prevence je přímo v programovém prohlášení vlády.

„Prevence je nejefektivnější přístup, jak předcházet nemocem, zvyšovat kvalitu života a podporovat zdraví našich občanů. Právě podpora této doposud zanedbávané oblasti má za cíl posunout kvalitu zdraví českých seniorů na stejnou úroveň, jaká je ve vyspělých státech Evropské unie,“ stojí hned v úvodu vládního prohlášení v části věnované zdravotnictví.

Reklama

Doporučované