Hlavní obsah

Hořkosladký výsledek, reagují Piráti na vyjednané peníze pro rodiče

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Piráti

Piráti se vzpamatovávají z výsledku jednání ohledně navýšení rodičovského příspěvku. Neprošel ani relativně levný kompromisní návrh, zmiňuje Olga Richterová.

Reklama

Vláda sice schválila navýšení rodičovského příspěvku o 50 tisíc korun, ovšem jen dětem narozeným od příštího roku. Piráti, nejmenší strana koalice, vnímají představenou podobu bolestně.

Článek

Slib, že se rodičovský příspěvek navýší, lze po středečním jednání vlády brát za splněný. Představitelé Pirátské strany ale nejsou s výsledkem spokojeni a netají se tím.

„Chtěli jsme mít alespoň o něco postupnější náběh, proto jsme navrhovali jiné řešení,“ komentuje výsledek Olga Richterová, pirátská místopředsedkyně Poslanecké sněmovny.

„Odpovědnost za finální podobu proto nese ODS a premiér Petr Fiala. Byla to jejich vůle udělat to takto,“ dodává politička, která o navýšení rodičovského příspěvku dlouhodobě usiluje.

Pro připomenutí: kabinet ve středu schválil, že se rodičovský příspěvek navýší o 50 tisíc na 350 tisíc korun, ovšem změna bude platná pro děti narozené od 1. ledna 2024. Navíc se maximální doba pobírání příspěvku zkrátila ze čtyř na tři roky.

Piráti přitom prosazovali jiný postup: příspěvek na děti narozené v roce 2022 by se zvýšil o deset tisíc, na ty letošní o 30 tisíc korun a o plných 50 tisíc pro děti narozené od příštího roku.

Místopředsedkyně Pirátů Hana Hajnová mluví o hořkosladké příchuti. „Je to určitě lepší než nic, je to určitě potřeba a je třeba říct, že i zde jsme sehráli důležitou roli, že těch 50 tisíc korun je. Na druhou stranu jsou tam další podmínky. Je to až pro děti od 1. ledna 2024, což mi nepřijde úplně fér,“ říká.

Pirátský radní v Praze 10 Michal Kočí, který se věnuje sociální problematice, mluví s nadsázkou o sklenici, která je z poloviny plná: tedy že výsledek lze brát pozitivně i negativně.

Neprošel ani levný kompromis

Další oslovení Piráti pak Seznam Zprávy odkázali zpět na Olgu Richterovou.

„Byla ještě možná kompromisní varianta, a sice aspoň navýšení o 30 tisíc pro děti narozené po 1. červenci 2023. I tu bychom si uměli představit. Pro nás byla podpora rodičů s malými dětmi podmínkou při vyjednávání balíčku – nové příjmy a úspory podporujeme s tím, že jako země nesmíme zapomenout na naši budoucnost,“ pokračuje Richterová.

Odkazuje přitom na propočty, kolik by jednotlivé varianty stály peněz. Z interního dokumentu vytvořeného pro jednání koalice totiž vyplývá, že pirátská varianta by byla oproti schválené podobně navýšení dražší v příštím a přespříštím roce, a to o téměř tři miliardy korun. Kompromisní varianta by rozpočty zatížila v následujících dvou letech jen o zhruba 240 milionů.

Pirátská politička zdůrazňuje problémy, které měla vyšší rodičovská alespoň částečně řešit: reálná hodnota příspěvku v posledních letech klesla o zhruba 100 tisíc korun. Domácnosti s dětmi se dostávají ve statistikách na nejhorší čísla v příjmech na hlavu a také se propadá porodnost.

Reklama

Doporučované