Hlavní obsah

Ignorovali zřízenou datovou schránku. „Exekuci zjistili, až jim obstavili účet.“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Pexels, Seznam Zprávy

Řada osob se nepřihlásila do povinně zřízené datové schránky a mohou z toho mít problémy. (ilustrační snímek)

Reklama

Úřady chápou zprávy poslané do datových schránek, kam se lidé nikdy nepřihlásili, jako doručené fikcí. Fyzické i právnické osoby se tak nemusí například dozvědět o soudech a skončit i v exekuci.

Článek

Stát do začátku listopadu registruje 469 tisíc nově zřízených datových schránek, kam se ale stále nikdo nepřihlásil.

Jde o souhrnný údaj, jak za podnikající fyzické osoby, kam se počítají i lidé s pozastavenou živností, tak i za právnické osoby včetně například spolků.

Řadě z nich stát datovou schránku zřídil automaticky v průběhu letošního roku, a to kvůli změna zákona, který to začal vyžadovat.

Přes 340 tisíc adresátů si navíc ani nevyzvedlo dopis s přístupovými údaji, jak vyplývá z dat, která si od Digitální informační agentury (DIA) vyžádala nezisková organizace Iuridicum Remedium zaměřující se na digitální svobodu.

„Počet držitelů datových schránek, kteří se do datové schránky nepřihlásili, se může zdát vysoký, ale byl do jisté míry očekávatelný,“ říká pro Seznam Zprávy mluvčí DIA Anna-Marie Lichtenbergová. „Avšak není konečný,“ dodává s tím, že celkově stát eviduje 3,52 milionu datových schránek.

Zatímco Lichtenbergová zmiňuje, že široká veřejnost byla o nově zřizovaných schránkách intenzitně informována a nelze tak předpokládat, že by lidé o povinnosti nevěděli, výkonný ředitel Iuridicum Remedium Jan Vobořil se domnívá, že část z nich si nespojí, že se datové schránky týkají přímo jich.

„Třeba u přerušené živnosti. Lidé úplně zapomněli na to, že mají přerušenou živnost, protože nepodnikají. Pro ně to podnikání skončilo, ale figurují v živnostenském rejstříku,“ upozorňuje advokát.

K čemu slouží datová schránka?

Bude to mít negativní dopady

Mluvčí DIA předpokládá, že počet schránek, do kterých se nikdo nepřihlásil, bude postupně klesat. „Tak jak budou postupně vznikat negativní dopady v souvislosti s nevyzvednutím doručených zpráv.“

Ještě na jaře přitom média informovala, že se do schránek nepřihlásilo 734 tisíc osob.

„Nepřihlášení do datové schránky neznamená, že schránka není zpřístupněna a je neaktivní. Datová schránka je dle podmínek zákona zpřístupněna i v případě, že se do ní držitel nepřihlásí, tedy 15. dnem od doručení přístupových údajů v případě neaktivity jejího držitele,“ vysvětluje Lichtenbergová, v čem můžou spočívat negativní dopady.

Navod jak si zřídit datovou schránku

Úřady i k těmto - uživateli nezprovozněným - schránkám přistupují jako ke všem ostatním a mohou na ně posílat zprávy.

„Je to stejný problém, jako když si nepřebíráte poštu,“ varuje Jan Vobořil, že výsledek může být zpráva doručená takzvaně fikcí a už v minulosti v poradně řešili případy lidí, kteří skončili v exekuci, aniž by o tom věděli.

„Pokud po vás někdo něco vymáhá, tak celý ten proces může proběhnout fikcí a v podstatě se o tom dozvíte až ve fázi exekuce. Přijde vám pozvání k soudu, kam nepřijdete, protože o něm nevíte. Přijde rozsudek, který si nepřevezmete, protože o něm nevíte a dozvíte se to, až když vám obstaví účet,“ popisuje výkonný ředitel.

Partner mezinárodní advokátní kanceláře Bird & Bird Ján Kuklinca, který se zaměřuje na informační technologie, zase připomíná, že problémy mohou nastat i v obchodně-právní rovině. „Může jít o věci, jako je výpověď z nájmu nebo uplatnění smluvní pokuty,“ vypočítává.

Navíc existují jen velmi specifické situace, kdy lze argumentovat tím, že osoby fakticky zprávy nečetly. „Existují právní možnosti a soudní rozhodnutí, které zohledňují okolnosti, kdy člověk objektivně neměl možnost se do schránky přihlásit - například byl po těžkém úrazu v nemocnici,“ zmiňuje Ján Kuklinca.

V praxi nejsou v bezpečí ani lidé s pozastavenou živností. Správně by jim na jejich datovou schránku měly chodit jen zprávy týkající se živnosti, reálně ovšem úřady podle Vobořila tyto role nedodržují.

„Když jsem měl advokátní datovku, tak mi tam chodila od úřadů různá psaní, která byla posílaná fyzické osobě. Je to prostě běžná zkušenost, že se nedodržuje role, kterou schránka má,“ říká Vobořil.

V takovém případě ovšem podle Kuklinci lze rozporovat doručení fikcí. „Pokud je živnost pozastavena a do schránky je doručena zpráva, která se živností nesouvisí, fikce doručení neplatí. V praktické rovině to stále vytváří problém, protože někdy trvá vyargumentovat, že zpráva neměla jít do této datové schránky. Právní důsledek by nicméně měl být takový, že k účinnému doručení nedošlo,“ zdůrazňuje.

Reklama

Doporučované