Hlavní obsah

Masarykova univerzita vybrala ombudsmanku. Má řešit i sexuální aféry

Foto: muni.cz

Masarykova univerzita se po několika sexuálních aférách dočká ombudsmanky. Ilustrační foto.

Reklama

Největší brněnská univerzita chce k 1. dubnu zřídit pozici veřejné ochránkyně práv. Dvanáctičlenná výběrová komise jednomyslně zvolila advokátku Evu Janovičovou, zjistily Seznam Zprávy. O novou pozici se původně ucházelo 13 lidí.

Článek

Rektor Masarykovy univerzity Martin Bareš se jmenováním nové ombudsmanky ještě čeká na vyjádření akademického senátu, který se sejde začátkem března.

„Závěry Akademického senátu vezme vyhlašovatel v potaz při rozhodování o výsledku výběrového řízení,“ píše se ve veřejných dokumentech univerzity. Bareš ale senátory požádal, aby na výběr kývli.

Pokud mu vyhoví, Janovičová se postu ujme k 1. dubnu. Funkční období jsou tři roky s možností prodloužení.

„Už před několika lety jsem navrhoval, aby i naše univerzita měla svoji ochránkyni práv. A to ideálně osobu, která přichází zevně instituce a nemá pevné osobní vazby s lidmi, jejichž případnými pochybeními by se měla zabývat. Mám radost, že je tomu univerzita nyní tak blízko,“ řekl Seznam Zprávám jeden z členů akademického senátu Oldřich Tristan Florian.

Děkan mezi uchazeči

Rektor vyhlásil výběrové řízení na veřejného ochránce práv loni v prosinci, koncem ledna ho ale přerušil poté, co Seznam Zprávy zveřejnily informace o údajném sexuálním obtěžování studentek Pedagogické fakulty.

Mezi uchazeči o post byl i končící děkan fakulty Jiří Němec. „Dne 6. února 2023 z výběrového řízení odstoupil kandidát docent Němec, dne 7. února 2023 bylo vyhlašovatelem rozhodnuto o pokračování výběrového řízení,“ píše se v předkládací zprávě.

Eva Janovičová

Advokátka Eva Janovičová je absolventkou Univerzity Palackého v Olomouci i brněnské Masarykovy univerzity. Zaměřuje se na obchodní, občanské i procesní právo, včetně sporů s vysokou hodnotou nebo mimosoudní řešení konfliktů.

Nevhodné chování

Pro připomenutí: šest studentek a absolventek Pedagogické fakulty loni v květnu upozornilo vedení školy na nevhodné chování tělocvikářů v hodinách i na výcvikových kurzech.

Škola učitele z Katedry tělesné výchovy a výchovy ke zdraví potrestala, nejdřív však neuvedla jak. Poté, co Seznam Zprávy na vše upozornily, univerzita případ znovu prověřila.

Fakultě i redakci se navíc po zveřejnění případu ozvaly další poškozené. Škola se pak začátkem února se dvěma vyučujícími dohodla na ukončení pracovního poměru, třetího stáhla z výuky.

Deník Právo napsal, že se údajným obtěžováním studentek na Pedagogické fakultě zabývá policie. Podle informací Seznam Zpráv policisté kontaktovali autorky původní stížnosti a některé z nich už vyslechli.

Mluvčí policie Pavel Šváb to nepotvrdil ani nevyvrátil. „Zjišťujeme informace, které jsou nutné pro další postup ve věci,“ řekl pouze.

Vše prověřuje i vedení univerzity. Rektor Bareš mimo jiné nařídil celouniverzitní kontrolu studentského hodnocení předmětů.

Právě s řešením případů, jako je ten z Pedagogické fakulty, má univerzitě nová pozice ombudsmanky pomoci.

Reklama

Doporučované