Hlavní obsah

Prezident znovu odložil předávání státních vyznamenání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: twitter.com/PREZIDENTmluvci

Prezident Miloš Zeman.

Reklama

aktualizováno •

Prezident Miloš Zeman oznámil, že kvůli vývoji epidemické situace se znovu rozhodl odložit termín slavnostního ceremoniálu, na kterém předá státní vyznamenání. Měl proběhnout 1. ledna.

Článek

„O novém termínu předání státních vyznamenání bude rozhodnuto v průběhu prvního čtvrtletí příštího roku,“ uvedl tiskový mluvčí Jiří Ovčáček.

Státní vyznamenání za letošní i loňský rok chtěl původně Zeman předávat tradičně 28. října. Kvůli jeho hospitalizaci byl ale termín odložen na 1. ledna, který je (stejně jako 28. říjen) takzvaným řádovým dnem.

Předseda Senátu Miloš Vystrčil okomentoval rozhodnutí Hradu jako rozumné a logické.

„Je to rozhodnutí pana prezidenta, které respektujeme, a které je navíc za aktuální epidemické situace zcela správné,“ uvedl ministr Karel Havlíček.

Podle předsedkyně Sněmovny Markéty Pekarové Adamové je to škoda především kvůli vyznamenaným. „Zatímco v říjnu byl odklad kvůli hospitalizaci prezidenta pochopitelný, teď se domnívám, že předání vyznamenání za přísných proticovidovych opatření a v komornější podobě proběhnout mohlo. Najít jiný vhodný a reprezentativní termín bude totiž velmi obtížné,“ myslí si Pekarová Adamová.

Senátorka Miroslava Němcová se zase domnívá, že Hrad mohl přijít s jiným způsobem, jak státní vyznamenání předat. Mohlo by jít například o individuální setkání s jednotlivými vyznamenanými za dodržení epidemiologických pravidel.

„Když mohl prezident vést zbytečné rozhovory s kandidáty na ministry, a protahovat tak jmenování nové vlády, jistě by mohl vymyslet, jak předat státní vyznamenání důstojně a bez akvária,“ uvedla Němcová.

S odložením ceremoniálu naopak souhlasí předseda SPD Tomio Okamura. „V čase respiračních chorob je určitě rozumné, aby se pan prezident nevystavoval riziku infekce - koneckonců daleko symboličtější čas pro vyznamenání by třeba byl 9. květen - den, kdy byla naše země osvobozena od německé okupace,“ uvedl.

Bohdalová i Remek

Pražský hrad 28. října zveřejnil seznam osobností, kterým se Zeman rozhodl státní vyznamenání udělit. Prezident chtěl na Nový rok předat nejvyšší státní vyznamenání Řád bílého lva herečce Jiřině Bohdalové nebo kosmonautu a bývalému velvyslanci v Rusku Vladimíru Remkovi.

Posmrtně stejné ocenění měli dostat podnikatel a majitel skupiny PPF Petr Kellner, válečný československý pilot Alexander Hess a britský politik Alfred Duff Cooper, který rezignoval na protest proti podpisu mnichovské dohody.

Celkem Zemanův seznam čítal 29 osobností včetně psychiatra a spisovatele Jana Cimického. Ten se ale po obviněních ze sexuálního napadení a obtěžování, která proti němu vzneslo několik žen, rozhodl vyznamenání nepřevzít.

Na Nový rok na Pražský hrad měly přijít i téměř čtyři desítky vyznamenaných z loňského roku, kterým dosud Zeman řády a medaile také nepředal. Loni Pražský hrad ceremoniál přeložil na letošní 28. říjen rovněž kvůli špatné pandemické situaci.

Reklama

Doporučované