Hlavní obsah

„Hledá se Ferdinand Vaněk.“ Demonstranti se nachytali na vtip s Havlem

Foto: Profimedia.cz

Pořadatel protivládní demonstrace Ladislav Vrabel.

Reklama

Mladý učitel si vystřelil z pořadatelů páteční protivládní demonstrace v Praze. Nechal je hledat Ferdinanda Vaňka, pseudonym prezidenta Václava Havla.

Článek

Pokud někdo sledoval přenos páteční demonstrace na Václavském náměstí, mohl mezi protivládními a proruskými projevy zachytit překvapivé jméno.

„Pan Vaněk Ferdinand by se měl dostavit ke koni, čeká tam na něj jeho vnuk,“ hlásal z pódia organizátor protivládní demonstrace Ladislav Vrabel.

Žádný senior Vaněk se ve skutečnosti neztratil – jde totiž o autobiografickou postavu ze hry Audience dramatika a pozdějšího prezidenta Václava Havla.

Havlovi přátelé si takto už v roce 1989 vystřelili z tehdejšího komunistického vedení, kdy Havlovi popřáli přímo ve stranickém Rudém právu. U fotografie Havla tehdy bylo uvedeno, že „5. října 1989 oslavil narozeniny Ferdinand Vaněk z Malého Hrádku.“

Zatímco nikdo na pódiu se nad tím nepozastavil, krátké video s pátráním po Ferdinandu Vaňkovi se okamžitě začalo šířit po sociálních sítích a bavit stovky lidí.

Za vtípkem stojí učitel Marko Vukadinović, který si na starý inzerát vzpomněl, když sledoval první demonstraci na Václavském náměstí.

„Vyhlašovali tam, že se někdo ztratil. No a maje v paměti ten geniální inzerát z Rudého práva jsem si říkal, že by se to dalo propojit,“ řekl Seznam Zprávám.

Při další demonstraci proto vyrazil za jedním z pořadatelů, kterému řekl, že se mu ztratil děda. Předtím se vyfotil se starším pánem a poskytl potřebné údaje: Vaněk Ferdinand, sraz pod koněm.

„Mně přišlo, že to musejí znát. Ale očividně ne. Jsem rád, že to jméno zaznělo a že to tolika lidem zlepšilo den,“ řekl Vukadinović. Zájem, který to na sociálních sítích vzbudilo, prý nečekal. „Chtěl jsem pouze otestovat, jestli to projde,“ vysvětlil svou motivaci.

Prý si i pod koněm počkal, jestli Ferdinand Vaněk nepřijde. „Neobjevil se, bohužel,“ posteskl si.

Reklama

Doporučované