Hlavní obsah

Policie řeší stovky podezření ze zneužívání situace ukrajinských běženců

Foto: Skupina Dany Cejpkové, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Policie eviduje podle ministra vnitra Rakušana 500 podnětů na zneužívání situace ukrajinských migrantů.

Článek

Policie zahájila v souvislosti s příchodem uprchlíků z Ukrajiny do České republiky trestní řízení ve 138 případech. Celkem dostala 500 různých podnětů. Jsou mezi nimi i případy zneužívání situace ukrajinských uprchlíků. V České televizi to dnes řekl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

„Samozřejmě se to týká komplexně nejrůznější kriminality spojené s příchodem Ukrajinců do České republiky, v některých případech je to opravdu zneužívání (situace uprchlíků),“ řekl Rakušan. Jde podle něj například o podvody s vízy, majetkové delikty, krádeže nebo kuplířství.

Ministr zdůraznil, že počet trestných činů ukrajinských migrantů je minimální a policie neeviduje žádný závažný trestný čin. Poukázal na to, že do Česka přichází zejména maminky s dětmi.

Policie podle Rakušana monitoruje místa s největším výskytem ukrajinských uprchlíků a snaží se předcházet tomu, aby k podobným trestným činům nebo přestupkům docházelo. Přesčasy policistů chce zaplatit z peněz, které byly vyčleněny na odměny v rámci českého předsednictví EU a z rozpočtových rezerv policie. Následně počítá s tím, že bude situace zohledněna při novele rozpočtu poté, co budou známé skutečné náklady.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Podle odhadů je v Česku už zhruba 300 000 uprchlíků. Podle OSN z Ukrajiny od začátku ruské invaze 24. února uprchly více než čtyři miliony lidí, zhruba polovina z nich do Polska.

Reklama

Doporučované