Hlavní obsah

Stovky lidí se přišly na Hrad rozloučit s érou arogance prezidenta Zemana

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Demonstrace spolku Milion chvilek pod heslem Dotáhneme změnu: Demokrat na Hrad.

Reklama

Spolek Milion chvilek zorganizoval shromáždění s názvem Dotáhneme změnu: Demokrat na Hrad.

Článek

Na druhém nádvoří Pražského hradu se v neděli odpoledne sešly stovky lidí, aby se symbolicky rozloučili s érou arogance a pohrdáním lidmi, kterou podle nich ztělesňoval Miloš Zeman, a také aby upozornili na důležitost prezidentské volby.

Shromáždění s názvem Dotáhneme změnu: Demokrat na Hrad, které se koná několik dní před prvním kolem prezidentské volby, organizuje spolek Milion chvilek. U bezpečnostních kontrol při vstupu do areálu Hradu se tvořily fronty.

Shromáždění asi po hodině a půl zakončili účastníci zpěvem české hymny.

Druhé nádvoří Hradu se podle zpravodajky ČTK kromě vyhrazených částí z velké části zaplnilo účastníky akce. Podle mluvčího pražské policie Jana Daňka se shromáždění účastnily „vyšší stovky“ lidí. Další lidé program sledovali na Hradčanském náměstí z velkoplošné obrazovky. Na setkání dohlíželo podle Daňka zhruba padesát policistů, žádné incidenty neřešili.

O prezidentovi rozhodnou televizní debaty. Senátor už chystá léčku na Babiše

Zhruba 20 až 25 procent voličů v průzkumech říká, že není rozhodnuto, komu z devíti adeptů dá hlas. Další váhají mezi více kandidáty. Právě pro ně budou debaty opravdu zásadní. A všichni se na ně proto náležitě chystají. Více v analýze politického reportéra Seznam Zpráv Václava Dolejšího.

Účastníci chtějí podle organizátorů dát najevo, že od nově zvoleného prezidenta či prezidentky očekávají demokratické hodnoty, otevřenost, lidskost či prozápadní a demokratické směřování České republiky. Někteří lidé si s sebou přinesli transparenty, například s nápisy: Sbohem, Zemane, Volím Pavla a vím proč či Fischer na Hrad.

Organizátoři také přinesli krabici s předměty, které podle nich symbolizovaly Zemanovo prezidentství, měli mimo jiné červené trenýrky, láhev becherovky nebo nafukovací člun. Na Hradčanském náměstí je na závěr akce vyhodili do popelnice.

Shromáždění zahájila vystoupení slamerů Anatola Svahilce a Lenky Hronové, režisér Václav Marhoul předčítal ze Zemanovy knihy Jak jsem se mýlil v politice. Vystoupil i písničkář Jaroslav Hutka. Marhoul i Hutka patří mezi podporovatele prezidentského kandidáta Petra Pavla. Řečníci na nádvoří netypicky své projevy přednášeli na štaflích, pódium kvůli bezpečnostním kontrolám u vstupu do areálu Hradu nemohli organizátoři přinést.

Organizátoři ve čtvrtek zveřejnili informaci, že jim Správa Pražského hradu doporučila přesunout nedělní shromáždění jinam, protože historické sídlo českých králů a prezidentů není podle správy veřejným prostranstvím. Spolek ale argumentuje rozhodnutím Městského soudu v Praze, podle něhož jsou hradní nádvoří veřejným prostranstvím, kde se veřejnost shromažďovat může.

V reakci na vyjádření správy, že Pražský hrad je nejnavštěvovanějším turistickým cílem, současně spolek vyzval své příznivce, aby na Hrad dorazili jako turisté na výlet, tedy s fotoaparáty, turistickou mapou, svačinou a dalším vybavením.

Na twitteru také Milion chvilek zveřejnil, že dnes se budou na druhém nádvoří Hradu rozebírat stánky z vánočních trhů.

„Tak to vypadá, že rozebírání stánků z vánočních trhů na druhém nádvoří Pražského hradu proběhne čirou náhodou přesně ve stejný čas, na který plánujeme naši akci na Hradě. I když stánkařům končil zábor v pátek. No nic, holt budeme muset mluvit trochu víc nahlas,“ napsali organizátoři. Prostor se stánky je na nádvoří ohrazený, pracovníci stánky rozebírají, průběh akce to však nenarušuje.

Zemanův nástupce se ujme prezidentského úřadu začátkem března. Voliči budou příští víkend vybírat z devíti kandidátů, předpokládané druhé kolo dvou finalistů se uskuteční koncem ledna.

Reklama

Doporučované