Hlavní obsah

Češi zadržení v Albánii zůstávají v zemi. Čekají na vrácení techniky

Foto: Profimedia.cz

Zadržení Češi se věnovali takzvanému urbexingu – jde o průzkum a dokumentaci opouštěných budov (Ilustrační snímek).

Reklama

Češi, kteří byli o víkendu zadržení v Albánii, stále neopustili zemi. Tamní úřady jim ještě nevrátily mobilní telefony a další techniku, kterou zkoumá protiteroristické oddělení.

Článek

Dvojice, se kterou je redakce Seznam Zpráv v kontaktu, popsala, že fakticky nemohou zemi opustit. Problém jim způsobují zejména zabavené mobilní telefony. Na přístroje mají například navázané internetové bankovnictví a dostávají se do prodlení s platbami.

„Manželka nemá ani českou SIM kartu, takže se s ní nemohou spojit zákaznice,“ vysvětluje další důvod Thomas Morgan s dovětkem, že jeho žena se živí jako kadeřnice.

Ministerstvo zahraničních věcí má informace, že albánští policisté zadrženou techniku poslali na protiteroristické oddělení a došetřování nedělního incidentu berou skutečně vážně.

„Českým občanům jsme nabídli součinnost, že jakmile už nebude albánská policie zadrženou techniku potřebovat, tak ji převezmeme a předáme ji,“ říká Mariana Wernerová, zástupkyně mluvčí Ministerstva zahraničních věcí.

Nelze zasahovat do vyšetřování

Podle mluvčí musí Češi počkat, až vyšetřování skončí a zástupci České republiky do něj nemohou nijak zasahovat. „Bohužel nemůžeme ani predikovat, jak dlouho vyšetřování bude trvat,“ podotýká Wernerová.

Obecně pak v podobných případech doporučuje kontaktovat českou ambasádu, která má mimo jiné v popisu práce pomáhat Čechům, kteří jsou v nouzi – například tím, že zajišťuje tlumočníky nebo zprostředkovává kontakty s místními orgány či policií.

Co se v Albánii přihodilo? Přečtěte si rozhovor se zadrženým

Po svém pondělním propuštění Thomas Morgan v rozhovoru Seznam Zprávám vylíčil, co se mělo v neděli odehrát a jak byl se ženou zadržený:

„Jestli nám to do pondělí nepředají, tak pojedeme domů a budeme to řešit z Česka,“ plánuje Thomas Morgan a dodává, že jinak k nim tamní policisté přistupují korektně.

Čtveřice Čechů byla zadržena v neděli, když se pohybovali po areálu zbrojovky ve městě Poliçan. Thomas Morgan později Seznam Zprávám vysvětlil, že jejich koníčkem je takzvaný „urbexing“ – jde o průzkum a případné dokumentování opuštěných budova a objektů. Den před zadržením české čtveřice Albánci zadrželi při podobné činnost – pořizování fotografií – dva ruské občany a jednoho Ukrajince, kteří jsou v podezření ze špionáže.

Reklama

Doporučované