Hlavní obsah

Nadšení pomáhat Ukrajincům opadlo. Dobrovolníkům začne Praha platit

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Uprchlická vlna slábne, dobrovolníci jsou ale pořád potřeba. V hlavním městě se rozhodli, že lidem za pomáhání začnou platit.

Článek

Na mnoha místech v Česku začínají chybět dobrovolníci, kteří by pomáhali Ukrajincům. Výzvu k zapojení se do pomoci zveřejnila krajská asistenční centra v Praze, Brně a Ostravě, ale také další organizace, které se zabývají převážně integrací běženců.

V Praze se rozhodli řešit to penězi. „Dobrovolníky“ budou lákat na finanční odměnu. V dalších městech se o tomto kroku jedná.

„Pražští zastupitelé schválili neinvestiční dotaci ve výši 45 786 300 korun. Dobrovolníci obdrží náhradu v rozmezí 100 až 150 korun na hodinu dle vykonávané práce,“ uvedl tiskový mluvčí Magistrátu hlavního města Prahy Vít Hofman.

Peníze poputují na náklady spojené s dobrovolníky v asistenčním centru, v infokioscích na Hlavním nádraží a na Florenci, ale i na dalších místech, kde pomáhají. „Věřím, že se díky tomuto kroku podaří namotivovat i další, kteří by se chtěli do pomoci zapojit,“ řekl primátor hlavního města Prahy Zdeněk Hřib.

Výplatu příspěvků má na starosti Český červený kříž. „Dobrovolníci budou pracovat na běžnou dohodu o provedení práce. Uzavírání smluv začne v nejbližších dnech,“ uvedl předseda Oblastní výkonné rady Českého červeného kříže Prahy 1 Josef Šonka.

V metropoli chybí asi 200 lidí, situace je ale ještě zvladatelná. „V tuto chvíli to chod centra neohrožuje. Nicméně vždy se dobrovolníci hodí a mohou se hlásit na příslušné portály,“ sdělil tiskový mluvčí pražského Hasičského záchranného sboru Martin Kavka.

„Na Hlavním nádraží i v asistenčním centru se s klesajícím počtem dobrovolníků zvyšuje zátěž na zbylé dobrovolníky. Občas nám musí vypomáhat další zapojené složky,“ doplnil Šonka.

V pražských Vysočanech momentálně pomáhá okolo 85 dobrovolníků denně. Podle Šonky by jich ale ideálně mělo být alespoň o čtyři desítky více. Podobná situace je na Hlavním nádraží v Praze, kde denně dobrovolničí zhruba 55 lidí. Potřeba jich je ale čtyřikrát tolik. „Zájem na všech místech se poslední tři týdny rapidně snižuje,“ uvedl Šonka.

Největší poptávka je po tlumočnících, kteří mluví ukrajinsky a rusky, ale také po lidech, kteří by připravovali občerstvování. „Dále chybí dobrovolníci na poskytování informací ohledně systému sociální pomoci, případně medici na stánku první pomoci,“ dodal Šonka.

V asistenčních centrech v dalších městech se zatím o financích pro dobrovolníky nerozhodlo. „Například v Ostravě si všichni uvědomují, že lepit dobrovolníky nejde dlouhodobě. Kraj samozřejmě uvažuje o tom, že by uvolnil nějaké prostředky, kterými by ohodnotil jejich práci. Je to všechno v jednání, ale zatím konkrétní rysy neznáme,“ uvedl vedoucí dobrovolnictví organizace Adra Petr Adamus.

Dobrovolníky shánějí také do asistenčního centra v Brně. Hledají tam tlumočníky, pomocníky do dětských koutků i na stanoviště humanitární pomoci.

„Z pochopitelných důvodů první vlna nadšení opadá. Snažíme se oslovovat cíleně nejen veřejnost, ale i vytipované skupiny, které by se mohly zapojit. Pomoc je stále potřeba. Zájemci se mohou velmi jednoduše hlásit a přímo si vybrat ‚směnu‘ na www.pomahame.org,“ sdělila mluvčí Jihomoravského kraje Alena Knotková.

Prioritní je teď integrace

Podle Petra Adamuse už dobrovolníci nejsou tolik potřeba u prvotní pomoci v asistenčních centrech, ale především v druhé vlně zvládání uprchlické krize. Ta se týká hlavně integrace běženců. „Pro nás je teď prioritní vynaložit síly na shánění lidí do integračních aktivit,“ uvedl.

Nejvíce dobrovolníků podle něj chybí v Českých Budějovicích, Havířově, Liberci a Praze. Sekundární pomoc se týká například volnočasových aktivit pro děti, kurzů češtiny nebo vytváření svépomocných skupin pro uprchlíky.

I Adamus potvrzuje úbytek lidí, kteří nabízejí pomoc. „Tím, jak ta situace trvá dlouho, jsou mnozí opravdu unavení. A zájem se samozřejmě snižuje. Snažíme se motivovat kampaněmi, ale zaznamenáváme pokles,“ řekl.

Velké rozdíly v počtu dobrovolníků jsou podle daného regionu. „Na severu Moravy máme velká dobrovolnická centra, kde je možná trošku snazší je oslovit. V menších centrech, jako je Valašské Meziříčí nebo Břeclav, to je složitější,“ myslí si.

Za více než dva měsíce fungování krajských asistenčních center se do pomoci zapojilo okolo 1800 dobrovolníků po celém Česku. Aktuálně je v nich aktivních zhruba 600 lidí, kteří se střídají v různých směnách.

Zástupci neziskových organizací vyzývají potenciální zájemce, aby se obrátili na regionální dobrovolnická centra. Tam dostanou aktuální informace o tom, kolik lidí je potřeba a jak se mohou co nejrychleji zapojit do pomoci.

Reklama

Doporučované