Hlavní obsah

Část diabetiků si připlatí za inzulin

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Pacienti trpící cukrovkou si místy připlatí za přípravky obsahující inzulin. Státní ústav pro kontrolu léčiv totiž rozhodl o snížení částky, kterou doposud musely doplácet pojišťovny.

Článek

Úhrady ze strany pojišťoven na přípravky obsahující inzulin se snížily. Místy se rozdíl v cenách rozhodly kompenzovat lékárny, jinde si pacienti připlatí i několik set korun.

O změně rozhodl Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL), platná je od prvního listopadu. Rozhodnutí se týká 12 léčivých přípravků a vztahuje se na všechny pacienty splňující podmínky úhrady dlouhodobě působících inzulinů, včetně dětí. Na důvody jsme se lékového ústavu ptali, Seznam Zprávám ale zatím neodpověděl.

Konečná cena léků ale závisí na více faktorech, zdražení se tedy nemusí projevit všude.

Doplatek je daný rozdílem mezi cenou léčivého přípravku a úhradou. V Česku je cena léčiv regulována shora v podobě maximální ceny, která nemůže být překročena. „Skutečná tržní cena ale může být v terénu i nižší, a tím se snižuje potenciální doplatek,“ vysvětluje tisková mluvčí České průmyslové zdravotní pojišťovny Elenka Mazurová.

„Česká průmyslová zdravotní pojišťovna hradí svým klientům léčivé přípravky do výše úhrady, která je státem regulovaná ze strany SÚKL,“ dodává.

Název přípravkuDoplněk názvu
ABASAGLAR100U/ML INJ SOL 10X3ML
ABASAGLAR100U/ML INJ SOL PEP 10X(2X5)X3ML I
ABASAGLAR100U/ML INJ SOL PEP 5X3ML II
LANTUS100U/ML INJ SOL 5X3ML
LANTUS SOLOSTAR100U/ML INJ SOL 5X3ML
LEVEMIR FLEXPEN100U/ML INJ SOL 5X3ML
LEVEMIR PENFILL 100U/ML INJ SOL 5X3ML
SEMGLEE100U/ML INJ SOL PEP 5X3ML
TOUJEO300U/ML INJ SOL 3X1,5ML SOLOSTAR
TOUJEO300U/ML INJ SOL 3X3ML DOUBLESTAR
TRESIBA100U/ML INJ SOL 5X3ML
TRESIBA200U/ML INJ SOL 3X3ML
Zdroj: Státní ústav pro kontrolu léčiv

Doplácení se ale nedotkne těch, kteří mají vážnější potíže. „Analoga inzulinu s dlouhodobým účinkem jsou hrazena pacientům s cukrovkou 1. i 2. typu tehdy, jestliže stávající léčbou není dosaženo cílových hodnot kompenzace. Nebo jestliže pacient léčený humánními inzuliny má opakovaně těžké hypoglykemie (nízká hladina krevního cukru, pozn. red.),“ doplňuje vedoucí lékárník Nemocničních lékáren FN Motol Petr Horák.

Místy přispívají lékárny

V Česku není systém pevné výše doplatků na léčiva, jsou jen stanovena pravidla cenotvorby, která pro ně stanovují strop. Je proto obvyklé, že lékárny, které se pohybují v konkurenčním prostředí, mají doplatky různé.

„Z mé pozice nemohu říci, kolik pacienti nebo jejich rodiče ročně doplácí, protože neznám cenové hladiny v jednotlivých lékárnách a regionech. Výše doplatku a ročních nákladů pak samozřejmě také závisí na zvoleném režimu léčby, dávkách a tak dále,“ podotýká Horák.

Je tedy možné, že v některých lékárnách nebudou pacienti doplácet maximální částku, protože si lékárna či řetězec lékáren mohou dovolit doplatek o něco snížit.

To potvrzuje i tisková mluvčí Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra České republiky Jana Schillerová. „Doplatek je započítáván do takzvaného zákonného ochranného limitu. Stává se ale, že například některá lékárna požaduje po klientovi nižší doplatek nebo dokonce žádný. To už je v gesci jednotlivých lékáren,“ konstatuje.

Vzápětí uvádí také příklad: „Podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv je u léku Levemir orientační doplatek maximálně 516,61 koruny,“ říká. Orientační doplatek je nejvyšší možná částka, kterou pacient hradí.

Určité výkyvy v cenách obvykle u léčiv nastávají, pokud dojde ke snížení úhrady některého přípravku a výrobce z časových důvodů nestihne zareagovat snížením takzvané ceny původce. Z té se konečná cena v lékárně vypočítává.

„Nebo pokud výrobce nekompenzuje stávající zásoby, které v lékárnách zůstávají za vyšší ceny. Pak, bohužel, často dochází k dočasnému navýšení doplatků,“ vysvětluje Horák.

Třeba řetězec lékáren Dr. Max se rozhodl pacientům na léčbu přispívat a u naprosté většiny léků rozdíl vyrovnávat. To platí nejen pro děti, ale i pro dospělé.

„Diabetici jsou pro nás celkem důležitá cílová skupina, rádi jim poskytujeme nějaký benefit. Je to natolik klíčová skupina, že pro ně máme dokonce speciální klub,“ říká tiskový mluvčí řetězce Michal Petrov.

Ve většině případů proto pacienti v jejich lékárnách nedoplácí nic. „Diabetici jsou výjimečně početnou skupinou pacientů, do jejichž života vstupuje onemocnění jako faktor významně omezující komfort. Proto se na ně lékárenská síť zaměřuje prioritně a nabízí drtivou většinu inzulinů bez doplatku,“ komentuje Petrov.

K uplatnění slevy stačí vlastnit klientskou kartu. „Průměrně ušetříme ročně držiteli karty asi 600 korun, přímo pro diabetiky to ale vyčíslené nemáme,“ uzavírá Petrov.

Diabetem přitom trpí v Česku přes milion lidí a nových případů rychle přibývá. Podle lékařů to nabralo charakter celosvětové epidemie. Za nemocí stojí genetické faktory i aspekty životního stylu.

Reklama

Doporučované