Hlavní obsah

Česko muselo zničit třetinu nakoupených vakcín za téměř pět miliard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: SZ Michal Šula

O vakcíny v Česku nebyl takový zájem, jak se předpokládalo. Ilustrační foto.

Reklama

Přes dvanáct milionů dávek vakcín v hodnotě 4,7 miliardy korun musely zlikvidovat české úřady, protože očkovací látka měla prošlé datum spotřeby. S naddimenzovanými dodávkami covidových vakcín se potýkají i další unijní země.

Článek

Pro české pacienty je dostatek vakcín, aby se mohli naočkovat proti covidu-19. Nově mají k dispozici i nejmodernější očkovací látku proti subvariantě covidu s přezdívkou kraken.

Zájem o očkování je ovšem oproti zásobám už delší dobu podstatně nižší, a tak se vakcíny musí likvidovat.

Seznam Zprávy se proto dotázaly Ministerstva zdravotnictví na počet dávek, které nešlo využít kvůli prošlé expiraci.

Úřad poskytl informace za období od ledna 2021 do konce letošního června. Kolik se jich tedy muselo zničit?

„Celkem něco málo přes 12 milionů dávek očkovací látky proti onemocnění covid-19 v hodnotě 4,7 miliardy korun,“ uvádí mluvčí Ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob.

Vyjma darů se do Česka za stejné období dostalo celkem 35 milionů dávek, zničit se tak musela zhruba třetina. K tomu jsme třetím zemím darovali za tři roky dalších 3,5 milionu dávek v celkové hodnotě 883 milionů korun.

„Je to opravdu velké mrhání finančními prostředky. Stálo by to za analýzu příčin. Které jsou na úrovni EU a které jsou lokální,“ říká k tomu farmakoekonom Tomáš Doležal, který připomíná, že jde o více než procento všech výdajů českých zdravotních pojišťoven na zdravotní péči.

Něco jako pojistka

Smlouvy o dodávkách vakcín za členské státy EU totiž podepisovala Evropská komise. Podle nich tak Česku – stejně jako ostatním zemím – připadla předem daná část podílu z objednaného balíku.

Celkově se uzavřely smlouvy na dodávky až 4,2 miliardy dávek. Z dat k srpnu 2023 vyplývá, že proti covidu bylo alespoň jednou dávkou naočkováno zhruba 85 procent dospělé populace Evropské unie.

Od uzavření smluv se nicméně atmosféra zásadně proměnila. Zájem o očkování významně opadl. V Česku se od začátku roku do neděle 24. září vyočkovalo jen 40 684 dávek. Ačkoliv se v posledních dnech čísla vyhoupla na úroveň začátku roku, počty nesnesou meziroční srovnání. Loni se za stejnou dobu téměř deseti měsíců aplikovalo 2,5 milionu vakcín.

„Rozhodně nelze nikomu vyčítat, kolik vakcín se objednalo. Teď si procházíme s antibiotiky velmi podobným problémem. Tlak je obrovský, vycházíte ze znalosti aktuální situace, ale nedokážete vůbec odhadnout, jak to bude vypadat za rok,“ brání se náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček.

Kontrakty na dodávku vakcín se uzavíraly v době, kdy Evropané na očkování zoufale čekali. V Česku byl o něj takový zájem, že se ve frontě na očkování dokonce předbíhalo – některé veřejně známé osobnosti se k vakcíně dostaly, ačkoliv na ně ještě nepřišla řada. Na nejeden případ Seznam Zprávy upozornily.

„Obecně je vhodné dívat se na nákup vakcín proti pandemii jako na pojistku – tam se potom také nepohoršujeme, že jsme pojistku zaplatili, i když zpětně zjistíme, ze jsme ji nepotřebovali,“ říká expert na zdravotnické systémy a člen Národní ekonomické rady vlády Pavel Hroboň.

Lze to srovnat s aktuální situací kolem nedostatku penicilinu. Pacienti by byli ochotní si klidně i připlatit, léky ale zkrátka nebyly k dispozici.

„Radši budu pálit penicilin podobně jako vakcíny (na covid-19), než aby nějakému pacientovi chyběl,“ komentoval situaci na začátku září ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Pálí se po celé Evropě

U vakcín proti covidu se ale bavíme řádově o jiných částkách než u jednoho typu antibiotika.

„Bohužel nikdy nikdo nespočítal, kolik nás vlastně covid stál ve výdajích zdravotnického systému, ale troufám si tipnout, že tyto 4,7 miliardy mohou tvořit až deset procent všech výdajů na covid,“ doplňuje farmakoekonom Doležal.

S naddimenzovanými dodávkami covidových vakcín se potýkají i další unijní země. Očkovací látky se prostě objednalo daleko více, než bylo ve skutečnosti potřeba.

Německo zlikvidovalo za loňský rok a první čtvrtletí toho letošního minimálně 83 milionů dávek. Belgie se před prázdninami rozhodla, že najednou zlikviduje 3,5 milionu dávek – a to patří k zemím s nejvyšším zájmem o očkování. Bulharsko pak oznámilo, že letos zlikviduje 2,8 milionu vakcín. Loni se už zbavilo 2,3 milionu dávek.

Za českého předsednictví v Evropské unii se nicméně podařilo vyjednat dodatek ke smlouvám.

„Konkrétně došlo k rozložení dodávek na delší časové období, a to až do roku 2026, a snížení celkového objemu dodávek. Česká republika by v průměru měla ročně obdržet cca 700 tisíc dávek očkovací látky od společnosti Pfizer, což odpovídá zhruba počtu ročně aplikovaných dávek proti chřipce,“ dodává mluvčí Ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob.

Čeští pacienti by také měli mít vždy k dispozici nejnovější verzi očkovací látky.

Reklama

Doporučované