Hlavní obsah

Nemůžete sehnat lékaře? Už žádné obvolávání, láká Válek na novou službu

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek spustil portál, přes který mohou lidé nahlašovat nedostupnou zdravotní péči.

Reklama

Stačí zadat, jakého lékaře sháníte, a do měsíce ho pro vás zajistíme, tvrdí ministr zdravotnictví o nové službě pro pojištěnce.

Článek

Nemůžete sehnat praktického lékaře, pediatra, zubaře nebo jiného odborného lékaře? Ministerstvo zdravotnictví tvrdí, že skrze speciální webovou stránku dokáže občanům s hledáním pomoct.

„Vyplní formulář a ministerstvo komunikuje se zdravotní pojišťovnou, aby mu sehnala do třiceti dnů jméno konkrétního lékaře, u kterého se může zaregistrovat,“ uvedl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) v pořadu Ptám se já na Seznam Zprávách.

Řeč je o elektronickém formuláři na adrese nedostupnapece.mzcr.cz. Lidé v něm vyberou, jakého lékaře shání, u které pojišťovny jsou zaregistrovaní a vyplní o sobě základní údaje a kontaktní informace. Pak už by se věci měly samy dát do pohybu.

Ministerstvo tak chce hrát roli aktivního prostředníka. Jak totiž ministr Válek připomněl, jsou to zdravotní pojišťovny, které mají ze zákona povinnost zajistit svým pojištěncům lékařskou péči, ale často jim pouze poskytnou seznam lékařů, které si musí sami obvolávat.

„Vytvoříme tlak na pojišťovnu, aby lékaře sehnala,“ vysvětlil Válek smysl nově propagovaného on-line formuláře.

Pojišťovny ale tvrdí, že samy tento úkol plní. „Pravidelně sledujeme situaci a ze zákona musíme svým pojištěncům zajistit časovou a místní dostupnost zdravotní péče. Jen od začátku roku se na nás s dotazy na dostupnost zdravotní péče obrátilo zhruba tři tisíce klientů,“ uvedla Jana Schillerová, mluvčí Zdravotní pojišťovny Ministerstva vnitra ČR.

Využívejte to, ušetří nám to čas, doporučuje lékařka

Dětská lékařka a předsedkyně sdružení pediatrů Ilona Hülleová formulář doporučuje využívat a zapojení ministerstva vítá.

„Mělo by se to víc využívat, než aby volali lidé na pojišťovnu, kde jim dají seznam doktorů a oni je pak obvolávali. Nám to bere strašně čas, vysvětlovat, že nemáme kapacitu je registrovat,“ říká lékařka.

Zároveň ale zmiňuje, že zatím sama neví, co po zadání údajů do formuláře lidé skutečně získají. „Zatím jsme ve fázi, kdy sdělujeme kolegům asi měsíc, aby na webové stránky lidi upozorňovali, protože jsme zahrnutí telefonáty,“ říká Ilona Hülleová mluvící za Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost České republiky.

Za rozumnou myšlenku to považuje i lékař Petr Šonka, předseda Sdružení praktických lékařů.

„Myšlenka je, že to někdo z ministerstva bude předávat zdravotní pojišťovně a bude chtít, aby zjednala nápravu. Myšlenka je určitě správná. Otázka je, jestli to bude ve všech odbornostech možné. Ale i zjištění, že nejsme schopni zajistit péči v tom a tom oboru, je zjištění, které má svou cenu. Je to zpětná vazba, s kterou je potřeba pracovat,“ říká předseda praktických lékařů.

Podle mluvčího Ministerstva zdravotnictví Ondřeje Jakoba fungují zatím žádosti přes formulář velmi dobře. „S využíváním tohoto postupu máme velmi dobré zkušenosti a prakticky se nestává, aby zdravotní pojišťovna v takovém případě poskytovatele zdravotních služeb nezajistila,“ reaguje.

Ondřej Jakob také ubezpečuje, že přes formulář lze žádat i o péči specialistů včetně zubních lékařů. „Nejvíce požadavků evidujeme na zajištění zdravotních služeb v oboru zubního lékařství a nejčastěji se požadavky týkají Moravskoslezského kraje,“ uvádí mluvčí Ministerstva zdravotnictví.

Reklama

Doporučované