Hlavní obsah

Infekce pronikají mezi seniory. Nejméně 35 lidí už podlehlo chřipce

Foto: Profimedia.cz

V posledním týdnu se zvýšila nemocnost zejména mezi lidmi nad 65 let, nemoci ale řádí mezi všemi věkovými skupinami. Ilustrační foto.

Reklama

Českem nadále zmítá epidemie respiračních nemocí včetně chřipky. Nemocnost se dokonce během posledního týdne zvýšila o víc než 10 procent. Lékaři vyzývají, aby se lidé navzdory probíhající epidemii nechali očkovat.

Článek

Podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) se nemocnost akutními respiračními infekcemi včetně chřipky v prvním lednovém týdnu zvýšila, a to o 10,5 procenta. Případů je tak nyní v republice 1956 na 100 000 obyvatel.

Nárůstu si ústav všímá zejména mezi dospělými. V kategorii chřipkových onemocnění (ILI) se sice celková nemocnost nepatrně snížila (o 3,5 %), ale u dospělé populace stále eviduje vzestup, a to především u lidí starších 65 let.

Mezi seniory se nemocnost zvýšila o více než čtvrtinu (26,6 %). Ve věkové kategorii 25 až 64 let pak nárůst představuje téměř 20 procent (18,2 %).

„Data nemocnosti jsou ještě stále ovlivněna svátky, skutečná nemocnost tedy může být ještě vyšší, musíme počítat i s lidmi, kteří ke konci svátečního období nevyhledali lékaře a nedostali se tak do statistik,“ upřesnil vedoucí Oddělení infekčních nemocí Jan Kynčl.

Nejvyšší nemocnost akutními respiračními infekcemi je podle něj hlášena z jihovýchodní části České republiky, konkrétně z krajů Jihomoravského, Moravskoslezského, Pardubického, Olomouckého, Vysočiny, Jihočeského a Zlínského.

Hlášení akutních respiračních infekcí (ARI)

Relativní nemocnost na 100 000 obyvatel podle věku

Akutní respirační infekce0–5 let6–14 let15–24 let25–64 let65+Celkem
Česká republika458325212829129711281956
Změna (%)2,12,29,520,418,710,5
Komplikace (%)2,92,30,81,22,61,8

Hlášení chřipkových onemocnění (influenza-like illness, ILI)

Relativní nemocnost na 100 000 obyvatel

Chřipková onemocnění0–5 let6–14 let15–24 let25–64 let65 + letCelkem
Česká republika463,0267,0282,0169,0157,0223,0
Změna [%]-24,6-21,5-4,418,226,6-3,5

Zdroj: SZÚ, data k 9.1. 2023

Očkování má smysl

Z dat také vyplývá, že se v Česku od podzimu celkem 136 pacientů setkalo s klinicky závažným průběhem chřipky a potřebovali intenzivní péči. Nejméně 35 lidí chřipce podlehlo.

V Evropě v letošní sezoně cirkuluje především chřipka typu A, podíl chřipky typu B činí 6 %.

„Situace je velmi podobná v České republice, kde se uplatňuje také dominantně chřipka typu A. Vakcíny jsou pro letošní sezónu dobře na toto spektrum virů zacíleny a stále je možné se nechat očkovat i vzdor probíhající epidemii. Jen je třeba brát na zřetel, že ochranný účinek vakcíny nastupuje až zhruba za 14 dnů od aplikace,“ dodává Jan Kynčl.

Podobný postoj k očkování proti chřipce popsal minulý týden pro Seznam Zprávy i Petr Šonka, předseda Sdružení praktických lékařů.

„Určitě pořád stojí za to se očkovat a vakcíny stále jsou, očkovat se dá do konce února. Pokud je člověk zdravý a nepociťuje žádné příznaky virózy, tak se teď ještě naočkovat proti chřipce může. Upřímně doufám, že tahle chřipková epidemie bude poučením pro příští rok, protože mnoho pacientů už nevěřilo, že chřipka přijde, a myslím, že možnosti očkování opět nebyly využité naplno,“ řekl lékař.

Kdy shánět lékaře?

Podle předsedy Sdružení praktických lékařů záleží na tom, jaký jste pacient a v jakém jste celkovém zdravotním stavu. Pokud jste mladý zdravý člověk, který navíc ani nepotřebuje neschopenku, tak lékaře nutně kontaktovat nemusíte a je možné zůstat doma. A to za předpokladu, že dodržíte pravidla izolace od ostatních členů domácnosti, nebudete chodit na veřejnost a chorobu šířit. Nemocný tedy může zůstat doma v posteli, a pokud se jeho stav nebude během tří dnů zlepšovat, nebo se naopak zhoršuje, je namístě volat lékaře.

„Pokud jde ale o pacienta ve věku nad 60 let, který třeba má i chronické nemoci zejména dýchacího nebo oběhového aparátu, tak by lékaře měl kontaktovat hned na začátku nemoci, právě abychom vyloučili covid a posoudili, zda by neměl dostat antivirotika. Často nás musí kontaktovat i lidé, kteří by to zvládli sami, ale potřebují neschopenku,“ dodává Petr Šonka. Ideální je nechodit hned do ordinace, ale standardně se objednat, aby se lidé nehromadili v čekárnách se zdravými lidmi.

Doporučené respirátory

Kromě toho šéf praktiků připomněl, že by lidé nadále neměli podceňovat nošení respirátorů. Samozřejmostí by měly být, zejména má-li člověk jakékoliv příznaky nemoci a potřebuje se například přepravit k lékaři nebo setrvat v čekárně.

Nošení ochrany dýchacích cest doporučují i některé nemocnice. Mnohé zároveň kvůli epidemii už omezily návštěvy pacientů. Příkladem je třeba Fakultní nemocnice Brno. Tam platí zákaz návštěv už od 21. prosince. „Navštěvující osoba, rodič, jiný zákonný zástupce nesmí jevit známky respiračního onemocnění a bude mít nasazenou ochranu dýchacích cest,“ upozornila nemocnice.

Podle mluvčí Veroniky Plaché se nyní do nemocnice lidé s vážnějšími respiračními komplikacemi dostávají častěji, stav ale odpovídá situaci chřipkové epidemie.

„Co se týká dětských pacientů, tak jako největší dětské zařízení a lékařská služba první pomoci pro děti nejen v kraji, jsme evidovali přes Vánoce velký nápor. Důvod byl ale i ten, že pediatři měli přes svátky volno a tím pádem bylo na naší pohotovosti rušno. Od minulého týdne se zde situace zlepšuje,“ popsala pro Seznam Zprávy Veronika Plachá.

Obecně podle ní personál situaci zvládá, i tady však zaznamenávají výpadky léků, které poslední týdny trápí pacienty po celé republice. „Výpadky léků jsou. U některých jsou prodlevy jen pár dní, dlouhodobě ale chybí antibiotické, antipyretické sirupy a léky (proti horečce, pozn. red.),“ dodává.

Reklama

Doporučované