Hlavní obsah

Stavbu stanového městečka v Malešicích komplikují keře

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Prostranství, na kterém má vzniknout stanové městečko pro 150 osob. Vytipovalo ho Ministerstvo vnitra, protože se jedná o pozemek České pošty.

Reklama

Druhému pražskému stanovému městečku pro uprchlíky doslova stojí v cestě vzrostlé keře. Podle starostky Prahy 10 Renaty Chmelové se musí pokácet, a to není možné bez povolení. To si vyžádá až třicet dní.

Článek

Louka v areálu Malešické třídírny pošty ve tvaru trojúhelníku je ve středu čerstvě posekaná. Z jedné strany ji ohraničují neprostupné keře, za kterými jsou koleje, z druhé strany další křoviny.

Právě keře se mohou stát důvodem, proč zde v blízké budoucnosti nevznikne stanové městečko pro uprchlíky, o kterém mluvil v úterý ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Seznam Zprávám to řekla starostka městské části Praha 10 Renata Chmelová (VLASTA).

„V tuto chvíli není možné tento souvislý porost křovin pokácet bez povolení. Znamená to, že vlastník pozemku Česká pošta musí dát žádost o vykácení a my máme třicet dní na to se k tomu vyjádřit,“ uvedla starostka Prahy 10 po středečním jednání, kterého se účastnili zástupci magistrátu či hasiči, a kde se řešily praktické otázky stavby dočasného tábora.

Starostka Chmelová také mluví o tom, že v lokalitě jsou registrované dva občanské spolky, které se k řízení mohou vyjádřit. Lze tak očekávat, že se rozhodnutí o kácení keřů může protáhnout.

„Jsme v době vegetace, jsou to souvislé keře a tam bude samozřejmě hnízdit spousta ptáků, určitě tam budou i nějací savci,“ podotýká Renata Chmelová a dodává, že neví o právní možnosti, jak zákon obejít. „Jsem přesvědčena, že i v nouzovém stavu platí zákon o ochraně přírody,“ tvrdí starostka. V obecné rovině prý ale není proti, aby podobné stanové městečko v její městské části bylo.

O keřích nemáme informace

Redakce Seznam Zpráv oslovila i magistrát hlavního města a mluvčího Víta Rakušana. „Nemám informace, že by se objevily nějaké potíže, kvůli kterým by stanové městečko vzniknout nemohlo,“ uvedl Jakub Veinlich z Ministerstva vnitra.

Podobně se vyjádřil i mluvčí magistrátu Vít Hofman. „Stanové městečko se připravuje a uskutečňuje se kolem toho celá řada jednání a koordinačních porad,“ řekl.

Doplnil, že se na místo v úterý dopoledne vypravili zástupci Odboru bezpečnosti pražského magistrátu společně s hasiči a dalšími zástupci, a zjistili, že vybudování městečka je v místech teoreticky možné. Poté o tom měli informovat starostku Chmelovou.

Samotný primátor ale pro Seznam Zprávy připustil možnost, že stanové městečko vůbec nemusí vzniknout. „Zahájení provozu stanového městečka je sice plánováno na konec května, ale je možné, že nakonec vůbec nebude využito,“ řekl Zdeněk Hřib (Piráti).

Podle něj se situace na hlavním nádraží zklidňuje, a není tak jasné, zda bude druhé stanové městečko potřeba.

Mezi kolejemi a sklady

Od konečné metra A vede k budovám pošty stezka podél staveniště. Od března se buduje nová tramvajová smyčka Depa Hostivař. Pak stačí přejít čtyřproudou silnici a člověk stojí před pozemky České pošty, na které upozorňují oprýskané nápisy.

Louka ve tvaru trojúhelníku je čerstvě posekaná a ohraničují ji z jedné strany neprostupné keře, za kterými jsou koleje, z druhé další křoviny, a od nově vznikající smyčky kolejí ji dělí Černokostelecká ulice.

„Plocha je nezastavěná, je to betonový základ, kde bude zázemí pro stanové městečko, a na vedlejší louce budou stát stany,“ řekl pro Seznam Zprávy mluvčí České pošty Matyáš Vitík.

V současné době mají probíhat úpravy a čištění prostor. Po posekání trávy a křovin dostanou do rukou prostor hasiči, kteří budou mít na starost stavbu stanů a zázemí. V provozu by mělo městečko být od 31. května.

Většině oslovených lidí v okolí malešické pošty se nápad zřídit stanové městečko nelíbí. Prodavačka v kavárně u Depa Hostivař o žádném nouzovém ubytování ani nechce slyšet. Na Ukrajině je prý válka jen na malém území a ti, kteří sem utíkají, podle ní nejsou z míst, kde se válčí.

Jeden ze zaměstnanců pošty na dotaz redaktorky odpovídá, že sice není místní, ale věří, že obyvatelé Prahy 10 mohou mít strach o svou bezpečnost. „Kdo je bude hlídat?“ zakončuje řečnickou otázkou.

Bezpečnost místa i okolí má být však podle primátora Hřiba zajištěna. Navíc by se života místních a provozu třídicího centra balíků nemělo zřízení městečka nijak dotknout.

„Stanové městečko od něj bude naprosto oddělené. Zaměstnanci s uprchlíky v podstatě nepřijdou do kontaktu. Co se týká například sociálního zařízení, tak to budou mít uprchlíci také svoje, takže ani nebudou chodit do uzavřených prostor pošty,“ sdělil mluvčí pošty Matyáš Vitík.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Louka, na které mají stany vyrůst. Údajně ale bude ještě potřeba vykácet keře, jinak nebude možné městečko logisticky vybudovat.

„Prověřovalo se více lokalit, ale tato se ukázala jako jediná vyhovující. Teď jednáme o zajištění provozu s Centrem sociálních služeb Praha,“ dodal Hřib.

Česká pošta už v minulosti poskytla některé ze svých rekreačních objektů pro ubytování uprchlíků. „V momentě, kdy se řešilo stanové městečko, tak se volné pozemky logicky nabízely. A to, že si tohle magistrát spolu s ministerstvem vybrali, to bylo jejich rozhodnutí,“ doplnil Vitík.

Reklama

Doporučované